Dossier

Kies je beter een harde of zachte matras?

04 juli 2023
hardheid van je matras kiezen

Veel mensen denken dat een harde matras de beste keuze is, maar het draait eigenlijk vooral om het vinden van de matras die het beste bij jou past. Daarom voeren we een grondige analyse uit, waarbij we rekening houden met jouw gewicht en slaaphouding.

Hoe kies je de juiste hardheid van een matras?

Goed slapen is essentieel om weer op krachten te komen. Voor een goede nachtrust is het daarom belangrijk de juiste matras te vinden en een goed hoofdkussen te kiezen. De stevigheid van de matras is een belangrijk aspect: je matras moet het gewicht van je lichaam ondersteunen zonder dat we erin wegzakken. Maar hoe weet je of een matras te hard of te zacht is?

Schaal om de hardheid van matrassen te meten

Hoewel er een technische hardheidsschaal bestaat van 0 tot 10 (0 is het hardst en 10 zeer zacht) bepaalt deze schaal niet waar de grens ligt tussen een harde, middelharde of zachte matras. In werkelijkheid interpreteren fabrikanten de schaal zelfs op hun eigen manier. Sommige fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld een hardheidsschaal van H1 (zachtste) tot H5 (hardste), terwijl andere fabrikanten een numerieke schaal gebruiken van 1 tot 10 (1 de zachtste en 10 de hardste). Weer andere fabrikanten benoemen de niveaus simpelweg: zacht, middelzacht, middelhard, hard, enz.

Logischerwijs behoudt een fabrikant zijn eigen relatieve schaal, en daarom zijn matrassen die als stevig worden beschouwd harder dan matrassen die door diezelfde fabrikant als zacht worden beschouwd. Maar die benamingen zijn niet noodzakelijk dezelfde als die van andere fabrikanten, wat het moeilijk maakt de hardheid van twee matrassen van verschillende fabrikanten te vergelijken. Gelukkig meten wij de hardheidswaarde op de technische schaal in onze uitgebreide analyse.

De hardheid van een matras is niet voor iedereen hetzelfde

vrouw ligt te slapen op matras

In elk geval mag je niet blindelings vertrouwen op alles wat fabrikanten je vertellen. Uit onze analyse blijkt dat de beweerde hardheid van hun matrassen niet altijd overeenkomt met de technische hardheidsmetingen van onze laboratoria die de matrassen testen (technische schaal). De technische schaal is evenmin hetzelfde als de subjectieve perceptie van de gebruiker, die bovendien geneigd is een onderscheid te maken tussen hard en zacht, zonder rekening te houden met een middenzone (inschatting van de consument).

Zo zijn er fabrikanten die hun matrassen aanprijzen als stevig, terwijl ze volgens de technische hardheidsmetingen eigenlijk in het zachte segment vallen. Of wat een gebruiker als hard ervaart, ligt in werkelijkheid in het midden van de technische schaal en komt overeen met een middelharde matras.

Harde matras

Voordelen

 • Een stevige matras ondersteunt je lichaam en helpt de vorm van je wervelkolom te behouden.
 • Ze is ook duurzamer, aangezien matrassen na verloop van tijd hun stevigheid verliezen.
 • Het contactoppervlak met het lichaam is kleiner, wat de ventilatie verbetert en waardoor je je makkelijker kunt omdraaien in bed.

Nadelen

 • Is de matras te hard, dan wordt de druk geconcentreerd op de schouders en heupen in plaats van gelijkmatig verdeeld, wat vervelend is.
 • Is de matras erg hard, dan zal je een topmatras moeten kopen om beter te slapen, maar verwacht hier ook geen wonderen van.
 • Een harde matras kan in de winter te koel zijn voor wie makkelijk kou heeft.

Zachte matras

Voordelen

 • Een zachte matras geeft minder druk op zones zoals schouders en heupen, en je schouder kan dieper wegzakken waardoor het comfortabeler is om op je zij te slapen.
 • Ze zijn comfortabeler voor mensen die niet veel wegen, bijvoorbeeld kinderen.
 • In de winkel vind je meestal een medium of middelzachte matras, omdat matrassen in werkelijkheid zachter zijn dan fabrikanten zelf aangeven.

Nadelen

 • Als de matras te zacht is, kun je erin wegzakken, waardoor je rug niet in één lijn ligt.
 • 's Nachts bewegen en van positie veranderen is lastiger. Dit is ook mogelijk bij matrassen met een visco-elastische laag.
 • Het contactoppervlak met de matras is groter en kan dus warmer zijn. Maar het warmtegevoel is ook afhankelijk van de bekleding en het materiaal.

Hoe kies je de juiste hardheid voor jouw matras?

close-up van hand die hardheid van matras voelt

Persoonlijke perceptie speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de hardheid van een matras.Wat de een als hard ervaart, kan voor de ander zacht zijn en omgekeerd. Zowel het gewicht als het morfotype (de vorm van het lichaam) zijn belangrijke aspecten die de persoonlijke perceptie bepalen. De beste manier om de juiste matras te vinden, is verschillende matrassen uitproberen om te zien welke het beste bij jou past. Onze analyse helpt je bij de keuze van een model, maar de uiteindelijke beslissing ligt natuurlijk bij jou.

Gewicht, lichaamsvorm en slaaphouding spelen een rol

Doorgaans zijn harde matrassen geschikter voor zwaardere mensen en zachte matrassen voor lichtere mensen. Maar hou er wel rekening mee dat fabrikanten verschillende zones in de matras kunnen aanbrengen met verschillende hardheid om voldoende ondersteuning te krijgen.

Je slaaphouding speelt ook een rol, zijslapers hebben een matras nodig die dieper inzakt ter hoogte van de schouders. Vandaar dat een middelzachte matras over het algemeen als een goede middenweg wordt beschouwd. Een harde matras kan dan weer geschikt zijn voor buikslapers, zodat ze minder diep wegzakken. Het belangrijkste is vooral dat de matras zich goed aan je lichaam aanpast en dat je je comfortabel voelt als het gaat over de stevigheid van de matras.

De ideale matras

Stijfheid_dikte_1

Een goede matras verdeelt het lichaamsgewicht mooi over het oppervlak. De matras respecteert de natuurlijke kromming van de wervelkolom als je op je rug slaapt. Als je op je zij slaapt, zorgt ze ervoor dat je wervelkolom in rechte lijn ligt.

Te harde matras

Stijfheid_dikte_2

Indien de matras te hard is, zal ze niet volledig de vorm van je lichaam volgen en wordt het gewicht van je lichaam slecht verdeeld over het oppervlak.

Te zachte matras

Stijfheid_dikte_3

In een zachte matras zakt het lichaam weg en wordt de wervelkolom onvoldoende ondersteund.

Conclusie: Vergelijk en maak de juiste keuze!

Conclusie: er is geen verband tussen kwaliteit en hardheid. Dat geldt voor zowel goedkope matrassen als voor die met een hoger prijskaartje.

Wij weten hoe belangrijk een goede nachtrust is. We raden je daarom ook aan onze koopwijzer voor matrassen te raadplegen als je een nieuwe matras wil kopen.

Je kunt matrassen indelen op basis van hun hardheid met behulp van de hardheidfilter en een van de 4 opties selecteren (zeer zacht, zacht, middelhard en hard).

82 Topkwaliteit
Beste van
de test
vanaf  215,10
71 Goede
kwaliteit
vanaf  129,00
80 Topkwaliteit
vanaf  257,40