Nieuws

Fietshelmen voor kinderen: Europese norm ontoereikend

04 september 2017
fietshelm

Heel wat fietshelmen voor kinderen bieden onvoldoende bescherming. Onze nieuwe test toont aan dat de huidige homologatienormen te weinig rekening houden met de realiteit. Ze zijn dus aan herziening toe.

Inleiding

Zowel voor kinderen als voor volwassenen is een fietshelm een belangrijk veiligheidsaccessoire, dat het risico op ernstige hoofdblessures sterk kan terugdringen. 

80 % van de dodelijke fietsongevallen zijn te wijten aan schedeltrauma’s. Kinderen zijn extra kwetsbaar, temeer omdat ze nog zo onervaren zijn in het verkeer.

Natuurlijk moet de fietshelm dan wel goed worden gedragen … en hij moet voldoende bescherming bieden. Onze test toont echter aan dat dit helemaal niet het geval is. In tegendeel, hij brengt grote verschillen aan het licht.

De testresultaten raadplegen

Variabele bescherming

De test werd uitgevoerd volgens een nieuwe methode die ons toeliet het blessurerisico op een erg realistische manier in kaart te brengen op basis van de impact die valpartijen kunnen hebben op een aantal zones van de helm. Wanneer bijvoorbeeld het hoofd een stoeprand raakt, dan heeft dit zowel een horizontale als een verticale impact.

De resultaten lopen sterk uiteen. De beste helm uit de selectie levert een gemiddeld blessurerisico van 30 % op, terwijl bij de twee slechtste het risico liefst 80 % beliep. Deze helmen bieden dus veel minder bescherming dan men van een dergelijk accessoire mag verwachten. Onaanvaardbaar!  

Testprotocol aan herziening toe

Al de helmen uit de selectie hebben niettemin een Europese homologatie verkregen...

Wij zijn van mening dat het testprotocol dat voor de geldende norm wordt gehanteerd, aan verbetering toe is opdat het zo goed mogelijk aansluit bij wat fietsers, ongeacht hun leeftijd, in de praktijk kunnen meemaken.

De Europese Unie moet dus conclusies trekken uit deze test en haar normen aanpassen voor een grotere veiligheid van zwakke weggebruikers.

Waarop letten bij de aankoop?

Het dragen van een helm verplicht maken?

In meer en meer landen is het dragen van een fietshelm verplicht, sinds kort is dat ook het geval in Frankrijk. Moet dat ook in België gebeuren? We zijn benieuwd naar jullie mening!