Nieuws

Hebben tweedehandsproducten een garantie?

Producten die je nieuw aankoopt vallen automatisch onder de wettelijke garantie van twee jaar. Voor producten die je tweedehands koopt liggen de zaken iets ingewikkelder.

07 januari 2021

 

Aan de hausse in tweedehandsverkopen komt geen einde. Steeds meer kleren, meubels, auto’s en toestellen krijgen een tweede leven bij een volgende eigenaar. Maar wat als bijvoorbeeld je tweedehands laptop al snel de geest geeft? Valt het product dan nog onder garantie? Het hangt ervan af waar je hem hebt gekocht.

Koop je bij een handelaar?

Als je een product koopt in een tweedehandszaak, zoals een verdeler van tweedehandswagens, geldt de wettelijke garantie. In principe bedraagt deze twee jaar, maar de wet geeft tweedehandshandelaars de mogelijkheid om die garantie te beperken.

Er zijn wel twee voorwaarden. Ten eerste moet de kortere garantieperiode duidelijk worden aangegeven. Als de algemene voorwaarden van de verkoper hierover geen bijzondere clausules bevatten, geldt de garantieperiode van twee jaar. Ten tweede bedraagt de minimumgarantie één jaar. Als de verkoper bijvoorbeeld een garantie van twee maanden geeft, is dat illegaal en heb je automatisch recht op twee jaar garantie.

Net als bij de aankoop van een nieuw product geldt in de eerste zes maanden na de aankoop een vermoeden dat het probleem al bestond bij de levering. Het is aan de verkoper om eventueel het tegendeel te bewijzen.

Koop je bij een particulier?

Bij een aankoop via een tweedehandsplatform (zoals eBay) of een winkel met opslag-verkoop (zoals Troc) is de situatie juridisch gesproken dezelfde als bij een aankoop via een particulier. Het platform speelt alleen de rol van tussenpersoon. Een aankoop bij een particulier valt niet onder de wettelijke garantie. Je kunt eventueel de garantie voor verborgen gebreken inroepen, maar dan moet je aantonen dat het gebrek al bestond bij de aankoop en dat is vaak erg moeilijk.

Soms is een tweedehandsproduct minder dan twee jaar oud en valt het wel nog onder de wettelijke garantie. Als je de oorspronkelijke aankoopfactuur vraagt aan de eerste eigenaar, neem je de garantie over.

Meer informatie over tweedehandsaankopen? Volg de vuistregels die we in dit artikel uit Budget & Recht uitleggen.

Heb je nog vragen over garantie, raadpleeg dan ons uitgebreide dossier. Of lees dit artikel uit Budget en Recht met concrete antwoorden op concrete problemen.

naar het dossier garantie