Dossier

Winterbanden verplicht voor je autoverzekering?

25 januari 2021
Winterbanden verplicht voor je autoverzekering?

In België zijn winterbanden niet verplicht, in sommige andere Europese landen wel. Je hebt een ongeval in een land waar winterbanden verplicht zijn en jij rijdt zonder? Dan kan dat gevolgen hebben voor je autoverzekering.

Zijn winterbanden verplicht in België?

Wettelijk ben je in België niet verplicht om over te schakelen op winterbanden bij winterweer. Nochtans is het wel verstandig om ze te gebruiken zodra de temperatuur een aantal dagen onder de 7°C zakt. Winterbanden bieden meer grip bij lage temperaturen en zorgen voor een kortere remweg. Ze zijn dus een stuk veiliger. Op zoek naar goede winterbanden? Test Aankoop heeft winterbanden getest.

Waar zijn winterbanden verplicht?

  • In landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Noorwegen, Roemenië, Slovakije, Tsjechië en IJsland zijn ze verplicht indien de weersomstandigheden het vereisen.
  • In Frankrijk, Italië en Spanje zijn winterbanden enkel verplicht indien er een specifiek verkeersbord naar verwijst.
  • In de volgende Europese landen ben je altijd verplicht tijdens de wintermaanden winterbanden te gebruiken, ongeacht de omstandigheden: Bulgarije, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Slovenië, Kroatië en Zweden.

Ontdek of winterbanden verplicht zijn in de landen van de EU (bij het onderwerp ‘andere bijzondere regels’).

Wat als je een ongeval hebt in een land waar winterbanden verplicht zijn?

Je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid komt tussen in alle landen die vermeld staan op je verzekeringsbewijs. Dus ook als je aansprakelijk bent voor een ongeval in een land waar winterbanden verplicht zijn en jij zonder rijdt. De tegenpartij zal een vergoeding ontvangen voor zijn of haar materiële en lichamelijke schade als je aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval. Je verzekeraar zal ook geen verhaal halen bij jou. Je kunt wel een boete krijgen.

Sommige full omniums bieden geen dekking als je rijdt met (zomer)banden zonder voldoende profieldiepte. Ze bieden wel dekking als je rijdt met (niet-versleten) zomerbanden, zelfs waar die verboden zijn.

Voor de tussenkomst van je autoverzekering maakt het dus geen verschil of je al dan niet winterbanden hebt. Weet wel dat je meer kans hebt op een ongeval omdat je zonder winterbanden minder grip hebt en je remweg langer is. Onrechtstreeks zijn er dus wel gevolgen:

  • Als je aansprakelijk bent voor het ongeval, zelfs maar gedeeltelijk, is het mogelijk dat je premie stijgt van je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid . 
  • Als je (deels) aansprakelijk bent voor het ongeval, krijg je geen (of minder) vergoeding voor je letsels of schade aan je eigen auto. Deze blikschade wordt wel vergoed als je intekende op een full omniumverzekering . 

Zijn je winterbanden gedekt door je omnium?

Je winterbanden zijn gedekt door je omniumverzekering wanneer ze op je auto staan. Als je auto met zomerbanden gestolen of total loss is, zullen je winterbanden meestal niet vergoed worden, zelfs als ze voor jou onbruikbaar geworden zijn. Sommige contracten komen wel tussen voor je winterbanden die niet gemonteerd zijn en bijvoorbeeld in je garage liggen. 

Hoe vind je een goede autoverzekering?

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering