Nieuws

Defecte Nintendo Switch-console? Meld het ons!

19 februari 2020
Nintendo Switch

De Nintendo Switch-console kampt met problemen. De bijgeleverde controllers gaan erg snel stuk en dwingen de consument tot duur herstel of vervanging. Wij stellen de Japanse fabrikant dan ook in gebreke voor deze vorm van vervroegde veroudering. Zijn je controllers defect? Meld het via Te Rap Kapot.

Al snel nadat de Nintendo Switch-console in 2017 op de markt kwam, signaleerden heel wat gamers dat het toestel onbruikbaar werd door defecte controllers.

Onder druk van een collectieve rechtsvordering in de Verenigde Staten beloofde Nintendo de consument gratis herstel aan te bieden. In Europa wordt herstel of vervanging binnen garantie echter te vaak geweigerd, wat gamers ertoe dwingt om nieuwe controllers te kopen.

Controllers op hol

De gebrekkige controllers zorgen ervoor dat de figuren op het scherm een eigen leven beginnen leiden en bewegen zonder dat de gamer de joystick aanraakt. Op het internet is dit fenomeen onder gamers gekend als ‘joy-con drift’.

Onze collega's van het Franse Que Choisir ontvingen reeds 7 000 klachten van gamers wiens Nintendo Switch onbruikbaar was geworden door dit probleem.

Vervroegde veroudering

Herstel is mogelijk, maar duur. Zo heb je heus precisiegereedschap nodig omdat de vijsjes zodanig klein zijn. Daarnaast moet het elektronisch circuit verbonden aan de joysticks met een pincet worden verwijderd. Nadien kunnen dan nieuwe joysticks, verkrijgbaar voor zo’n € 10, worden geplaatst. Samen met de reparatiekit, die ongeveer € 60 kost, ben je al snel € 70 kwijt als je zelf wil herstellen.

Een nieuwe set controllers, heb je al voor een goede € 55. De consument wordt dus in de richting van een nieuw product gedwongen. Een kenmerk voor het fenomeen van vervroegde veroudering. 

Wij stellen Nintendo in gebreke

Ondertussen hebben wij een ingebrekestelling gestuurd naar de Japanse fabrikant. Nintendo liet weten te bekijken om de garantie voor de Switch-consoles uit te breiden van 12 tot 24 maanden, maar ondertussen gebeuren de herstellingen of vervangingen eerder officieus en ad hoc.

Wij vragen Nintendo om openlijk te communiceren over deze fabricagefout en alle toestellen gratis te herstellen of te vervangen. Weet dat je als consument steeds recht hebt om twee jaar garantie af te dwingen bij de verkoper.   

Meld ons je defecte Nintendo Switch

Heb je zelf een defecte Switch-console? Laat het ons weten via ons meldpunt Te Rap Kapot. Zo kunnen wij aantonen dat het een probleem van structurele aard betreft. 

Meld je defecte console