Dossier

Hoe betalen met je smartphone?

25 mei 2021
Betalen met uw smartphone

Steeds vaker wordt de gsm of smartphone gebruikt als betaalmiddel. Via een betaalapp of contactloos, de twee zijn handige betaalmiddelen. Welke mobiele betaalmethodes zijn er en is betalen met je smartphone wel veilig ? Ontdek hier al wat je moet weten.

Je smartphone om makkelijk te betalen

Een smartphone is als een Zwitsers zakmes: van alle markten thuis. Hij doet immers niet alleen dienst als telefoon, fototoestel, videocamera, wekker, gps, dictafoon, enz. maar vervangt nu ook je portemonnee en stelt je in staat om bankverrichtingen uit te voeren. 

Net zoals we spreken van e-banking of pc-banking voor verrichtingen die je doet op een computer, hebben we het over "m-banking" (de "m" staat uiteraard voor "mobile") voor verrichtingen op een smartphone of tablet.

Met een vrij recente smartphone kun je vandaag:

  • je bankrekeningen beheren en overschrijvingen doen via de mobiele banking app van je bank;
  • tussen twee smartphones betalen, een vriend op afstand terugbetalen, afrekenen in de winkel, online betalen en geld ontvangen. Dit kan allemaal via een betaalapp zoals Payconiq by Bancontact;
  • contactloos betalen in een winkel, namelijk via de NFC-chip in je smartphone. Je smartphone heeft een app nodig om betalingen via NFC te doen. De twee voornaamste bij ons zijn Google Pay en Apple Pay. Daarnaast is het mogelijk via de app van sommige banken.
  • soms de parking of een bus- of tramticket betalen via je belkrediet.

Hoe werkt een Betaalapp?

Bij de grote meerderheid van de banken kun je hun eigen mobile banking app op je smartphone downloaden om je rekeningen te beheren en bepaalde bankverrichtingen te doen. Verwar dat echter niet met Payconiq by Bancontact die een specifieke betaalapp is.

Is contactloos betalen veilig?

Betalen met je gsm is snel en gemakkelijk. Maar wat zijn de nadelen van betalen met je smartphone? En zijn er ook nog andere minpunten?