Dossier

Autoverzekering opzeggen: hoe doe je dat?

11 mei 2020
Autoverzekering opzeggen

Je autoverzekering opzeggen kan niet zomaar. Je moet je houden aan de opzegtermijn en een opzeggingsbrief sturen. Als je bij een andere verzekeraar een nieuwe autoverzekering neemt, vraag je ook beter meteen een schadeattest op.

1. Respecteer de wettelijke termijn

Weet dat je autoverzekering een vaste looptijd heeft van 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd wordt. Je autoverzekering opzeggen moet minstens 3 maanden en 1 dag voor de jaarlijkse vervaldag. Bijvoorbeeld: als de vervaldag van je contract 16/2 is, dan moet je ten laatste op 15/11 van het jaar ervoor een opzegbrief versturen.  

Goed om te weten: als je verzekeraar de premie verhoogt van je autoverzekering, heb je 3 maanden bedenktijd om je contract op te zeggen. Je hoeft dan niet te wachten op de vervaldag.

2. Schrijf een opzeggingsbrief

Je kunt je nieuwe verzekeraar de opzeg laten doen of zelf een brief sturen naar je verzekeraar, bij voorkeur aangetekend. Zorg dat de volgende elementen zeker in je brief staan:

  • je naam en adres, eventueel ook die van andere verzekeringnemers
  • de naam en het adres van de verzekeraar
  • de verzenddatum
  • de soort van verzekering en de referentie van je contract
  • een formulering waaruit duidelijk blijkt dat je het contract wilt beëindigen
  • tenzij je het contract opzegt tegen de jaarlijkse vervaldag, een geldige reden om het eerder op te zeggen (bijvoorbeeld een eenzijdige tariefverhoging door de verzekeraar)
  • de datum waarop je de dekking wilt laten eindigen, conform de termijnen die we in dit artikel vermelden
  • je handtekening en die van de eventuele andere verzekeringnemers

Modelbrieven kun je vinden op www.testaankoop.be/stopverzekering.

3. Vraag een schadeattest op

Je nieuwe verzekeraar zal ook een schadeattest nodig hebben. Dat attest somt alle schadegevallen op die je de voorbije 5 jaar hebt gehad. Vraag dus in je opzeggingsbrief meteen ook naar dat attest. Als je je nieuwe verzekeraar de opzeg laat doen, kun je hem een mandaat geven om dat attest op te vragen. 

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering