Koopgids

Alles wat je over pelletkachels moet weten

25 oktober 2021
aankoopgids

Met een vol reservoir kan een pelletkachel een halve dag tot meerdere dagen branden. Zo kun je de centrale verwarming tijdens het tussenseizoen minder gebruiken en de thermostaat van die verwarming in hartje winter wat lager zetten. Bovendien zijn pellets vrij goedkoop en is hun CO2-balans beter dan die van gas of stookolie, althans voor zover ze het PEFC- of FSC-label dragen.

Waarom een pelletkachel?

Pelletkachels kennen een vrij groot succes. Voor een redelijke prijs zorgen ze voor gezelligheid in de woning. Maar ze bieden wel meer gebruikscomfort dan houtkachels.

Met een vol reservoir kan een pelletkachel een halve dag tot meerdere dagen branden, afhankelijk van het type kachel, de grootte van de te verwarmen ruimte, in welke mate die geïsoleerd is enz. Zo kun je de centrale verwarming tijdens het tussenseizoen minder gebruiken en de thermostaat van die verwarming in hartje winter wat lager zetten. Bovendien is de brandstof (pellets) redelijk goedkoop en is de CO2-balans een stuk beter dan die van gas of stookolie, althans voor zover de pellets het PEFC- of FSC-label dragen.

Natuurlijk moet je beseffen dat een pelletkachel een zekere investering vergt, en soms ook wat aanpassingen in de woning (schoorsteen of afvoerbuis, stopcontact in de buurt).

Voor een maximale energiebesparing en comfort is het belangrijk dat je een toestel kiest dat afgestemd is op jouw wensen.

Aan de hand van de antwoorden op de onderstaande vragen maak je beslist een goede keuze.