Dossier

Winterbanden verplicht voor je autoverzekering?

20 januari 2020
Winterbanden verplicht voor je autoverzekering?

In België zijn winterbanden niet verplicht voor de wet, in sommige andere Europese landen is dat wel het geval. Je hebt een ongeval in een land waar winterbanden verplicht zijn en jij rijdt zonder? Dan kan dat gevolgen hebben voor je autoverzekering.

Winterbanden verplicht in België?

Wettelijk ben je niet verplicht om over te schakelen op winterbanden bij winterweer. Nochtans is het wel verstandig om ze te gebruiken zodra de temperatuur een aantal dagen onder de 7°C zakt. Winterbanden bieden meer grip bij lage temperaturen en zorgen voor een kortere remweg. Ze zijn dus een stuk veiliger. Op zoek naar goede winterbanden? Test Aankoop heeft winterbanden getest.

Waar zijn winterbanden verplicht?

Tijdens de wintermaanden moet je bijvoorbeeld in de volgende Europese landen winterbanden verplicht gebruiken:

  • Duitsland
  • Italië
  • Luxemburg
  • Noorwegen
  • Oostenrijk
  • Tsjechië
  • Zweden

In Denemarken, Frankrijk, Nederland en Zwitserland zijn ze wettelijk niet verplicht. Ontdek of winterbanden verplicht zijn in de landen van de EU (bij het onderwerp ‘andere bijzondere regels’).

Wat als je een ongeval hebt in Duitsland en geen winterbanden hebt?

Je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid komt tussen in alle landen die vermeld staan op je groene kaart. Dus ook als je zonder verplichte winterbanden rijdt in Duitsland. De tegenpartij zal een vergoeding ontvangen voor zijn of haar materiële en lichamelijke schade als je aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval. De kans dat je in fout bent, neemt wel toe, juist omdat je geen winterbanden had. Je kunt ook een boete krijgen.

Hoe vind je een goede autoverzekering?

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering