Dossier

Wat is beter zomerbanden, winterbanden of all season banden?

01 maart 2023
winterbanden, zomerbanden of all season banden

Het mag dan gemakkelijk lijken om het hele jaar met dezelfde banden te rijden: een goed idee is het niet. Winterbanden verslijten bijvoorbeeld sneller in de lente en de zomer, maar voeren wel sneller sneeuw en slijk af door hun bandenprofiel. Voor je veiligheid én je portemonnee kun je best elk seizoen je banden wisselen.

Waarom is het belangrijk om het juiste type band te kiezen?

Het is belangrijk de keuze van je banden goed af te stellen op het seizoen. Het hele jaar zomer- of winterbanden op je auto laten zitten, raden we sterk af. Zomerbanden, waarmee de meeste auto’s in ons land zijn uitgerust, zijn immers helemaal niet geschikt voor winterse toestanden. De trend om voor steeds bredere banden te kiezen, met een steeds hogere snelheidsindex maakt dat ze beduidend zwakker presteren als het kouder is dan 7° C.

Voordelen van zomerbanden

  • Betere grip bij droog en warm weer
  • Lagere rolweerstand, wat leidt tot minder brandstofverbruik
  • Minder slijtage bij warm weer
  • Vaak in elke maat en voor elke snelheidsindex te krijgen

Zomerbanden bieden in de zomerse maanden (boven de 7-10°C) meer voordelen dan winterbanden of all season banden. Dit komt door het profiel en de samenstelling van het rubber. Mocht je hard willen rijden dan is een zomerband ook veel beter geschikt, omdat deze beter bestand is tegen hoge snelheden.

Nadelen van zomerbanden

  • Slechte prestaties bij natte omstandigheden en lage temperaturen
  • Korte levenscyclus

Bij lage temperaturen kun je beter niet op zomerbanden rijden. Zomerbanden zijn namelijk zacht als het warm is, maar de speciale rubbersamenstelling wordt keihard bij lage temperaturen. Bij temperaturen onder de 7°C werkt een zomerband niet optimaal en verlies je grip, gaat het verbruik omhoog en wordt de remafstand langer. Bij winters weer kunnen zomerbanden ronduit gevaarlijk zijn. 

Zomerbanden hebben daarnaast een vrij korte productlevenscyclus. Ze hebben meestal een laag profiel en bevinden zich dus dicht bij de grond, waardoor ze sneller beschadigen en slijten.

Voordelen van winterbanden

  • Beter grip op sneeuw en ijs
  • Minder slijtage op natte wegen
  • Veiliger rijden in winterse omstandigheden

Het rubber van winterbanden is van een andere samenstelling dan zomerbanden en blijft daardoor soepel tot extreem lage temperaturen (tot -40° C). Ze plakken beter op de weg. Bovendien hebben winterbanden een ander profiel waardoor sneeuw en slijk gemakkelijker kan worden afgevoerd dan bij een zomerband, wat ook geldt bij regen. De wegligging is daardoor beter in deze omstandigheden. Anderzijds hebben zomerbanden duidelijk kortere remafstanden.

Nadelen van winterbanden

  • Slechte grip en prestaties bij warm weer

De nadelen die met winterbanden in verband worden gebracht zijn vaak sterk overdreven: ze produceren niet meer lawaai en zijn niet minder comfortabel dan zomerbanden, sommige zijn gehomologeerd voor hoge snelheden, ze presteren niet minder goed op een droog of nat wegdek of bij zachter weer, en ze zijn niet sneller versleten dan zomerbanden in de zomer. Enkel als ze ook de zomer en de lente worden gebruikt, zullen ze sneller afslijten.

Waarom kies ik best geen all season banden?  

De all season banden (alleseizoensbanden) zijn op hun beurt af te raden. Enkel op papier is dit de beste oplossing (“presteren even goed als de concurrenten, bij welke weersomstandigheden dan ook”). Uit onze laatste tests blijkt namelijk dat geen enkele all season band voldoende scoort op een natte ondergrond. Ze tonen zich dus (nog) niet als een volwaardig alternatief. Hun levensduur ligt globaal genomen ook iets lager dan die van een winterband.

Conclusie: Welke banden zijn het beste voor jou? 

Dat is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden. Zomer- en winterbanden wisselen blijft dan ook aangeraden. Ook al vriest of sneeuwt het nog zelden, toch hebben winterbanden zeker nog hun nut.

De voordelen van winterbanden komen immers al tot uiting zodra de temperatuur lager ligt dan zo’n 7°C, en dat komt voorlopig nog vaak genoeg voor. Bij koudere temperaturen blijft het rubber van een winterband immers soepeler dan het rubber van zomerbanden, waardoor een winterband meer grip heeft op de weg. Bovendien worden sneeuw, slijk, maar ook regen beter afgevoerd. Blijven de temperaturen boven 6 à 7 °C en is het wegdek vaker droog, dan zijn zomerbanden terug in het voordeel. In deze omstandigheden plakken zij beter op de weg en hebben ze kortere remafstanden.

All season banden bieden daarbij niet de oplossing. Het blijft welhaast onmogelijk om zowel de voordelen van zomerbanden als van winterbanden te verenigen in een enkele band. Dat blijkt ook steevast uit onze tests.

Welke winterbanden en zomerbanden op dit moment het beste scoren in onze tests en bij welke merken de prijzen het best liggen, dat ontdek je in onze koopwijzer.

Vergelijk zomerbanden 205/55 R16 91V