Dossier

Makkelijk betalen met je smartphone

25 mei 2021
Betalen met uw smartphone

De klassieke betaalmethodes maken hoe langer hoe meer plaats voor de smartphone als betaalmiddel: via een betaalapp, contactloos, tussen twee smartphones enz. Ontdek hier al wat je moet weten.

Je smartphone als betaalmiddel

Een smartphone is als een Zwitsers zakmes: van alle markten thuis. Hij doet immers niet alleen dienst als telefoon, fototoestel, videocamera, wekker, gps, dictafoon, enz. maar vervangt nu ook je portemonnee en stelt je in staat om bankverrichtingen uit te voeren. 

Net zoals we spreken van e-banking of pc-banking voor verrichtingen die je doet op een computer, hebben we het over "m-banking" (de "m" staat uiteraard voor "mobile") voor verrichtingen op een smartphone of tablet.

Met een vrij recente smartphone kun je vandaag:

  • je bankrekeningen beheren en overschrijvingen doen via de mobiele banking app van je bank;
  • tussen twee smartphones betalen, een vriend op afstand terugbetalen, afrekenen in de winkel, online betalen en geld ontvangen. Dit kan allemaal via een betaalapp zoals Payconiq by Bancontact;
  • contactloos betalen in een winkel, namelijk via de NFC-chip in je smartphone. Je smartphone heeft een app nodig om betalingen via NFC te doen. De twee voornaamste bij ons zijn Google Pay en Apple Pay. Daarnaast is het mogelijk via de app van sommige banken.
  • soms de parking of een bus- of tramticket betalen via je belkrediet.