Dossier

Hoe wordt de prijs van je autoverzekering bepaald?

08 maart 2021
Prijs van je autoverzekering: 10 factoren

De prijs van je autoverzekering hangt vooral af van je leeftijd en het aantal ongevallen dat je gehad hebt. Daarnaast tellen er nog andere factoren. We zetten de 10 belangrijkste voor je op een rij.

Vind een autoverzekering met een goede prijs

Vergelijk de prijs met Test Aankoop Verzekeringen

 

Prijs autoverzekering: 10 factoren die tellen

 1. Ongevallengeschiedenis: vroeger keken verzekeraars naar je bonus-malus, nu vragen ze naar het aantal schadegevallen dat je gehad hebt in de voorbije 5 jaar. Als je naar een andere autoverzekeraar overstapt, zullen ze daarom je schadeattest nodig hebben. Hoe meer schadegevallen in fout, hoe hoger de prijs van je autoverzekering. 
 2. Leeftijd: een jonge bestuurder zal veel betalen voor zijn autoverzekering omdat zij of hij statistisch het meest kans heeft op ongevallen. Als je ouder bent dan 26 en nog geen schade gehad hebt, wordt je premie voordeliger. Ook oudere bestuurders zullen meer betalen als ze op zoek gaan naar een nieuwe autoverzekering.
 3. Woonplaats: als je in Brussel of in een andere drukke stad woont, zal de prijs van je autoverzekering hoger zijn. Verzekeraars gaan er namelijk van uit dat je meer kans maakt op een schadegeval in een grotere stad dan in een klein dorp.  
 4. Vermogen van je auto: als je auto een hoog kilowatt heeft, is de prijs van je autoverzekering hoger. Omdat het risico op een ongeval met een snelle auto groter is, zal je verzekeraar daarmee rekening houden. Bij jonge bestuurders zal het vermogen bij heel wat verzekeraars bepalen of ze al dan niet aanvaard worden.
 5. Aantal kilometer: als je weinig afstand aflegt, is er soms korting mogelijk. Dat kan het geval zijn als je jaarlijks niet meer dan 5 000, 10 000 of 15 000 km rijdt. Een kilometerverzekering kan dan interessant zijn. Controleer wel altijd hoeveel je moet bijbetalen als je het inbegrepen aantal kilometer overschrijdt.
 6. Privé- of beroepsgebruik: als je je auto ook gebruikt voor je werk, zul je meer betalen. Gebruik je hem alleen in je vrije tijd of op weg van en naar het werk? Dan is dat beter voor je premie.
 7. Waarde van je auto: verzekeraars houden rekening met het bedrag dat je neertelde voor je auto (factuurwaarde) of de cataloguswaarde. Logisch, want bij schade zullen de herstellingskosten ook hoger zijn bij een dure wagen of een wagen met hoge cataloguswaarde dan bij een kleine stadswagen die je tweedehands hebt gekocht.
 8.  Dekking: als je enkel een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid neemt, betaal je het minst. Kies je ook voor een full omnium of mini-omnium, dan betaal je een pak meer. Ook extra waarborgen zoals bijstand of een bestuurdersverzekering drijven de prijs op.
 9. Milieuvriendelijkheid van je voertuig: als je met een hybride of elektrische auto rijdt, word je daar bij sommige verzekeraars voor beloond. Kies je voor een 100% elektrische auto, dan kan je premie tot 30% lager zijn.
 10. Rijhulpsystemen in je auto: bij sommige verzekeraars krijg je korting op je premie als je auto een waarschuwer dode hoek, hulp bij het parkeren, verklikker bij vermoeidheid, proactieve snelheidsbegrenzer, trajectcorrectie of een automatisch remsysteem in noodgevallen heeft. Die rijhulpsystemen verlagen de kans op een schadegeval. De korting kan oplopen tot 15%.

Wat is de gemiddelde prijs van een autoverzekering?

Voor een autoverzekering BA betaalde je in 2019 volgens de verzekeraars gemiddeld 399 euro (inclusief 27,1% taks). De prijs van een omnium hangt af van je persoonlijke situatie en je verzekeraar. 

Hoe druk je de prijs van je autoverzekering?

 • Kies dezelfde verzekeraar als je ouders. Als je als occasioneel bestuurder met de auto van je ouders rijdt als je nog thuis woont, dan geef je dat beter door aan de verzekeraar. Als je dan een verzekering op eigen naam neemt, kan die periode meegenomen worden.
 • Kies een tweedehandsauto of een auto met een vermogen lager dan 75 kW.
 • Neem een auto die weinig CO2 uitstoot.
 • Neem geen extra dekkingen zoals een omnium of bestuurdersverzekering.
 • Zorg dat je wagen in een afgesloten privéparking staat.
 • Vraag na of je korting kunt krijgen door je verzekeringen te bundelen bij dezelfde verzekeraar.
 • Check hoe het zit als je weinig kilometers aflegt.

Wat als je alleen een hele dure autoverzekering vindt?

Als je door 3 verschillende verzekeraars geweigerd wordt of als je alleen nog een autoverzekering kunt krijgen tegen een hele dure prijs, is er nog het Tariferingsbureau. Dat zal dan een premie en verzekeringsvoorwaarden vaststellen in functie van het vermogen van je auto, leeftijd en schadeverleden. Let wel: het tariferingsbureau biedt enkel een oplossing voor de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid, niet voor de aanvullende verzekeringen.

Op zoek naar een autoverzekering tegen een goede prijs?

Test Aankoop Verzekeringen helpt je op 2 manieren:

In beide gevallen krijg je ook zicht op de kwaliteit van de autoverzekeringen. 

Bespaar op je autoverzekering

Bespaar op je autoverzekering