Dossier

Wat met je oude matras?

25 augustus 2021
recyclage van oude matras

Heeft je matras haar beste tijd gehad of heb je een ander bed gekocht waar ze niet op past? Dan is het tijd voor een nieuwe matras, maar wat doe je met de oude? Alles over inlevering en recyclage van matrassen.

Verplichte recyclage

Een matras gaat over het algemeen lang mee, maar na verloop van tijd moet je er toch afscheid van nemen. Afgedankte matrassen kwamen tot voor 2021 veelal samen met het grof huishoudelijk afval in een verbrandingsinstallatie terecht. Erg belastend voor het milieu, en dat terwijl 90 % van de onderdelen kan worden gerecycleerd of hergebruikt.

Producent verantwoordelijk voor recyclage

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe wetgeving van kracht die hierin verandering moet brengen. Voortaan zijn de producenten en invoerders van matrassen zelf verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van afgedankte matrassen.

Bijdrage bij aankoop van een nieuwe matras

Door de nieuwe wetgeving moet je als consument niet meer betalen om je van je oude matras te ontdoen. Anderzijds betaal je sinds begin 2021 bij aankoop van een nieuwe matras of topper wel een recyclagebijdrage. Die gaat van 4,25 euro voor een babymatras tot maximaal 17 euro voor een matras voor een dubbel bed.

Ecodesign

De recyclagebijdragen bij aankoop van nieuwe matrassen dienen om de kosten voor inzameling, ontmanteling en verwerking van de afgedankte matrassen te financieren en zijn ook bestemd voor onderzoek en ontwikkeling naar ecodesign. Dat houdt in dat men bij het ontwerpen van een matras al oog heeft voor ontmantelbaarheid en recycleerbaarheid of hergebruik van waardevolle onderdelen op het einde van de levensduur.

Tot nu toe wordt bij het ontwerpen van matrassen nauwelijks rekening gehouden met recyclage en maken verschillende lagen van schuim en lijm de matrassen recyclage vaak lastig of onmogelijk. Intussen zijn er al innovatieve "circulaire" matrassen op de markt gekomen, zoals Auping Evolve. Die bevatten geen polyurethaanschuim of lijm, zodat ze hergebruikt kunnen worden door de veren binnenin te vervangen.

Hoe wordt een matras gerecycleerd?

De matras wordt ontmanteld. Het omhulsel in textiel wordt losgesneden en krijgt een tweede leven of wordt gebruikt als brandstof. De metalen veren worden in de staalindustrie versmolten voor nieuwe toepassingen. De schuimvulling wordt verwerkt in autozetels en panelen voor akoestische of thermische isolatie.