Dossier

Betalen met je smartphone

14 augustus 2019
Betalen met uw smartphone

De vertrouwde betaalmiddelen raken stilaan passé. Voor wie een smartphone heeft, gaat een hele nieuwe wereld open: speciale betalingapps, contactloos betalen, geld overmaken van de ene naar de andere smartphone enz. Dat is wellicht de toekomst, ook al zijn er momenteel nog enkele heikele punten.

De smartphone als betaalmiddel

Met meer dan één op twee landgenoten die een smartphone op zak heeft, is het niet verwonderlijk dat het initiatieven regent om het toestel nog meer functies toe te bedelen. Ook de banken doen hun duit in het zakje. Uiteraard kun je met je smartphone naar de website van je bank surfen, daar inloggen en de nodige verrichtingen doen. Of je kunt aankopen doen in onlinewinkels en ze online afrekenen. Maar in die gevallen is het wellicht moeilijk om je smartphone te beschouwen als het betaalmiddel. Waarover spreken we dan wel als we het hebben over “mobiele betalingen”?

  • Allereerst, is het mogelijk om op je smartphone een mobiele app van je eigen bank te installeren om betalingen te doen met je smartphone.
  • De meeste smartphones zijn ook uitgerust met een speciale chip waardoor ze dienst kunnen doen als betaalkaart. Het enige wat je moet doen is je smartphone dicht bij een specifieke betaalterminal houden en klaar is Kees. Eenvoudiger kan haast niet.
  • Minder bekend maar ook mogelijk: betalen met het belkrediet van je smartphone (om een parkeerticket of een busticket te betalen bijvoorbeeld).
  • Nog sterker: je kunt zelfs een rechtstreekse betaling tussen twee smartphones doen. Op die manier regel je het dus meteen wanneer je na een restaurantbezoek jouw deel van de rekening wilt vereffenen.