Dossier

Welke documenten moet je in je auto hebben?

11 juni 2020
Rode portemonnee ligt op dashboard van auto

Als je met je auto op de openbare weg rijdt, zijn er een aantal boorddocumenten verplicht. Die autopapieren moet je kunnen tonen bij een autokeuring, als je een overtreding begaan hebt of bij een ongeval betrokken bent.

Verplichte boorddocumenten

De volgende autopapieren zijn verplicht om in je wagen te hebben:

  • Verzekeringsbewijs (groene kaart): dit is het attest dat je van je verzekeraar krijgt als je een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor je wagen hebt genomen. Sinds 1/7/2020 is dit document niet langer groen maar wit is dit bewijs digitaal ook geldig. 
  • Inschrijvingsbewijs (kentekenbewijs): dit document toont dat je auto is ingeschreven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV).
  • Keuringsbewijs: als je auto ouder is dan 4 jaar moet deze naar de autokeuring. Je ontvangt dan een groen of rood keuringsbewijs.
  • Gelijkvormigheidsattest: deze identiteitskaart van je wagen krijg je bij aankoop van je auto.

Bewaar altijd de originele boorddocumenten in je auto, geen kopieën. Enkel het verzekeringsbewijs mag je ook zelf afdrukken. Als je je autopapieren niet bij hebt, kun je een boete krijgen.

 

Is het aanrijdingsformulier verplicht?

Het Europees aanrijdingsformulier is niet verplicht, maar zorgt dat je dossier makkelijker kan worden afgehandeld door je verzekeraar als je een ogneval hebt gehad. Leg dus zeker altijd minstens 1 aanrijdingsformulier in je auto. Lees onze tips om het aanrijdingsformulier correct in te vullen.

 

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Test Aankoop Verzekeringen helpt je op 2 manieren:

  • Doe een prijsaanvraag: je ontvangt prijsvoorstellen op maat en kunt intekenen als je dat wenst.
  • Maak een simulatie: je ontdekt de geschatte prijzen van de autoverzekeringen voor jouw profiel. 

In beide gevallen krijg je ook zicht op de kwaliteit van de autoverzekeringen.