Verschillende types matrassen
Er bestaan heel wat types matrassen, gemaakt van verschillende materialen en met een verschillende hardheid. De drie belangrijkste materialen die in matrassen worden gebruikt, zijn veren, latex en polyurethaanschuim. Ontdek hier de voor- en nadelen van elk van die materialen.
Verenmatrassen
Matrassen met binnenvering zijn echte klassiekers. Ze zijn tegelijk elastisch en stevig.
De veren maken een goede verluchting mogelijk. Deze matrassen zijn dus bijzonder geschikt voor mensen die veel zweten of in een gebied met hoge zomertemperaturen wonen. Langs beide zijden van de kern met veren bevinden zich één of meerdere schuimlagen. Als de dikte van deze schuimlagen 50% of meer van de totale dikte van de matras is, gebruiken we soms de term hybride matras.
Matrassen met veren in pockets zijn veruit het populairst. Toch bestaan er nog andere types.
- Pocketveren:elke veer in een zakje van textiel (“pocket”). Die zakjes met veren worden in rijen aangebracht en dan onderling losjes verbonden. Dit verhindert dat de veren langs elkaar schuren en na verloop van tijd zouden kunnen gaan piepen. Door gebruik van veren met een verschillende hardheid kan bij dit type matrassen ook gezorgd worden voor ondersteuning met verschillende ergonomische zones.
- Bonnell-veren:deze zijn biconisch: ze hebben de vorm van twee boven elkaar geplaatste kegels, zoals een zandloper. Vergeleken met de vroegere cilindervormige veren biedt dit het voordeel dat de veren stabiel op en neer kunnen bewegen, zonder zijwaartse beweging. Bonnell veren behoren nu tot het eenvoudigere en goedkopere segment. Ze dempen minder goed trillingen dan pocketveren-, latex- of schuimmatrassen.
- LFK-veren: deze veren (afkorting van het Duits "Leicht Federn Kern") zijn vergelijkbaar met matrassen met Bonnell-veren. LFK-veren zijn evenwel kleiner en verschillend van vorm (met open uiteinden). Het aantal veren per m² is groter.
- Enkeldradige veer: in plaats van afzonderlijke veren wordt er slechts 1 lange draad, de zogenaamde eindeloze of continuveer gebruikt waarmee dan een volledige verende structuur wordt gedraaid. Het idee is dat de druk zo niet terechtkomt op slechts enkele veren, maar verdeeld wordt over de hele matras.
Matrassen in polyurethaanschuim

Schuimmatrassen kunnen verschillen in densiteit, stevigheid, elasticiteit en doorlaatbaarheid. Hun prestaties zijn vergelijkbaar met latexmatrassen, maar ze zijn meestal lichter, en dus gemakkelijker om te transporteren en te hanteren.
Matrassen in polyurethaanschuim bevatten schuim met kleine cellen omgeven door luchtbellen. Afhankelijk van het formaat van de cellen en de dichtheid van de celstructuur is de matras harder of zachter. Vanaf 35 kg/m³ (PU HR 35) spreekt men van HR (High Resilient) schuim, ook koudschuim (Cold foam) genoemd. Dergelijk polyurethaanschuim met lage dichtheid vervormt minder bij weinig druk en voelt voor de meeste mensen minder comfortabel aan. Doorgaans geldt: hoe lichter het schuim, hoe meer de matras inzakt en hoe sneller ze verslijt. Een matras in dit schuim is meestal wel goed warmtedoorlatend. Matrassen met densiteit onder 35 kg/m³ zijn enkel geschikt voor een logeer- of kinderbed.
Schuim met hogere densiteit is duurder en beter. Polyurethaanschuim met dichtheid 50 kg/m³ (PU HR 50) biedt tal van voordelen: meer geleidelijke weerstand, betere ondersteuning en een langere levensduur. Matrassen in dit soort schuim voeren vocht echter minder goed af.
Matrassen met vormgeheugen (memory foam, visco-effect of traagschuim) vormen het topgamma onder de schuimmatrassen. Het gaat om speciaal behandeld polyurethaanschuim met hoge dichtheid. Als je schuim met sterk visco-effect platduwt, zie je het nadien langzaam terug zijn vorm aannemen. Op dit soort schuim lig je stabieler. Met één belangrijk nadeel moet je wel rekening houden: de gevoeligheid voor de omgevingstemperatuur. In koude omstandigheden is de matras harder, als ze door de lichaamstemperatuur wordt verwarmd, wordt ze zachter. Als je het 's nachts warm krijgt en begint te zweten, slaat de matras de warmte op en kan ze klam gaan aanvoelen.
Er bestaan ook matrassen in polyetherschuim. Die zijn opgebouwd uit schuim met een gesloten celstructuur. Het is het goedkoopste type van matras, vaak gebruikt als instapmodel of als reservematras. Ze zijn niet aangewezen voor een intensief, langdurig gebruik.
Latexmatrassen

Dit zijn ook schuimmatrassen, maar op basis van latex. Latex is oorspronkelijk een natuurlijke emulsie afkomstig van de rubberboom. Er bestaat ook synthetische latex, die is goedkoper dan natuurlijke latex. Natuurlijke latex bevat doorgaans 85% werkelijk natuurlijke latex. Synthetische latex bevat dikwijls ook een bepaald percentage natuurlijke latex.
Hoeveel latex zit er nu in een matras met latex als hoofdbestanddeel? Dat is niet altijd duidelijk. De verschillende benamingen duiden op de volgende samenstellingen:
- Latexmatras: de matras bestaat voor minstens 60% van de hoogte uit latex. Vermelding van de andere bestanddelen van de matras is verplicht.
- Matras met latex: latex vertegenwoordigt minder dan 60% van de dikte van de matras of een dikte van minder dan 10 cm. De andere bestanddelen moeten worden aangegeven.
- Contactoppervlak van latex: de matras bestaat uit verschillende materialen, enkel de buitenbekleding is van latex.
Latexmatrassen zijn veelal hard, maar ze zijn toch voldoende soepel om zich aan te passen aan de vorm van het lichaam. Ze verdelen het gewicht zo op een egale manier. Deze modellen zijn geschikt voor mensen die veel bewegen in hun slaap. Matrassen op basis van latex absorberen de bewegingen van het lichaam wat volgens producenten zou bijdragen tot een ononderbroken en deugddoende slaap.