Dossier

Cohousing: hoe werkt het?

30 maart 2021
Een huurwoning delen

Studenten en jongvolwassenen die nog single zijn, kiezen er om financiële redenen almaar meer voor om samen een woning te huren. Wie moet het contract met de verhuurder tekenen? En wat als een van de medehuurders de woning vroegtijdig verlaat of de huur niet betaalt?

Een nieuwe trend

Studenten en jongvolwassenen die nog single zijn, kiezen er om financiële redenen almaar meer voor om samen een woning te huren. Naast de klassieke vragen als “Wat is Cohousing?” en “Waarom cohousen mensen?”, roept dit concept ook nog heel wat andere vragen op. Denk hierbij aan de vraag wie de huurovereenkomst moet tekenen en of er specifieke regels zijn voor deze speciale vorm van samenwonen. Tot slot vraagt men zich ook vaak af wat de regels zijn specifiek voor het Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk gewest zijn.

Wat is cohousing?

Meer en meer besluiten mensen om samen met anderen een woning te huren, buiten enige context van een huwelijk of van (wettelijk) samenwonen om. Het gaat vaak om studenten en jongvolwassenen die pas hun eerste job hebben en single zijn. Deze vorm van samenwonen wordt ook wel cohousing genoemd.

Ze zoeken een huis of appartement dat oorspronkelijk bedoeld is voor één familie maar dat verschillende slaapkamers telt. Zo kan elk over een eigen kamer beschikken maar worden een aantal ruimtes gemeenschappelijk gebruikt.

Waarom cohousing?

Financiële redenen en in het bijzonder de hoge huurprijzen zijn de voornaamste reden waarom mensen aan cohousing doen. Door de huurkosten te delen, sparen ze per maand heel wat geld uit, waardoor meer beschikbaar is voor andere, leukere dingen.

Zijn er specifieke regels voor cohousing?

Vroeger bestond er geen speciale wetgeving voor cohousing. De gewone huurwetgeving, van toepassing als de woning de hoofdverblijfplaats is van de samenhuurders, bleek echter niet altijd geschikt voor die vorm van huren. Vandaag de dag zijn er wel specifieke regels.

In Brussel en Wallonië heeft men zelfs een apart statuut in het leven geroepen voor dit type van huurcontracten. Vlaanderen ging niet zo ver maar voerde wel een aantal nieuwe regels in om de grootste problemen op te lossen. Hierna leggen we de regels gewest per gewest uit.

Wie moet de huurovereenkomst tekenen?

In geval van samen met meerdere mensen huren is het altijd zo dat de verhuurder één contract zal opstellen en dat door alle originele medehuurders zal laten tekenen.

Telkens als iemand weggaat of er een nieuw medehuurder bij komt, moet dat via een bijvoegsel aan het huurcontract worden geregeld.

De huurders mogen alleen een nieuwe huurder toevoegen als de verhuurder daarmee instemt. Maar die zal wel alleen kunnen weigeren als hij daar een grondige reden voor heeft, bv. omdat de kandidaat-medehuurder onvoldoende financiële waarborgen biedt.

Heb je een probleem? Wij kunnen je helpen

Aarzel niet om onze adviseurs met je vragen over huur te contacteren. Je kunt dat elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (op vrijdag tot 16 uur).