Dossier

Banden: wat zegt de Belgische wet?

07 februari 2023
wat-zegt-de-belgische-wet

Uw banden moeten voldoen aan strikte en precieze wettelijke regels, die verschillen van land tot land. De wetgeving met betrekking tot winterbanden zegt bijvoorbeeld niet overal in Europa hetzelfde.

In België

Assen

De banden van elke as moeten de constructeursvoorschriften naleven. Ze moeten dezelfde kenmerken hebben: merk, afmetingen, belastings- en snelheidsindex, profiel en identieke slijtage. De structuur van de banden (bv. radiaal) moet dezelfde zijn op beide assen. De banden mogen niet uit de carrosserie uitsteken. 

Slijtage

De diepte van het reliëf moet minstens 1,6 mm bedragen op ¾ van het oppervlak van de band. 

Snelheids- en belastingsindex

Zij geven de maximale snelheid aan die de band kan bereiken en het maximale gewicht dat hij kan dragen. Deze indexen worden met een letter en een getal weergegeven op de flank van de band. Het is toegelaten om winterbanden met een lagere snelheidsindex te monteren van 1 oktober tot 30 april.

Winterbanden: geen verplichtingen

We raden automobilisten geregeld aan om winterbanden op hun auto te leggen, zodra de temperatuur onder een bepaald niveau daalt. Maar een wettelijke verplichting geldt niet in ons land: hoewel dit wel even werd overwogen, werd het verplichte gebruik van winterbanden in winterse weersomstandigheden uiteindelijk toch niet ingevoerd.

In het buitenland

Het minste wat je kan zeggen, is dat er in Europa geen uniform winterbeleid geldt voor de wegen. In België wordt de bestuurder nog steeds verstandig genoeg geacht om zelf te beslissen of hij winterbanden monteert of niet. In Luxemburg is dat anders, hier zijn winterbanden verplicht "bij ijzel, aangedrukte sneeuw, smeltende sneeuw, ijs of rijp". En niet alleen voor de eigen burgers, maar voor iedereen die het Groothertogdom doorkruist. Daarmee volgen onze oosterburen het voorbeeld van Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland, waar aangepaste banden verplicht zijn bij winterse toestanden.
In andere landen, zoals Tsjechië en Zweden, moet u ze tijdens een bepaalde periode monteren, ongeacht de weersomstandigheden.