Hoe en wanneer krijg je de beloofde energiekortingen?

Begin februari besliste de federale regering over een tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit van 21% naar 6%. Ze kende ook een verwarmingspremie van 100 euro toe en verlengde de uitbreiding van het sociaal tarief. Half september kondigde ze een basispakket energie aan en een verhoging van de stookoliecheque.
Intussen stuwde de oorlog in Oekraïne de prijzen op de energiebeurzen alweer tot recordhoogtes. De prijsopstoot op de gasmarkten is intussen iets gekalmeerd maar het prijsniveau blijft torenhoog hangen op zo’n 180 euro per MWh; dat is zowat 6 keer meer dan vorig jaar en zorgt op zijn beurt voor hoge elektriciteitsprijzen. Ook de prijzen voor stookolie blijven hoog, al is ook daar sprake van een lichte daling sinds een aantal weken.
De regering kon dus niet anders dan nieuwe maatregelen te nemen om op korte termijn het gezinsbudget wat te verlichten. Een overzicht van alle verschillende maatregelen tot nu toe.
Btw-verlaging voor elektriciteit naar 6%
Die werd van toepassing vanaf 01/03/2022 en was aanvankelijk voor slechts 4 maand bedoeld maar intussen is ze verlengd tot 31/03/2023. De impact ervan zal pas ten vroegste zichtbaar zijn op je voorschotfactuur van april. De correcte finale berekening gebeurt via de jaarafrekening op basis van je werkelijke verbruik.
Op basis van een gemiddelde elektriciteitsfactuur van 1 690 euro zonder btw (cijfers van de CREG van augustus 2022), komt dit neer op een besparing van zo’n 250 euro.
Btw-verlaging voor gas naar 6%
Die geldt van 01/04/2022 tot 31/03/2023 maar volgens de federatie van de energiebedrijven zal ze pas ten vroegste zichtbaar zijn op de voorschotfactuur van juni. Ook hier gebeurt de finale berekening op basis van je werkelijke verbruik via de jaarafrekening.
Op basis van een gemiddelde aardgasfactuur van 2 646 euro zonder btw (cijfers van de CREG van augustus 2022), komt dit neer op een besparing van iets minder dan 400 euro.
Eenmalige verwarmingspremie 100 euro per elektriciteitsaansluiting
Deze beslissing dateert al van begin februari maar je moet het bedrag nog krijgen. Dat zal gebeuren via een voorschotfactuur of een afrekeningsfactuur die jouw energieleverancier je zal versturen tussen 18 april en 31 juli. Hou dit dus in de gaten.
Als de betrokken factuur lager is dan 100 euro, wordt de premie verrekend op een volgende factuur of op openstaande schulden dan wel rechtstreeks aan de klant uitbetaald. De verwarmingspremie geldt overigens niet voor tweede verblijven.
Ontving je de premie niet via de energiefactuur tegen 1 augustus, dan kun je zelf een aanvraag indienen via dit webformulier van de FOD Economie of via een schriftelijk formulier dat je aanvraagt via 0800 120 33. Let erop dat je de aanvraagt indient vóór 15 oktober 2022.
Stookoliecheque van 300 euro
De federale regering besloot ook om een eenmalige cheque van 200 euro toe te kennen voor leveringen van stookolie of propaan in bulk die plaatsvonden tussen 15 november 2021 en 15 december 2022. Intussen werd het bedrag op 16 september 2022 verhoogd naar 300 euro en de periode verlengd naar 31 maart 2023. Deze premie komt boven op de verwarmingspremie van 100 euro.
De cheque zal niet rechtstreeks worden verrekend via je factuur: het is de FOD Economie die de cheque zal uitbetalen nadat je een aanvraag hebt gedaan via een online module. Meer info over hoe je de cheque kunt aanvragen lees je hier.
Verlenging van de uitbreiding van het sociaal tarief
Het sociaal tarief is in heel België bij iedere leverancier hetzelfde. De doelgroep van dit voordeeltarief werd begin vorig jaar uitgebreid tot personen met een verhoogde tegemoetkoming. Sinds februari 2021 geniet hierdoor bijna een half miljoen extra gezinnen dit sociaal tarief. Deze tijdelijke maatregel was eerder al verlengd tot 30 juni en wordt nu verder doorgetrokken tot 31 maart 2023.
Basispakket energie
Half september kwam de federale regering ook met een basispakket energie. Dit komt neer op een forfaitaire korting van 135 per maand voor aardgas en van 61 euro per maand voor elektriciteit. Deze zal gedurende 2 maanden worden toegekend op de voorschotfacturen van november en december. Niet iedereen heeft recht op deze tegemoetkoming. Of je in aanmerking komt, lees je in ons specifiek artikel over deze maatregel.
Hulp of advies nodig? Bel ons
Het blijft van belang om energieleveranciers te vergelijken, om je ervan te verzekeren dat je niet te veel betaalt. Via onze tool vergelijk je energieleveranciers.
Wie hulp of advies nodig heeft over zijn energiefactuur of leverancierswissel, kan steeds beroep doen op onze experts via ons gratis 0800-500 20 (van maandag tot vrijdag, van 9h tot 12h30 en van 13h tot 17h - vrijdag tot 16h).