Dossier

De bedbodem

13 januari 2014
de-bedbodem

Slaapcomfort wordt voor 80% bepaald door de matras. Het onderbed heeft een veel geringere invloed. Niettemin is het belangrijk dat een onderbed de matras goed ondersteunt. Voor welke soorten onderbed kunt u kiezen?

Slaapcomfort wordt voor 80% bepaald door de matras. Het onderbed heeft een veel geringere invloed. Niettemin is het belangrijk dat een onderbed de matras goed ondersteunt. Het moet voldoende hard zijn om niet te verzakken maar ook voldoende elastisch om een breuk bij zware belasting te vermijden. De structuur moet ook voldoende ruim zijn om de matras correct te verluchten.

  • Een lattenbodem bestaat uit houten latten: deze biedt een goede elasticiteit en een goede ondersteuning. Wie graag op een hard bed slaapt, combineert deze met een matras van polyurethaan. Het enige minpuntje is de verluchting, deze is enkel goed in de zones waar geen latten zijn.
  • Een spiraalbodem bestaat uit een metalen rooster met veren. Deze geeft de matras een optimale verluchting maar niet de nodige steun, Vooral wanneer de veren enkel bovenaan en onderaan het bed zijn bevestigd en niet op de zijkanten.
  • Een boxspring is een onderbed bekleed met stof. De binnenkant bestaat uit veren (normale of kegelvormige) en schuimlagen. Een boxspring is veel soepeler dan andere bedbodems en biedt een uitstekende ventilatie. Kan goed gecombineerd worden met een verenmatras en is vooral geschikt voor mensen die de voorkeur geven aan een zacht bed.
  • De bodem met verstelbare latten maakt het mogelijk de rugleuning omhoog te zetten (om te lezen of televisie te kijken) of ontspannen met de voeten omhoog te liggen (een houding die bijzonder wordt gewaardeerd door mensen met problemen met de bloedsomloop). De meest verfijnde modellen hebben een elektrische motor voor deze veranderingen. Dit type bodem is perfect geschikt voor matrassen van latex maar niet voor harde matrassen met veren of van polyurethaan.
  • Bedboard: bestaat uit een houten frame waarop geperforeerde platen zijn gemonteerd. Weinig gebruikelijk in ons land en af te raden om verschillende redenen: hard, veert niet mee, slechte ventilatie, …)