Dossier

Winter-, zomer- of alleseizoenbanden

15 juni 2020
winter-zomer-of-alleseizoenbanden

Het mag dan al het gemakkelijkste zijn om het hele jaar met dezelfde banden te rijden; een goed idee is het niet. Winterbanden verslijten bijvoorbeeld sneller in de lente en de zomer, maar ze voeren sneeuw en slijk wel sneller af door hun profiel. Voor uw veiligheid én uw portemonnee loont een wissel wel degelijk.

Banden aangepast aan het weer

Het is belangrijk de keuze van uw banden goed af te stellen op het seizoen. Het hele jaar zomer- of winterbanden op uw auto laten zitten, raden we sterk af. Zomerbanden, waarmee de meeste auto’s in ons land zijn uitgerust, zijn immers helemaal niet geschikt voor winterse toestanden: de trend om voor steeds bredere banden te kiezen, met een steeds hogere snelheidsindex maakt dat ze beduidend zwakker presteren als het kouder is dan 7° C.

Betere prestaties in de winter

En de situatie wordt er niet beter op naarmate het kouder wordt. Maar waarin onderscheiden winterbanden zich dan? Het rubber is van een andere samenstelling en blijft daardoor soepel tot extreem lage temperaturen (tot -40° C). Ze plakken beter op de weg. Bovendien hebben ze een andere profiel waardoor sneeuw en slijk gemakkelijker kan worden afgevoerd dan bij een zomerband, wat ook geldt bij regen. De wegligging is daardoor beter in deze omstandigheden. Anderzijds hebben zomerbanden duidelijk kortere remafstanden.

Snellere slijtage in de zomer

Verder zijn de nadelen die met winterbanden in verband worden gebracht vaak sterk overdreven: ze produceren niet meer lawaai en zijn niet minder comfortabel dan zomerbanden, sommige zijn gehomologeerd voor hoge snelheden, ze presteren niet minder goed op een droog of nat wegdek of bij zachter weer, en ze zijn niet sneller versleten dan zomerbanden in de zomer. Enkel als ze ook de zomer en de lente worden gebruikt, zullen ze sneller afslijten.

Op oude of nieuwe velgen?

Denk er dus aan om geschikte banden te kopen, als de winter eraan komt. U hebt dan twee mogelijkheden. Ofwel koopt u nieuwe velgen voor die nieuwe banden, ofwel houdt u uw oude velgen. Als u de oude houdt, zal uw garagist uw zomerbanden er van af moeten halen en de nieuwe banden er op hun beurt op moeten plaatsen (en dit telkens als de banden moeten worden verwisseld). U bespaart dus op de aankoop van nieuwe velgen, maar daartegenover staat wel de prijs voor de vervanging bij elke overgang van de seizoenen.

Als u nieuwe velgen koopt, dan kunt u de winterbanden daar op laten, en moet u niet elk half jaar bij uw garagist langsgaan. Al is het ook mogelijk om de klus zelf te klaren. Al moet u ook dan rekening houden met een aanzienlijke uitgave: tussen € 700 en € 1000 voor de vier banden (velgen inbegrepen).

Wat betreft het opbergen van de banden die u niet gebruikt: vaak heeft uw garagist nog wel een plekje om ze te stockeren.

Alleseizoensbanden: een twijfelachtig alternatief

De alleseizoenbanden zijn op hun beurt af te raden. Enkel op papier is dit de beste oplossing (“presteren even goed als de concurrenten, bij welke weersomstandigheden dan ook”). De ideale tussenoplossing moet eigenlijk nog worden uitgevonden, al is er op dat vlak de voorbije jaren vooruitgang geboekt. Uit onze laatste tests blijkt namelijk dat geen enkele alleseizoensband voldoende scoort op een natte ondergrond. Ze tonen zich dus (nog) niet als een volwaardig alternatief. Hun levensduur ligt globaal genomen ook iets lager dan die van een winterband.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2020

Wat met banden voor wagens als Audi A6? Bij de middenklassers scoort bvb Bridgestone goed. Maar voor SUV 1 maat groter slecht. Ik heb maat 225/55R17 moet je dan kijken naar de test van middenklassers of SuV? Niet echt duidelijk.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/10/2020

Hoeveel seizoenen mag je een nieuwe winterband gebruiken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/12/2020
, Gereageerd:

Ik denk es gehoord te hebben: 5jaar bij Belgische winters!

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/10/2020

Vraag: Heb nu 275/45/20V op wagen, zie enkel een maat 235/, kan deze bandenmaat op mijn huidige velg?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/11/2020
, Gereageerd:

Dat gaat niet lukken, de breedte van velg en band (275 is breedte in mm) moeten overeenkomen.

Community

Mobiliteit

community

Gerelateerde discussies