Dossier

Welke matras tegen rugpijn

13 juli 2014
welke-matras-tegen-rugpijn

Welke matras hebt u nodig wanneer u last hebt van rugpijn? Op basis van de weinige wetenschappelijke gegevens die over dit onderwerp bestaan, enkele suggesties.

Er wordt wel eens gezegd dat mensen met rugpijn het best op een harde matras slapen. Ook een waterbed wordt soms nog voorgesteld als een goede keuze. Niettemin krijgen meer en meer ruglijders te horen dat ze beter een (dure) matras kopen die is vervaardigd met geheugenschuim. Deze matrassen van het type “Tempur” passen zich aan de vorm van uw lichaam aan, wat voor meer ondersteuning en meer comfort zou zorgen …

Wat moet u nu geloven? Op basis van de weinige wetenschappelijke gegevens die over dit onderwerp bestaan, enkele suggesties. 

Waterbed, geheugenschuim of iets harder?

Wetenschappers van het Back Research Center in Denemarken maakten een aantal jaar geleden de vergelijking. Een maand lang lieten ze een groep proefpersonen met chronische lage rugpijn één van bovenvermelde opties uitproberen. Vervolgens werden de pijn, de dagelijkse activiteiten en het aantal uren slaap geëvalueerd. Wat bleek: een matras gemaakt met geheugenschuim scoorde helemaal niet beter dan een waterbed. Beide matrassen deden het wel beter dan de harde matras. Maar de verschillen waren klein. Te klein om te kunnen concluderen dat een “aan uw lichaamsvorm aanpassende matras”, gevuld met water of geheugenschuim, altijd en voor iedereen beter is voor de rug. Een belangrijke nuancering, vooral gezien de prijs van dergelijke matrassen …

Bij voorkeur “middelhard”

Loop niet te snel naar de winkel voor een “speciale” (lees: dure ) matras, zoals die van Tempur. Want misschien bent u al gebaat met een “gewone” nieuwe matras, bij voorkeur een middelharde. Dat een nieuwe matras pijnklachten kan verminderen, suggereert een iets oudere studie, gepubliceerd in The Lancet. Proefpersonen mochten drie maanden lang een harde of een middelharde matras uitproberen. Het resultaat: in beide groepen was er bij een groot aantal deelnemers sprake van een verbetering. Verbetering kwam weliswaar het meest voor bij diegenen die op een middelharde matras sliepen. Let wel, de definitie van “middelhard” kan verschillen tussen fabrikanten. In dit onderzoek ging het om middelharde matrassen met hardheid 5.6.  

Op lange termijn? Afwachten …

De vraag is hoe lang een eventuele verbetering aanhoudt. Dat kunnen we niet voorspellen, want de deelnemers in bovenvermelde studies werden maar, respectievelijk, één maand en drie maanden gevolgd. Het is niet ondenkbaar dat rugklachten terug opduiken eens het “nieuwe” eraf is. Durf daarom onderhandelen voor een zo lang mogelijke testtermijn.