Nieuws

8 vragen over zonnepanelen installeren

21 oktober 2022
Een dak wordt voorzien van een zonnepaneleninstallatie

Met de stijgende energieprijzen van de laatste maanden vragen steeds meer consumenten zich af of het de moeite loont om zonnepanelen te installeren. Is het een rendabele investering en hoe begin je eraan? Onze expert energie, Roger Vanparys, geeft antwoord.

1. Zijn zonnepanelen de beste manier om energie te besparen?

De goedkoopste energie is altijd degene die je niet verbruikt. In de eerste plaats komt het er dus op aan om zo weinig mogelijk te verwarmen door goed te isoleren en je elektrische toestellen niet onnodig aan te laten staan. Daarnaast kun je ook kiezen voor zonnepanelen. Het gemiddeld verbruik in België is 3500 kWh per jaar. Als je dat gemiddelde ver overstijgt, kun je beter eerst andere maatregelen nemen dan te proberen dat extra verbruik te compenseren met zonepanelen. Probeer eerst te bepalen waar dat extra verbruik vandaan komt en bedenk dat alles wat warmte of koude produceert in huis het meeste energie verbruikt.

Dat zijn voornamelijk:

  • Een elektrische boiler
  • Huishoudelijke toestellen en hun programma’s
  • Sluipverbruik van toestellen die aan het stopcontact hangen

2. Zijn zonnepanelen altijd rendabel?

Ja, het rendement van je zonepannelen hangt af van drie factoren: de aankoopprijs van de installatie, de prijs van de elektriciteit die je anders van het stroomnetwerk moet nemen en de terugleververgoeding of het bedrag dat je krijgt voor de stroom die je zelf aan het netwerk levert. Op dit moment zijn zonnepanelen rendabeler dan ooit.
Door de gestegen energieprijzen en gebaseerd op de gemiddelde marktprijs van €1500 per kWc is de terugverdientijd van een zonnepaneelinstallatie gedaald van:

  • 10 jaar naar 4 jaar in Vlaanderen,
  • 5 jaar naar 3 jaar in Brussel,
  • 7 jaar naar 3 jaar in Wallonië.

3. Is een thuisbatterij interessant?

Je moet een thuisbatterij niet als een aparte investering beschouwen, maar als onderdeel van een zonnepaneelinstallatie. Als we bij simulaties de rendabiliteit van zonnepanelen apart berekenen en daarna een batterij toevoegen, dan heeft dat een negatieve impact op de rendabiliteit. Vanwege de hoge vergoeding voor elektriciteit die je zelf op het net zet is zo’n thuisbatterij op dit moment niet interessant.

4. Is de installatie van zonnepanelen duurder geworden door de crisis?

Aan de hand van de offertes die we van onze leden toegestuurd krijgen, zien we geen grote prijsstijging. Een prijs van € 1500 per kWp of zelfs minder is nog steeds gangbaar.
Maar soms zien we ook al uitschieter van meer dan € 2 000 per kWp. We raden aan om niet boven de € 1 750 per kWp te gaan.

5. Is het een goed idee om ze te installeren in de herfst of winter?

De periode waarin je de installatie aanlegt, heeft niet meteen belang, behalve dat de werkzaamheden door de weersomstandigheden kunnen worden uitgesteld (door ijzel op het dak bijvoorbeeld).

6. Zijn er valkuilen waarvoor je moet opletten?

Ja, we krijgen regelmatig berichten van onze leden over offertes die ter plaatse werden opgesteld of door een firma die gewoon van deur tot deur gaat, zonder voorafgaande afspraak.

Die fraudepraktijken zijn op deze manier te herkennen: de offerte wordt met de hand geschreven op een dun velletje papier en bevat niet alleen zonnepanelen, maar ook een warmtepompboiler. Ze willen je ook meteen dat papier laten tekenen.

Op de offerte wordt soms gewag gemaakt van “haalbaarheidsstudie” of “energie-audit”, maar nergens staat er “devies” of “offerte”. Je vindt ook nergens algemene verkoopsvoorwaarden terug. Bedrijven waarvan we vandaag weten dat ze op die manier werken zijn Solaire Eco Energy Habitat en RM Solution Group.

7. Kun je zonnepanelen installeren op een appartementsblok?

Ja, dat is al lang mogelijk. Toch zijn eigenaren van appartementsgebouwen vaak wat terughoudend omdat de zonnepanelen enkel zijn verbonden met de teller voor de gemeenschappelijke delen terwijl het energieverbruik daarvan doorgaans laag is.

Als je als eigenaar van een appartement zonnepanelen wilt plaatsen voor privégebruik, dan moet je het akkoord vragen van de mede-eigenaars en toegang krijgen tot een stuk van het dak. In de praktijk is dat niet altijd evident.

Sinds 2022 is er wel een mogelijkheid om energie te delen waarbij je de installatie van zonnepanelen en de opbrengst daarvan te verdelen onder de verschillende bewoners op voorwaarde dat iedereen een digitale meter heeft.

8. Is het interessant om zonnepanelen te leasen met optie tot aankoop of via een systeem van derde investeerder?

Voor wie niet het budget heeft om zonnepanelen te kopen is het een optie om zonnepanelen te leasen via gespecialiseerde bedrijven of via doe-het-zelf-zaken.

Toch kost huren of leasen soms tot twee keer zo veel als je de rekening maakt over een periode van 20 jaar in vergelijking met een aankoop. Dan is het interessanter om zelfs een speciale lening daarvoor af te sluiten. Het kan de moeite zijn om na te gaan of via de Gewesten geen specifieke leningen beschikbaar zijn.

Als je via een systeem van derde investeerder zonnepanelen wilt installeren, lees dan het contract goed. De elektriciteit die je zelf verbruikt zou op z’n minst niet gefactureerd mogen worden en de duur van het contract is beter niet langer dan tien jaar zodat je niet te lang vasthangt aan een derde partij.

Als je na enkele jaren de installatie helemaal wilt overkopen nog voor het contract afloopt, liggen de afkoopsommen schrikwekkend hoog. Dus als je geen specifieke lening kunt afsluiten, vinden we het beter om toch nog een paar jaar te sparen zodat je de aankoop zelf kunt bekostigen.