Koopgids

Hoe kies je de beste traagschuim matras?

26 juli 2023
memory foam traagschuim matras

Een traagschuim matras (of: memoryfoam) is gemaakt van een flexibel materiaal dat zich gemakkelijk aan je lichaam aanpast. Ontdek hier de voor- en nadelen van traagschuim en hoe je de meest geschikte matras vindt die voldoet aan jouw behoeften.  

Geen enkele matras garandeert absoluut comfort en elk model is anders. Het is daarom belangrijk om altijd af te gaan op je eigen behoeftes bij de keuze van een nieuwe matras. Ontdek dankzij onze vergelijkingstool welke matras het meest geschikt is voor jou.

82 Topkwaliteit
Beste van
de test
vanaf  424,50
71 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  129,00
74 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  135,00

Kenmerken van een traagschuim matras

Traagschuim is een heel flexibel materiaal en is gemaakt van een speciaal bewerkt polyurethaan dat de vorm van je lichaam aanneemt. 

Bij traagschuim matrassen is eigenlijk enkel de toplaag van traagschuim. Bovendien bestaan er matrassen met traagschuim van verschillende diktes en dichtheid die elk een een 'traagschuim-effect' van verschillende intensiteit hebben. 

Voor- en nadelen

Voordeel van traagschuim is dat het in rusttoestand een goede drukverdeling garandeert. Het past zich goed aan je lichaam aan en zorgt ervoor dat je minder beweegt in je slaap. Toch past de matras past zich niet meteen aan nieuwe posities aan, dat duurt even. Matrassen van memoryfoam zijn daarnaast gewoonlijk iets lichter dan andere matrassen, waardoor ze gemakkelijker te vervoeren en hanteren zijn.

Een nadeel van traagschuim is echter dat het harder kan aanvoelen bij koud weer, en pas zachter wordt door je lichaamswarmte. Daarnaast heeft niemand ooit bewezen dat dit materiaal echt een verschil maakt voor de slaapkwaliteit. Ook onze tests niet: de aanwezigheid of afwezigheid van traagschuim houdt geen verband met de kwaliteit van lichaamsondersteuning, het heeft enkel te maken met comfort en persoonlijke smaak.

Voor wie is dit soort matrassen bedoeld

  • Dit schuim is ideaal voor mensen met een slanker postuur, omdat het zich makkelijker aanpast aan de contouren van het lichaam.
  • Doordat traagschuim zich goed (maar langzaam) aan het lichaam aanpast, is dit type matras comfortabel voor wie weinig beweegt in zijn slaap. Voor wie veel beweegt, kunnen ze oncomfortabel aanvoelen.
  • Doorgaans is de luchtcirculatie lager en blijft je lichaamswarmte meestal in de matras zitten. Dat maakt traagschuim over het algemeen geschikt voor mensen die snel last hebben van kou. 

Een traagschuimmatras staat dus niet garant voor absoluut comfort, ook omdat niet iedereen de eigenschappen van traagschuim waardeert. De enige manier om er zeker van te zijn dat je comfortabel slaapt, is een matras een paar nachten te proberen. 

In welke prijsklasse vind je een traagschuimmatras?

We hebben matrassen met traagschuim getest voor de standaardmaat (90x200). In onze vergelijkingstool variëren de prijzen voor matrassen tussen de € 200 voor de goedkoopste matras tot € 2000 voor de meest luxe variant.

Vergelijk matrassen