Dossier

Tweedehandswagens: waarop letten bij aankoop?

15 juli 2020
tweedehandswagens-aandachtspunten

Als je van plan bent een tweedehandswagen te kopen, zoek je natuurlijk een betrouwbare auto tegen een betaalbare prijs. Dat is niet altijd gemakkelijk, want op de occasiemarkt zijn er tal van oplichters aan het werk. Let dus op een aantal essentiële punten en stel de juiste vragen vooraleer je een occasie koopt.

Hoe vermijd je problemen?

Een tweedehandswagen kopen waarvan je zeker weet dat die op elk vlak onberispelijk is, is ontzettend moeilijk. Niettemin geven we je een aantal tips om problemen te vermijden.

Overloop onze aandachtspunten

In onze lijst met aandachtspunten overlopen we de aspecten waar je zeker op moet letten onder de motorkap, onder de auto, in het interieur en aan de buitenkant, om na te gaan of er problemen zijn.

PS: Je kunt de wagen ook tegen betaling laten controleren door uw garagehouder of een expert van een automobielclub. Voor een volledige controle betaal je € 142 bij Touring en € 167,5 bij VAB (respectievelijk € 112 en € 132 als je er lid van bent). Je kunt ook een goedkopere maar beperktere controle laten uitvoeren.

Controleer de boorddocumenten

 1. Het inschrijvingsbewijs van de vorige eigenaar (roze kaart): zo kun je checken of de verkoper wel degelijk de eigenaar is en geen beroepsverkoper die zich als eigenaar voordoet.
 2. Het gelijkvormigheidsattest van de wagen: dit document wordt opgesteld door de verdeler van het merk en bevestigt dat de wagen beantwoordt aan de goedkeuringsnormen voor voertuigen.
 3. Het keuringsbewijs, dat maximaal twee maanden oud mag zijn.
 4. Drie documenten die de autokeuring automatisch aflevert bij de keuring van een voertuig dat te koop wordt gesteld: 
  • de aanvraag tot inschrijving van het voortuig;
  • het tweedehandsrapport met de resultaten van de tweedehandskeuring;
  • de Car-Pass, een certificaat met een chronologisch overzicht van de kilometerstanden. Dit is een doeltreffend middel tegen bedrog. Sinds de invoering van de Car-Pass wordt er nog zelden gesjoemeld met de teller. Controleer dus of de kilometerstand op de teller min of meer overeenstemt met de laatste kilometerstand op de Car-Pass. Weet wel dat dit certificaat uniek is in Europa en dat je het dus niet ontvangt als je een ingevoerde wagen koopt. De enige manier om dan een vervalste kilometerstand te vermijden, is aan de hand van de onderhoudsfacturen de ware kilometerstand in te schatten.
   Let erop dat geen van deze documenten meer dan twee maanden oud is.
 5. Het LPG-attest dat door de installateur is opgesteld, als de wagen met een LPG-installatie is uitgerust.
 6. Als je een occasie bij een professionele verkoper koopt, gebruik dan onze modelovereenkomst. Zo ben je zeker dat die de nodige juridische waarborgen biedt. Werp er ten minste een blik op om een idee te krijgen van de belangrijkste elementen.
 7. Vraag ook liefst naar het onderhoudsboekje, zodat je een beeld krijgt van de uitgevoerde onderhoudsbeurten en herstellingen.