Dossier

Hoe kun je autobanden bewaren?

01 maart 2023
autobanden stockeren

Als de seizoenen wisselen, is het ook tijd om je zomerbanden en winterbanden te wisselen. Maar hoe kun je de autobanden die je een tijdlang niet nodig hebt het best stockeren? En wat als je er geen plaats voor hebt?

Het belang van het goed bewaren van je autobanden

Als autobanden niet op de juiste manier worden bewaard, kunnen ze uitdrogen, barsten en vervormen. Hierdoor kun je minder grip hebben op de weg en kan de levensduur van de banden verkort worden. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de autobanden in goede staat zijn en ze tijdig te vervangen als dit nodig is.

Door onze tips in dit dossier op te volgen zorg je ervoor dat je autobanden in goede staat blijven en je hun levensduur verlengt. 

Hoe kan ik mijn banden goed bewaren? 

Er zijn een aantal belangrijke stappen die je kunt nemen om autobanden te bewaren en hun levensduur te verlengen. Bewaar ze niet zomaar in het tuinhuis
Heb je voldoende plaats om je banden thuis te stockeren, dan doe je dit toch het best met enig overleg. Smijt ze, bij wijze van spreken, niet zomaar op een stapel in een schuurtje of achter het tuinhuis, om ze na een halfjaar terug op te diepen.

Voordat je de banden opbergt, moet je zowel de banden als de velgen een beetje proper maken. Check ze daarbij ook op eventuele beschadigingen. Zijn er gaatjes, scheurtjes, uitstulpingen? Meet ook even de profieldiepte na. Is die kleiner dan 1,6 millimeter, dan is de band aan vervanging toe. Maar voor winterbanden raden we aan om die vervanging al te overwegen vanaf een diepte van 3 mm.

Waar bewaar ik mijn autobanden? 

De plek waar je je banden opbergt, moet: 

  • Niet te vochtig zijn;
  • Niet te stoffig;
  • Niet te tochtig (zij het wel geventileerd);
  • Zonder al te grote temperatuurschommelingen;
  • Niet te licht.

Autobanden kunnen ook niet goed tegen licht, dat tast het rubber aan. Dus een hoekje op zolder waar ze niet al te veel in de weg staan, lijkt ideaal. Dat Een schuurtje dat amper kan worden afgesloten en waar licht langs allerlei ramen, spleten en kieren binnenkomt: het blijft een slecht idee.

Dek de banden af of pak ze in, zodat ze niet onder het stof komen te zitten. En markeer ze, zodat je in het najaar of voorjaar nog weet welke band op welke plek zat. En nee, je zult dat niet zo onthouden, dat denken wij ook altijd.

Heb je geen garage, garagebox of andere ruimte waar je banden kunt stockeren? Dan zijn er plekken waar je dit tegen betaling kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld een opslagruimte huren, maar er zijn ook echte “bandenhotels”. Daar worden je banden gestockeerd in een bandenrek totdat je ze terug nodig hebt. Je kunt ze er ook laten reinigen en natuurlijk laten omwisselen.

Autobanden met of zonder velg stockeren

Als je je banden wisselt, kun je in principe op twee manieren tewerk gaan: ofwel wissel je de banden met velg voor de andere set banden op hun eigen velg, ofwel gebruik je dezelfde velg voor beide banden en wissel je enkel de ene band voor de andere.

Hoe banden met velg stockeren?

Onze voorkeur gaat uit naar banden die hun eigen velg hebben. Als je de band te veel van de velg moet halen en er opnieuw op plaatsen, dan is de kans groter dat je de velg en de band of een van beide wel eens beschadigt. Bovendien kun je banden op velg gemakkelijker zelf verwisselen. Dat is een stuk goedkoper.

Ook de kans op beschadiging bij het opbergen, bv. op haken of aan kettingen, of opgestapeld, is kleiner als de banden op velg zijn. Banden op velg zet je dan ook beter niet rechtop.

De nadelen van een band op velg zijn dat die band zwaarder is en – iets – duurder. Maar zeker een gewone stalen velg is democratisch van prijs.

Hoe banden zonder velg stockeren?

Als je banden zonder velg hebt, dan zet je ze het best rechtop. Eventueel draai je ze af en toe een beetje zodat niet steeds hetzelfde punt op de grond rust. Ophangen of op elkaar stapelen is in dit geval geen goed idee.

 

Vergelijk zomerbanden 205/55 R16 91V