Dossier

Tips om je banden beter te bewaren

27 september 2022

Winter- en zomerbanden afwisselen, het blijft nog steeds een aanrader. Je bewaart ze het best niet eender waar en eender hoe. En ook het feit of je band op velg  of niet stockeert, maakt een verschil.

Als de seizoenen wisselen, is het ook tijd om zomer- en winterbanden te wisselen. Maar hoe bewaar je de banden die je een tijdlang nodig hebt, het best? En wat als je er geen plaats voor hebt?

Zomer- en winterbanden wisselen blijft aangeraden

“Er zijn geen seizoenen meer”, je hoort het steeds vaker. Heeft het daarom nog zin om zomer- en winterbanden af te wisselen en kun je niet het hele jaar door op zomerbanden rijden? Het antwoord is: ja, een wissel heeft nog zin. Ook al vriest of sneeuwt het nog zelden, toch hebben winterbanden zeker nog hun nut. Hun voordelen komen immers al tot uiting zodra de temperatuur lager ligt dan zo’n 7°C, en dat komt voorlopig nog vaak genoeg voor. Bij koudere temperaturen blijft het rubber van een winterband immers soepeler dan het rubber van zomerbanden, waardoor een winterband meer grip heeft op de weg. Bovendien worden sneeuw, slijk, maar ook regen beter afgevoerd. Blijven de temperaturen boven 6 à 7 °C en is het wegdek vaker droog, dan zijn zomerbanden terug in het voordeel. In deze omstandigheden plakken zij beter op de weg en hebben ze kortere remafstanden.

Biedt een alleseizoensband een oplossing? Nee, zowel de voordelen van een zomer- als van een winterband verenigen in een enkele band, dat blijft een welhaast onmogelijke opgave. Dat blijkt ook steevast uit onze tests.

Welke winter- en zomerband op dit moment het best scoort in onze tests en bij welke merken de prijzen het best liggen, dat ontdek je in onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer

Bewaar ze niet zomaar in het tuinhuis

Heb je voldoende plaats om je banden thuis te stockeren, dan doe je dit toch het best met enig overleg. Smijt ze, bij wijze van spreken, niet zomaar op een stapel in een schuurtje of achter het tuinhuis, om ze na een halfjaar terug op te diepen.

Voordat je je banden opbergt, moet je zowel de banden als de velgen een beetje proper maken. Check ze daarbij ook op eventuele beschadigingen. Zijn er gaatjes, scheurtjes, uitstulpingen? Meet ook even de profieldiepte na. Is die kleiner dan 1,6 millimeter, dan is de band aan vervanging toe. Maar voor winterbanden raden we aan om die vervanging al te overwegen vanaf een diepte van 3 mm.

Zoek vervolgens een geschikt plekje. Dat mag niet te vochtig zijn, niet te stoffig, niet te tochtig, zij het wel geventileerd, en zonder al te grote temperatuurschommelingen. En banden kunnen ook niet tegen licht, dat tast het rubber aan. Dus een hoekje op zolder waar ze niet al te veel in de weg
staan, lijkt ideaal. Dat schuurtje dat amper kan worden afgesloten en waar licht langs allerlei ramen, spleten en kieren binnenkomt: het blijft een slecht idee.
Dek de banden af of pak ze in, zodat ze niet onder het stof komen te zitten. En markeer ze, zodat je in het najaar of voorjaar nog weet welke band op welke plek zat. En nee, je zult dat niet zo onthouden, dat denken wij ook altijd.

Met velg is beter dan zonder

Als je je banden wisselt, kun je in principe op twee manieren tewerk gaan: ofwel wissel je de banden met velg voor de andere set banden op hun eigen velg, ofwel gebruik je dezelfde velg voor beide banden en wissel je enkel de ene band voor de andere.

Met velg

Onze voorkeur gaat duidelijk uit naar banden die hun eigen velg hebben. Als je de band te veel van de velg moet halen en er opnieuw op plaatsen, dan is de kans groter dat je de velg en de band of een van beide wel eens beschadigt. Bovendien kun je banden op velg gemakkelijker zelf verwisselen. Dat is een stuk goedkoper.

Ook de kans op beschadiging bij het opbergen, bv. op haken of aan kettingen, of opgestapeld, is kleiner als de banden op velg zijn. Banden op velg zet je dan ook beter niet rechtop.

De nadelen van een band op velg zijn dat die band zwaarder is en – iets – duurder. Maar zeker een gewone stalen velg is democratisch van prijs.

Zonder velg

Als je banden zonder velg hebt, dan zet je ze het best rechtop. Eventueel draai je ze af en toe een beetje zodat niet steeds hetzelfde punt op de grond rust. Ophangen of op elkaar stapelen is in dit geval geen goed idee.

 

Opbergen op locatie

Heb je geen garage, garagebox of andere ruimte waar je banden kunt stallen, dan zijn er plekken waar je dit tegen betaling kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld een opslagruimte huren, maar er zijn ook echte “bandenhotels”. Daar worden je banden gestockeerd in een bandenrek totdat je ze terug nodig hebt. Je kunt ze er ook laten reinigen en natuurlijk laten omwisselen.