Dossier

Laat je spullen langer leven

05 maart 2021

Een toestel laten herstellen is vaak niet mogelijk of kost bijna evenveel als een nieuw toestel kopen. We spreken in onze podcast over hoe we de wegwerpeconomie moeten bestrijden en wat producenten kunnen doen om toestellen langer te laten leven. Maar ook een nieuwe mentaliteit kweken bij consumenten zou al veel zoden aan de dijk kunnen brengen.

Inleiding

Deze uitzending is ook rechtstreeks beschikbaar op de volgende platformen:
       

Gaan onze spullen sneller kapot dan vroeger en kunnen we er iets aan doen om onze wasmachines, koelkasten smartphones, game-controllers langer te laten leven? Ligt het aan ons omdat we geobsedeerd zijn door nieuw en beter? Of aan de producenten die ons liever nieuw en zogezegd beter verkopen in plaats van onze spullen tegen een schappelijke prijs te herstellen? En maakt die wegwerpcultuur onze wereld niet kapot?

Allemaal vragen die onze podcast-hosts Simon November en Jens Van Herp zichzelf en hun gasten stellen in Test Talks. Luister er hier naar! Of lees er alles over op deze pagina’s, met nog meer informatie, achtergrond en verhalen over wat je nu moet weten over ‘herstelbaarheid’ en ‘veroudering’ van toestellen. Of wie het liever in het Engels hoort: ‘Repairability’ en ‘Obsolescence’.

   

Simon November en Jens Van Herp