Dossier

Welk verwarmingssysteem te kiezen?

13 september 2019

In afwachting van het geplande einde van de fossiele brandstoffen is verwarmen met aardgas momenteel financieel de meest voordelige optie. Maar voor hoelang nog? En wat als je niet over een aardgasaansluiting beschikt? Wij wegen de voor- en nadelen af van elk van de meest gangbare oplossingen voor centrale verwarming.

Centrale verwarming of gelijkwaardig

Zet je een nieuwbouw of heb je een verwarmingssysteem dat op zijn laatste benen loopt, dan vraag je je beslist af welke type verwarming je voor je woning moet kiezen. En de keuze is niet gemakkelijk. Het is immers onmogelijk om met zekerheid te voorspellen waarmee je het best af zult zijn over een periode van 30 jaar, wat toch de levensduur is van zo’n systeem. Niettemin zetten wij u op weg met argumenten die jou helpen om een keuze te maken.
We overlopen de verschillende mogelijkheden alvorens ze op het einde van dit dossier te rangschikken volgens de totale kosten waarop je nu moet rekenen.
We hebben het hier alleen over verwarmingssystemen die de warmte in verschillende vertrekken kunnen verspreiden zonder dat je zelf aan de slag moet, kortom over systemen van centrale verwarming of gelijkwaardige systemen. Wij vertrekken van de veronderstelling dat je alles moet installeren: de opwekker (gas-, stookolie- of pelletketel of nog elektrische verwarming of een warmtepomp) met alles erop en eraan, alsook het afgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming).

Tal van factoren kunnen meespelen

Bij de keuze van een verwarmingssysteem moet je met tal van parameters rekening houden. Ze hebben meestal ook een impact op de totale kosten van de factuur, zowel op de installatiekosten als op de gebruikskosten.

  • De prijs van de brandstof of energie. Tal van zaken kunnen de prijzen van de verschillende soorten energie beïnvloeden: beschikbaarheid, vraag en aanbod, geopolitieke context, een voordelige of ontradende fiscaliteit enz. Over een periode van meerdere decennia is het echter koffiedik kijken.
  • Kosten voor de toegankelijkheid. Het gaat om de kosten die je moet maken om over de energie te kunnen beschikken: aansluiting, meter, jaarvergoeding, silo, tank,…
  • Onderhoudskosten. Ze hangen af van het soort energie dat je gebruikt.
  • Prijs van de volledige installatie. Je moet weten dat je voor eenzelfde type ketel een eigen keuze kunt maken voor een instap-, tussen- of topmodel. Afhankelijk van jouw keuze kun je flink meer betalen voor elk onderdeel. En dan komen er nog de kosten van de plaatsing bij.
    Denk er ook aan dat het eigen profiel van jouw installatie ook zijn belang heeft: een weinig geïsoleerde woning vereist een installatie met een groter vermogen en meer radiatoren.
  • Verbruiksprofiel. Hoeveel warmte je vraagt zal de jaarlijkse afrekening in sterke mate beïnvloeden. Woon je aan zee of in de Ardennen, is je woning goed of nauwelijks geïsoleerd, moet je een groot of klein volume verwarmen, ben je vaak thuis of net niet, welke temperatuur stel je in, wordt de temperatuur per ruimte geregeld, dat alles kan de situatie sterk veranderen.
  • Beschikbare premies. De premies evolueren en verschillen volgens het Gewest waar je woont. Maar ze kunnen een steuntje in de rug betekenen voor sommige opties. Altijd na te gaan.
  • Milieu-impact. Sommige keuzes zijn milieuvriendelijker dan andere.

Isoleren loont altijd

Het blijft een waarheid als een koe: de goedkoopste energie is degene die je niet verbruikt. Zet dus in op de isolatie en de luchtdichtheid van jouw woning. Bij nieuwbouw doe je er goed aan om het volume en de oppervlakte niet onnodig groot te nemen, bouw compact, zorg voor warmterecuperatie bij je ventilatie en denk aan de oriëntatie van je ramen om maximaal gratis zonnewarmte binnen te krijgen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/09/2021

Is het niet interessant om 2 jaar later opnieuw zo'n gedetailleerde vergelijking zoals hierboven te maken met de huidige recordprijzen van aardgas? Zouden de jaarlijkse kosten van aardgasverwarming deze van mazoutverwarming op dit moment overstijgen? Of zijn de pelletketels en warmtepompen intussen zodanig gezakt in prijs dat ze intussen kunnen wedijveren met de andere systemen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/09/2021
, Gereageerd:

Bij onze vergelijking van de kosten van verwarmingssystemen maken we gebruik van energietarieven die zijn uitgevlakt over een langere periode van doorgaans 5 jaar. We doen dit om te vermijden dat een plotse verhoging van het tarief zou resulteren in een scheeftrekking van de vergelijking. We stelden in het verleden ook vast dat de diverse brandstoffen over een iets langere termijn op een vrij vergelijkbare manier evolueren. In die zin zal de rangschikking van de diverse verwarmingssystemen op basis van hun kosten niet meteen veranderen. Verder zijn de prijzen van warmtepompen en pelletketels niet echtgezakt. We zullen op een later tijdstip zeker nog een update van de vergelijking maken.   ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/08/2021

wat zijn de prijzen voor een aardgas ketel, mijn woning 100 'a 150 ²m te verwarmen, mijn woning heeft dubbelglas en is heel goed geïsoleerd ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/08/2021
, Gereageerd:

Hallo Luc, we hebben de offertes uitgespit die 3 van onze abonnees elk in hun gewest verzamelden met het oog op de vervanging van hun gasketel. We haalden er heel wat nuttige info uit, die van pas kan komen als je zelf toe bent aan de vervanging van jouw verwarmingsketel. Meer info vind je via deze link: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/vervanging-verwarmingsketel Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/10/2020

We overwegen elektrische accumulatiekachels die 30 jaar oud zijn te vervangen. Kiezen we opnieuw voor accumulatiekachels of schakelen we beter over naar een andere verwarmingsbron? Welke?

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/05/2021
, Gereageerd:

Dag Dirk,
Ik ben in dezelde situatie en heb de laatste maanden me verdiept in eerst te benoveren dwz buitenshil zowel dak als buitengevel maximaal te isolren. Spijtig genoeg zijn we op koudebrug (bouwknoop op het dak) gestoten alsook gedeelde buitenmuur probleem met mijn buur
Conclusie benoveren van buitenschil (dak en buitengevel kan alleen samen met de 5 andere eigenaars van onze schakelwoningen (soort rijhuizen), waavoor blijkbaar mijn buren nu niet van plan zijn dit samen te doen - dit voorzie ik binnen 20 tal jaar.
Dus blijft natuurlijk zoals jij de vervanging van verwarmingsysteem over
Ik denk dat hybride gas/warmtepomp + zonnepanelen beste oplossing is voor zowel warmte en warm water
Onlangs zag ik ook nieuwe ontwikkrling van hybride pvt panelen (thermisch duaal in zonnepanelen) ook te overwegen.

En jij wat heb je toen beslist?
Mvg
Anthony

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/09/2021
, Gereageerd:

Het afschaffen van het nachttarief heeft ons doen besluiten over te schakelen naar een pelletkachel. Daar zijn we (voorlopig) heel tevreden van.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/12/2019

Hallo, jullie hebben een heel interessant en nuttig dossier opgesteld over de keuze van een verwarmingssysteem. Onze aardgasketel loopt op zijn laatste benen, waardoor we momenteel uitpluizen wat voor ons de beste optie zou zijn. We twijfelen vooral tussen de klassieke aardgas(condensatieketel) en een hybride warmtepomp, dit omdat we over zonnepanelen beschikken. Echter vinden we maar weinig info en ervaringen over deze combinatie. Hebben jullie argumenten, studies, ervaringen,... die ons betere inzichten kunnen verwerven? Is het zinvol om ook te overwegen om de verwarming van sanitair water d.m.v. een elektrische boiler te laten verlopen waarbij deze overdag het water opwarmt m.b.v. de energie opgewekt door de zonnepanelen?