Dossier

Zes tips om huisstofmijt te bestrijden

31 januari 2023
huisstofmijt

Je bed is een favoriete verblijfplaats van de huisstofmijt. Echt kwaad kunnen die beestjes niet, maar ze kunnen wel allergische reacties veroorzaken. Lees hier wat je kunt doen om huisstofmijt te vermijden en te bestrijden.

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine spinachtigen die zich thuisvoelen op donkere, vochtige en warme plekken. Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mens en dier, pollen, bacteriën, schimmels en dierenharen. Je matras en je beddengoed zijn favoriete verblijfplaatsen, maar evenzeer tapijten, gordijnen, kussens, stoffen meubelen en zelfs knuffelbeesten.

Er kunnen gemakkelijk honderdduizenden tot een miljoen van die beestjes in je bed zitten. In de herfst en winter zitten er meer huisstofmijten in huis, want dan is het buiten koud en binnen lekker warm.

Is huisstofmijt schadelijk?

Op zich is huisstofmijt onschuldig, maar de ontlasting van deze beestjes komt in de lucht als je beweegt in bed. Bij inademing kan dat een allergische reactie veroorzaken als je er gevoelig voor bent. Heb je ‘s morgens na het opstaan last van jeukende ogen, een verstopte neus, gezwollen keel of niesbuien, dan is er veel kans dat de huisstofmijt de boosdoener is.

Zes tips om huisstofmijt te bestrijden

Helemaal van huisstofmijt af geraken is moeilijk, maar met deze zes tips kun je de vervelende beestjes buiten houden of op een natuurlijke manier bestrijden.

1. Stofvangers verwijderen

Een stoffige omgeving is een waar feestbanket voor de huisstofmijt. Houd je slaapkamer dus het best zo leeg mogelijk.

Kies voor een harde, dweilbare vloerbekleding en afwasbare muren zonder behang.

Vermijd alles wat stof aantrekt: tapijten, stoffen meubels en lampenkappen, gordijnen, planten, spullen in open rekken, ...

Berg kleding op achter gesloten deuren en in laden. Inbouwbedden en bedden met laden eronder zijn af te raden vanwege het stof dat er zich in opstapelt.

2. Vaak schoonmaken

Stofzuig de slaapkamer een aantal keren per week, bij voorkeur met een stofzuiger die voorzien is van een speciale HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air).

Je matras stofzuigen helpt om stof, huidschilfers en mijten voor een deel te verwijderen, maar ga voorzichtig te werk om te vermijden dat de stiksels loskomen door te sterke zuigkracht.

Ga regelmatig met een dweil of stomer rond.

Verwijder schimmel met schoonmaakmiddel en water met wat bleekwater erin, want naast huidschilfers en haren voedt huisstofmijt zich ook met schimmels.

3. Goed verluchten

Huisstofmijten zijn dol op warme, vochtige plekken. Verlucht je slaapkamer goed en houd de temperatuur laag. Zo’n 16 à 18°C is ideaal.

Laat je bed een tijdje openliggen vooraleer je het opmaakt. Sla je donsdeken regelmatig uit door het raam en leg je beddengoed ook af en toe in de buitenlucht indien mogelijk.

Houd ook de vochtigheidsgraad laag. Hang bijvoorbeeld geen was te drogen in de slaapkamer.

4. Vaak en heet wassen

Het is belangrijk dat je de matrasbeschermer en de lakens, kussenslopen en dekbedovertrek om de één à twee weken op minstens 60°C wast. Daarmee dood je de mijten en verwijder je hun allergene afvalstoffen.

Je donsdeken laat je het best om de zes weken chemisch reinigen of wassen op een zo hoog mogelijke temperatuur.

Textiel of spullen die niet wasbaar zijn op 60 graden, zoals de geliefkoosde knuffel van je kind, kun je een nachtje in een plastic zak in de diepvries stoppen om de huisstofmijten te doden.

5. Liefst een schuimmatras

Geef de voorkeur aan een matras met een compacte vulling uit latex- of polyurethaanschuim in plaats van natuurlijke stoffen zoals wol, katoen of pluimen.

Raadpleeg onze koopadviezen om te weten welk model het meest geschikt is voor jouw specifieke voorkeuren, lichaamsbouw en slaapgewoonten en vind de beste deal met behulp van onze vergelijker.

Doe er een matrasbeschermer omheen die de matras helemaal omsluit, niet alleen de bovenkant.

6. Mijtwerend beddengoed

Bovenstaande maatregelen zullen zeker resultaat hebben. Maar heb je nog steeds last van allergie, dan kun je een matrashoes en kussenslopen kopen die speciaal behandeld zijn om geen mijten door te laten.

Met de aankoop van zo’n mijtwerend, anti-allergisch beddengoed is de kous echter niet af. Alvorens je de hoes aanbrengt, moet je de matras stofzuigen. Het beddengoed moet om de zes weken in de was, op hoge temperatuur en zonder wasverzachter.

Er bestaan ook matrassen met bekleding waaraan een chemisch bestanddeel is toegevoegd om huisstofmijt te weren.

Helpen sprays tegen huisstofmijt?

Verstuivers worden in de reclame voorgesteld als wondermiddel om huisstofmijt te verdelgen. De sprays elimineren wel de huisstofmijten, maar niet de allergene resten die ze achterlaten. Je blijft dus last hebben van allergische reacties. Bovendien is de werkzaamheid van dergelijke sprays erg oppervlakkig en beperkt in de tijd. Daarom raden we het gebruik ervan af.