Dossier

Winterbanden verplicht voor je autoverzekering?

24 januari 2019
Vinterbanden verplicht voor je autoverzekering?

24 januari 2019

In België zijn winterbanden wettelijk niet verplicht, in sommige andere Europese landen wel. Je hebt een ongeval in een land waar ze verplicht zijn en jij rijdt zonder winterbanden? Dan kan dat gevolgen hebben voor je autoverzekering.

Wat zegt de wet over winterbanden in België?

In ons land ben je niet verplicht om winterbanden te gebruiken bij winterweer. Nochtans is het wel verstandig om ze te gebruiken zodra de temperatuur een aantal dagen onder de 7°C zakt. Winterbanden bieden meer grip bij lage temperaturen en zorgen voor een kortere remweg. Ze zijn dus een stuk veiliger. Op zoek naar goede winterbanden? Test Aankoop heeft winterbanden getest.

In welke landen zijn winterbanden wel verplicht?

Tijdens de wintermaanden moet je bijvoorbeeld in de volgende Europese landen winterbanden gebruiken:

  • Duitsland
  • Italië
  • Luxemburg
  • Noorwegen
  • Oostenrijk
  • Tsjechië
  • Zweden

In Denemarken, Frankrijk, Nederland en Zwitserland zijn ze wettelijk niet verplicht. Ontdek alle verkeersregels in de landen van de EU. Je ziet hoe het zit met de winterbanden onder het onderwerp ‘andere bijzondere regels’.

Wat als je een ongeval hebt in Duitsland en geen winterbanden hebt?

Je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid komt tussen in alle landen die vermeld staan op je groene kaart. Dus ook in Duitsland. De tegenpartij zal een vergoeding ontvangen voor zijn of haar materiële en lichamelijke schade. Heb je geen winterbanden? Dan is het mogelijk dat je aansprakelijk gesteld wordt voor het ongeval en dat je een boete moet betalen.

Hoe vind je een goede autoverzekering?

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering