Nieuws

Duurzame matras kopen? Ons nieuwe label Groene Keuze wijst de weg

18 januari 2023
Duurzame matras draagt label Groene Keuze van Testaankoop

De duurzaamste matrassen herken je vanaf nu aan het label Groene Keuze. Dat keurmerk kennen wij sinds 2022 toe aan matrassen die in onze vernieuwde test de hoogste ecoscore behalen én een goede tot uitstekende globale eindscore neerzetten. Ontdek de vier duurzame matrassen die in onze recente test bekroond werden tot Groene Keuzes.

Ben je op zoek naar een matras die niet alleen optimaal slaapcomfort biedt, maar ook lang meegaat en het milieu zo min mogelijk belast, dan hebben we goed nieuws voor jou.

Nieuw label Groene Keuze voor de duurzaamste matrassen

Met het label Groene Keuze, dat we sinds onze recentste test in 2022 toekennen aan ecologische kwaliteitsmatrassen met een lange levensduur, wordt het gemakkelijker om in het grote aanbod matrassen een milieubewuste keuze te maken.

Hoogste ecoscore én goede kwaliteit vereist voor label Groene Keuze

Om het nieuwe label Groene Keuze te verdienen moet een matras in onze test vijf sterren scoren op milieuvriendelijkheid én een totaalscore van minstens 65 op 100 halen. “In 2022 hebben we onze test van matrassen gevoelig uitgebreid,” licht expert Bart Marrez toe. “Vanaf nu onderzoeken we ook de milieu-impact van de matras, de CO2-uitstoot bij de productie en de recycleerbaarheid van de materialen. Daarnaast hebben we het aantal kwaliteits- en comforttests nog opgevoerd en checken we of de matras na de duurzaamheidstest haar initiële kwaliteiten behoudt. Enkel de matrassen uit onze recente test die aan al die strenge vereisten voldoen, krijgen het label Groene Keuze.”

Al vier duurzame matrassen met label Groene Keuze

Onder de recent geteste eenpersoonsmatrassen zijn er al vier met het label Groene Keuze bekroond:

Lattoflex Luna
Ikea Åbygda 504.814.93
Sleepy Latex Blue
Jysk Gold F120 Wellpur

Lattoflex Luna

Matig warme, harde schuimmatras die topscores behaalt op afwerkingsgraad, levensduur en recycleerbaarheid. Ze ondersteunt het lichaam zeer goed en biedt tegelijk uitstekend ligcomfort. Ze geeft totaal geen geur af. Voor een doorsnee persoon van 1m75 en 80 kg is de drukverdeling maar net op het randje. Niet zo geschikt als je zwaarder gebouwd bent dus. Als je veel zweet, is deze matras niet aanbevolen omdat ze vochtigheid minder goed afvoert.

Ikea Åbygda 504.814.93

Deze middelharde schuimmatras is licht en dun. Ze weegt net geen 10 kilo en is slechts 15,5 cm dik. Ze scoort zeer goed op afwerkingskwaliteit en levensduur en is optimaal recycleerbaar. Je ligt er comfortabel op en je lichaam wordt tegelijk ondersteund. De matras geeft omzeggens geen geur af. De hoes is prima wasbaar en krimpt niet in de was. Qua drukverdeling van het lichaamsgewicht behoort deze matras niet bij de top, maar ze haalt nog altijd ruim een voldoende.

Sleepy Latex Blue 

Dit is een zeer zachte koudschuimmatras die onberispelijk is afgewerkt en lang meegaat. De onderdelen kunnen worden gerecycleerd. Ze is comfortabel en zeer stabiel ook als er iemand naast je ligt. Deze matras ondersteunt je lichaam voldoende als je klein of normaal gebouwd bent, maar voor grote en zware personen is ze minder geschikt. Dit model is met zijn middelmatige vochtafvoer ook niet de beste keuze als je veel zweet.

Jysk Gold F120 Wellpur

Dit is een zachte, middelwarme schuimmatras die de vorm van je lichaam aanneemt. Ze ligt zeer comfortabel, terwijl je lichaam toch voldoende ondersteuning krijgt. De warmte wordt goed afgevoerd, waardoor de matras niet klam begint aan te voelen als je zweet. De matras is perfect afgewerkt, duurzaam en gemakkelijk te ontmantelen voor recyclage. Ze is eerder prijzig en bevat wel een paar materialen met enige milieu-impact.

Geïnteresseerd in een duurzame matras?

Met een duurzame matras met label Groene Keuze sla je twee vliegen in één klap: je moet ze minder snel vervangen, wat goed is voor je portemonnee, en door de kleine ecologische voetafdruk spaar je het milieu. De kenmerken, prijzen en testprestaties van de matrassen met het label Groene Keuze vind je in onze prijsvergelijker onder Onze aanbevelingen.

Bekijk de testresultaten van de Groene Keuzes

Biedt dit lijstje niet wat je zoekt of heb je andere specifieke eisen voor je nieuwe matras, dan kun je in de vergelijker matrassen daarop filteren om exact de geschikte matras te vinden.

Bekijk de testresultaten van alle matrassen