Dossier

Autoverzekering opzeggen: zo doe je dat

29 juni 2019
Autoverzekering opzeggen

29 juni 2019
Wil je je autoverzekering opzeggen omdat je een goedkopere en/of kwalitatievere autoverzekering gevonden hebt? We leggen je uit hoe.

Zeg je autoverzekering op binnen de wettelijke termijn

Een autoverzekering loopt voor 1 jaar en wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Als je dat niet wil, moet je je contract minstens 3 maanden en 1 dag voor de jaarlijkse vervaldag opzeggen. Bijvoorbeeld: als de vervaldag van je contract op 16/2 is bepaald, dan moet je ten laatste op 15/11 van het jaar ervoor een opzegbrief versturen. 

Goed om te weten: als je verzekeraar de premie verhoogt van je autoverzekering, heb je 3 maanden bedenktijd om je contract op te zeggen.

Schrijf een opzeggingsbrief om je autoverzekering op te zeggen

Je moet een opzeggingsbrief sturen naar je verzekeraar, bij voorkeur aangetekend. Zorg dat de volgende elementen zeker in je brief staan:

  • Je naam en adres
  • Soort verzekering: autoverzekering
  • Contractnr.
  • Vervaldatum
  • Handtekening

Als je opzegt omwille van een premieverhoging, vermeld je dat beter expliciet als reden in je opzeggingsbrief.

Vraag een schadeattest als je opzegt

Een schadeattest somt alle schadegevallen op die je de voorbije 5 jaar hebt gehad. Als je een nieuwe autoverzekering neemt, zal je verzekeraar dat attest nodig hebben. Het aantal schadegevallen bepaalt namelijk in belangrijke mate de prijs van je autoverzekering. Vraag dus in je opzeggingsbrief meteen ook naar je schadeattest.

Tip: laat je nieuwe verzekeringspartner je opzeg doen

Als je een nieuwe autoverzekering gevonden hebt, dan kun je je nieuwe verzekeraar ook vragen om de opzeg te doen. Hou er rekening mee dat je dan even goed de wettelijk opzegtermijn moet respecteren.

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering