Heb ik een topper nodig voor mijn matras?

Wat is een matrastopper?
De matrastopper kent vele synoniemen: topmatras, topdekmatras, oplegmatras of kortweg topper. Hoe je hem ook wil noemen, zo'n topper is in principe niet bedoeld om een afgeleefde matras nieuw leven in te blazen. Hij kan wel je slaapcomfort verhogen als je gewone matras te hard is of als je te diep wegzakt.
Voordelen van een matrastopper
- voordelig
- kan het slaapcomfort van een te harde of te zachte matras corrigeren
- kan het slaapcomfort van een te koude of te warme matras corrigeren
- kan de bewegingen van eventuele bedpartners opvangen
- kan hypoallergeen werken
- kan helpen tegen reflux (deze toppers zijn wat dikker aan het hoofdeind)
- een dubbele matrastopper kan twee eenpersoonsmatrassen (in een kingsize-bed) samenvoegen
Verschillende soorten matrastoppers
Als je een paar extra centimeters aan je matras wilt toevoegen voor een beter comfort, kan een topmatras een oplossing zijn. Er zijn modellen uit visco-elastisch schuim, microvezel, polyester of meer natuurlijke materialen, zoals veren en dons, wol en katoen. Hun hoogte varieert van drie tot acht centimeter.
De belangrijkste soorten matrassen zijn:
- PU-schuim (koudschuim, aangeduid met "HR", is PU-schuim met hogere dichtheid en dus van betere kwaliteit)
- memory foam/traagschuim/visco-elastisch schuim
- veren en dons
- microvezel
- latex
- polyester en polyether
de test

Wanneer heb je een matrastopper nodig?
Verbetering van het slaapcomfort
Topmatrassen zijn een voordelig alternatief voor wie niet tevreden is met de hardheid van zijn huidige matras, maar nog niet van plan is een nieuwe te kopen. Hoewel ze het lichaam niet beter ondersteunen, kunnen ze wel de drukverdeling verbeteren en meer comfort bieden.
De meeste topmatrassen hebben een zachte, gedempte textuur, die bedoeld is om hardere matrassen te compenseren, maar er bestaan ook stevigere modellen om te combineren met te zachte matrassen.
Verlenging van de levensduur van je matras
In tegenstelling tot wat velen denken, kan een topdekmatras de levensduur van je huidige matras niet redden. Nood aan een nieuwe matras? Gebruik onze vergelijker om het meest geschikte model voor jouw persoonlijke behoeftes te vinden. Lees hier waar je met je oude matras blijft.
Wat doe ik met mijn oude matras?
Bescherming van je matras tegen vlekken en vuil
Als je enkel een topper nodig hebt om je matras te beschermen tegen vlekken en vuil, kun je beter een gewone (waterdichte) matrasbeschermer kopen. Dat is goedkoper en heeft geen impact op je slaapcomfort.
Voor logees
Ontvang je gasten? Een topmatras kan zeer nuttig zijn om over oppervlakken te leggen die niet zo comfortabel zijn als een traditionele matras, zoals een slaapbank. Of je investeert natuurlijk gewoon in een luchtmatras.
Terug naar bovenHoe kies je de juiste matrastopper?
Materiaalsoorten en eigenschappen
Visco-elastische schuim (traagschuim)
Matrassen met visco-elastisch schuim zijn vaak gemaakt van temperatuurgevoelig materiaal (speciaal bewerkt koudschuim). Als je het schuim samendrukt, neemt het geleidelijk terug zijn vorm aan, waardoor het drukverlagend is voor het lichaam. Deze eigenschap wordt door fabrikanten aangeprezen als een manier om gewrichtspijn te beperken en te verlichten.
Als je 's avond gaat slapen en je ziet nog steeds de vorm van je lichaam in je matras, heb je een nieuwe nodig.
Sterke punten
|
Zwakke punten
|
Veren en dons
Deze modellen hebben een meer traditionele textuur. De meer geavanceerde exemplaren kunnen zeer duur zijn, bijvoorbeeld als ze Hongaarse ganzendons bevatten. Veren zijn enkel vulmiddel. Dons is beter én warmer, maar kost wel meer.
Sterke punten
|
Zwakke punten
|
Microvezel- en holle vezel
Microvezel is een synthetisch materiaal dat vaak wordt gebruikt in kussens of dekbedden. Deze matrassen zijn betaalbaarder dan andere modellen. Microvezels zijn gemaakt van ultrafijne polyester- en nylongarens. Deze synthetische materialen absorberen van nature vocht, waardoor de matras 's nachts droog blijft.
Holle vezels laten een constante luchtcirculatie toe, waardoor vocht gemakkelijker kan verdampen.
Sterke punten
|
Zwakke punten
|
Latex
Deze matrassen zijn gemaakt van rubberboomsap of synthetisch rubber. Latexmodellen zijn soms koeler en beter ademend dan visco-elastische schuimmodellen. Latex zorgt voor een goede aanpassing aan de omgeving.
Sterke punten
|
Hoe moet je een matrastopper onderhouden?
Het onderhoud van een matrastopper is eigenlijk niet anders dan van een gewone matras: regelmatig luchten en omdraaien, en eventuele vlekken zo snel mogelijk reinigen. Hoe je dat doet, lees je hier.
Tips om je matras schoon te houden
Terug naar boven