Dossier

Hoe wordt de prijs van je autoverzekering bepaald?

11 juni 2019
Prijs van je autoverzekering: 10 factoren

De prijs van je autoverzekering hangt af van heel veel factoren. We zetten de 10 belangrijkste voor je op een rij.

Vind een autoverzekering met een goede prijs

10 factoren die de prijs van je autoverzekering bepalen

 1. Ongevallengeschiedenis: vroeger keken verzekeraars naar je bonus-malus, nu vragen ze naar het aantal schadegevallen dat je gehad hebt in de voorbije 5 jaar. Hoe meer schadegevallen in fout, hoe hoger de prijs van je autoverzekering. 
 2. Leeftijd: een jonge chauffeur zal veel betalen voor zijn autoverzekering omdat zij of hij statistisch het meest kans heeft op ongevallen. Als je ouder bent dan 26 en nog geen schade gehad hebt, wordt je premie voordeliger. Ook oudere bestuurders zullen meer betalen.
 3. Woonplaats: aangezien je autoverzekering afhangt van de plaats waar je woont, zal je premie aanzienlijk hoger zijn wanneer je in Brussel gedomicilieerd bent. Verzekeraars gaan er namelijk van uit dat je meer kans maakt op een schadegeval in grotere steden dan bijvoorbeeld op het platteland.
 4. Vermogen van je auto: als je auto een hoog kilowatt heeft, is de prijs van je autoverzekering hoger. Omdat het risico op een ongeval met een snelle auto groter is, zal je verzekeraar daarmee rekening houden.
 5. Aantal kilometer: als je weinig afstand aflegt, is er soms korting mogelijk. Dat kan het geval zijn als je jaarlijks niet meer dan 5 000, 10 000 of 15 000 km rijdt. Een kilometerverzekering kan dan interessant zijn.
 6. Privé- of beroepsgebruik: als je je auto gebruikt voor je werk, zul je meer betalen. Gebruik je hem alleen in je vrije tijd? Dan is dat interessant voor je premie.
 7. Waarde van je auto: verzekeraars houden rekening met het bedrag dat je neertelde voor je auto. Logisch, want bij schade zullen de kosten ook hoger zijn.
 8.  Aanvullende verzekeringen: als je bovenop je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid ook een full omnium of mini-omnium wil, betaal je natuurlijk meer. Ook extra waarborgen zoals rechtsbijstand, bijstand of een bestuurdersverzekering drijven de prijs op.
 9. Milieuvriendelijkheid van je voertuig: als je met een hybride of elektrische auto rijdt, word je daar bij sommige verzekeraars voor beloond.
 10. Rijhulpsystemen in je auto: bij sommige verzekeraars krijg je korting op je premie als je auto een waarschuwer dode hoek, hulp bij het parkeren, verklikker bij vermoeidheid, proactieve snelheidsbegrenzer, trajectcorrectie of een automatisch remsysteem in noodgevallen heeft. Die rijhulpsystemen verlagen de kans op een schadegeval.

Hoe druk je de prijs van je autoverzekering?

 • Volg een cursus defensief rijden als jongere bestuurder. Of kies voor dezelfde verzekeraar als je ouders.
 • Kies een tweedehandsauto of een auto met een vermogen lager dan 75 kW.
 • Neem een auto die weinig CO2 uitstoot.
 • Neem geen extra’s zoals een omnium, (rechts)bijstand of bestuurdersverzekering.
 • Zorg dat je wagen in een afgesloten privéparking staat.
 • Vraag na of je korting kunt krijgen door je verzekeringen te bundelen bij dezelfde verzekeraar.

Wat als je alleen een hele dure autoverzekering vindt?

Als je door 3 verschillende verzekeraars geweigerd wordt of als je alleen nog een autoverzekering kunt krijgen tegen een hele dure prijs, is er nog het Tariferingsbureau. Dat zal dan een premie en verzekeringsvoorwaarden vaststellen in functie van het vermogen van je auto, leeftijd en schadeverleden. Let wel: het tariferingsbureau biedt enkel een oplossing voor de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid, niet voor de aanvullende verzekeringen.

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Test Aankoop Verzekeringen helpt je op 2 manieren:

In beide gevallen krijg je ook zicht op de kwaliteit van de autoverzekeringen. 

Bespaar op je autoverzekering

Bespaar op je autoverzekering