Dossier

Een plaatsbeschrijving checklist

02 april 2021
Man in keuken met en papier maakt plaatsbeschrijving op

Wanneer je een woning wilt huren óf je gaat een huis of appartement verhuren, dan moet je een plaatsbeschrijving opmaken. Dit is bijna net zo belangrijk als het huurcontract. Wat houdt een plaatsbeschrijving in? Bekijk onze tips en download de gratis template. 

Wat is een plaatsbeschrijving?

Een plaatsbeschrijving is een document dat zowel de verhuurder als de huurder ondertekenen waarin een gedetailleerde beschrijving wordt gemaakt van het pand en de staat waarin het zich bevindt. Dit moet gebeuren op het ogenblik dat de huurder er zijn intrek in neemt of wanneer hij het verlaat.

Het document is uitermate belangrijk. Op die manier kan namelijk worden nagegaan of de huurder zijn plicht is nagekomen om het pand “als een goed huisvader” te bewonen en te onderhouden en dat hij het in een correcte staat verlaat. Dat kan worden vastgesteld door de plaatsbeschrijving die bij de intrek in de huurwoning werd opgemaakt, te vergelijken met de plaatsbeschrijving bij het vertrek. Wanneer de huurder zijn plicht niet terdege is nagekomen, kan de verhuurder onder bepaalde voorwaarden beslissen om een deel van de huurwaarborg in te houden, of desnoods zelfs het volledige bedrag.  

Is een plaatsbeschrijving verplicht?

Een plaatsbeschrijving bij het begin van de huur is verplicht bij de verhuring van een woning. Lees meer over de regels rondom een plaatsbeschrijving

Wie stelt de plaatsbeschrijving op ?

Meestal stellen verhuurder en huurder de plaatsbeschrijving samen op. Het voordeel daarvan is dat er geen kosten zijn. Hulp nodig? Als lid van Test Aankoop kun je onze gratis voorbeeldbrief van een plaatsbeschrijving downloaden.

Sommige mensen schakelen echter liever een deskundige in. Die kan dan in absolute neutraliteit vaststellingen doen, wat discussie kan voorkomen.

Plaatsbeschrijving registreren

Het is verplicht om de plaatsbeschrijving die bij het begin van de huur wordt opgesteld te laten registreren. Precies zoals dat moet met de huurovereenkomst. Het is aan de verhuurder om dat te doen. Die heeft daar twee maanden de tijd voor nadat de huurovereenkomst werd getekend.

De verhuurder kan de ondertekende documenten samen met een standaardformulier (te verkrijgen via 02 572 57 57) opsturen naar de FOD Financiën. Of de plaatsbeschrijving online registreren.