Verkeersveiligheid: het effect van bandenslijtage op de prestaties van je wagen

Onze recente studie heeft het belang van de profieldiepte en slijtage voor de verkeersveiligheid aangetoond. De studie (in samenwerking met FIA) toont aan dat de prestaties van banden fors afnemen naarmate ze verslijten, vooral met sneeuw en regen. We maken een overzicht van de veiligheidsrisico’s en geven enkele aanbevelingen voor bestuurders.
Het belang van profieldiepte en bandenslijtage voor verkeersveiligheid
Verhoging van verkeersongevallen met versleten banden
De studie toont ondubbelzinnig aan dat de profieldiepte en het slijtagepatroon een essentiële rol spelen in de prestaties van banden, vooral in moeilijke weersomstandigheden. Het aantal verkeersongevallen stijgt sterk met versleten banden: van + 38 % op droge wegen, tot + 64 % op natte wegen en zelfs + 82 % op gladde of besneeuwde wegen.
Aanbevolen profieldiepte voor winterbanden en zomerbanden
Banden met een diepere profieldiepte presteren veel beter op het vlak van grip in de sneeuw en tijdens het remmen. Daarom bevelen we aan om winterbanden te vervangen wanneer ze een profieldiepte hebben van 4 mm, voor zomerbanden is vervanging aangeraden vanaf 3 mm. Het wettelijke minimum is 1,6 mm.
Het profielpatroon van banden en de functies ervan
Groeven, lamellen en profielblokken
Het profielpatroon van een band bestaat uit groeven, lamellen en profielblokken die allemaal een functie hebben. De groeven zorgen voor waterafvoer, de lamellen kunnen zich vastbijten in ijs en sneeuw waardoor je meer grip hebt. En de profielblokken zorgen dat de band niet te veel vervormt tijdens het rijden. Samen zorgen deze profielonderdelen voor de juiste grip op de weg. Door slijtage verminderen de voordelen van deze functies.
Invloed van bandenslijtage op natte en gladde wegen
Vermindering van grip, gedrag en balans van banden
Op een nat of glad wegdek worden de prestaties van banden dus beïnvloed door de profieldiepte en het slijtagepatroon. Dat betekent een aanzienlijke vermindering van de grip, het gedrag en de algemene balans van de banden.
Remafstand op natte en besneeuwde wegen met versleten banden
Bijvoorbeeld: bij het remmen op een natte weg heeft een wagen met versleten banden 12 % meer afstand nodig om te stoppen. Bij het remmen op een besneeuwde weg doet een versleten band er gemiddeld 32 % langer over om de wagen tot stilstand te brengen. Een wagen met goede banden die 30 km/u rijdt op een besneeuwde weg en plots moet stoppen, staat stil waar de remmende wagen met slechte banden dan nog 13,5 à 16 km/u rijdt.
Verminderen van veiligheidsrisico's bij bandenslijtage
Op basis van de bevindingen van de studie doen we verschillende aanbevelingen aan bestuurders om optimale bandenprestaties en verkeersveiligheid te garanderen:
- Controleer regelmatig de slijtagepatronen van de banden en raadpleeg een gespecialiseerde dealer als onregelmatige slijtage wordt waargenomen.
- Volg de instructies van de fabrikant en houd de aanbevolen bandenspanning aan om ongelijkmatige bandenslijtage te voorkomen.
- Vervang winterbanden wanneer de lamellen niet meer zichtbaar zijn om voldoende sneeuwprestaties te behouden.
- Begrijp dat de profieldiepte en het slijtagepatroon kritieke factoren zijn voor de prestaties bij aquaplaning of smeltwater, en dat een afnemende profieldiepte de prestaties aanzienlijk kan verminderen.
- Om voldoende rijveiligheid te garanderen, adviseren we om winterbanden te vervangen bij een resterende profieldiepte van 4 mm en zomerbanden bij 3 mm.
Wil je nieuwe banden kopen?
Ben je op zoek naar de beste zomerbanden of winterbanden voor jouw wagen? Gebruik onze koopwijzers voor de beste keuze voor je verkeersveiligheid.