Dossier

Wat is een schadeattest?

13 januari 2020
Wat is een schadeattest?

Een schadeattest is een document dat alle ongevallen opsomt die je de voorbije 5 jaar hebt gehad. Voor elk schadegeval vermeldt het of je aansprakelijk was en hoeveel de schadevergoeding bedroeg.

Waarvoor heb je een schadeattest nodig?

Als je een autoverzekering wilt afsluiten, dan moet je een schadeattest bezorgen aan je nieuwe verzekeraar. Het aantal ongevallen op het attest zal in belangrijke mate de prijs van je autoverzekering bepalen. Hoe meer ongevallen, hoe hoger je premie.

Waar kun je een schadeattest krijgen?

Er zijn 2 mogelijkheden:

  • Vraag het attest op bij je verzekeraar. Ben je in de loop van de voorbije 5 jaar van verzekeringsmaatschappij veranderd? Dan heb je van elke verzekeraar een schadeattest nodig.
  • Download het attest via www.carattest.be met behulp van je kaartlezer en elektronische identiteitskaart.

Hoe krijg je een schadeattest bij een bedrijfswagen?

Als je de voorbije 5 jaar met een bedrijfswagen reed, stond je autoverzekering niet op jouw naam maar op dat van je bedrijf. Vraag in dat geval aan je werkgever of de leasingmaatschappij om een document op te maken. Op die manier kan je nieuwe verzekeraar toch het risico op schade inschatten.

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering

Met de koopwijzer autoverzekeringen van Test Aankoop Verzekeringen vind je een autoverzekering met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een goedkope autoverzekering is namelijk niet noodzakelijk een goede autoverzekering. Als je bij een ongeval betrokken raakt, kunnen de verschillen groot zijn:

  • Hoe evolueert je premie na een schadegeval? Als je na 1 schadegeval fors meer moet betalen, wordt goedkoop snel duurkoop.
  • Hoe zit het met de schadevergoeding? Check of er uitsluitingen zijn in de dekking en welke franchise er toegepast wordt. Dat kan sterk uiteenlopen van de ene omniumverzekering tot de andere.

Als je vergelijkt met de koopwijzer, kun je vertrouwen op het onderzoek van Test Aankoop om te weten hoe elke autoverzekering scoort. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt.