Dossier

Welke documenten moet je in je auto hebben?

11 juni 2020
Boorddocumenten

Als je met je auto op de openbare weg rijdt, zijn er een aantal boorddocumenten verplicht. Bij een wegcontrole, als je een overtreding begaan hebt of bij een ongeval betrokken bent, moet je die autopapieren kunnen tonen.

Verplichte boorddocumenten

De volgende documenten moet je altijd in je auto hebben:

  • verzekeringsbewijs (groene kaart): het attest dat je van je verzekeraar krijgt als je een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor je wagen hebt genomen. Sinds 1/7/2020 is dit document niet langer groen maar wit.  
  • inschrijvingsbewijs (kentekenbewijs): dit document toont dat je auto is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen).
  • keuringsbewijs: als je auto ouder is dan 4 jaar moet je naar de technische controle. Je ontvangt dan een groen of rood keuringsbewijs.
  • gelijkvormigheidsattest: deze identiteitskaart van je wagen krijg je bij aankoop van je auto.

Leg altijd de originele boorddocumenten in je auto, geen kopieën. Enkel het verzekeringsbewijs mag je ook zelf afdrukken. Als je je autopapieren niet bij hebt, kun je een boete krijgen.

Aanrijdingsformulier: niet verplicht

Het Europees aanrijdingsformulier is het formulier dat je het best samen met de tegenpartij invult als je een ongeval gehad hebt. Het is niet verplicht, maar zorgt dat je dossier makkelijker kan worden afgehandeld door je verzekeraar. Leg dus zeker altijd minstens 1 aanrijdingsformulier in je auto.

Tips en aandachtspunten om het aanrijdingsformulier correct in te vullen

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Test Aankoop Verzekeringen helpt je op 2 manieren:

  • Doe een prijsaanvraag: je ontvangt prijsvoorstellen op maat en kunt intekenen als je dat wenst.
  • Maak een simulatie: je ontdekt de geschatte prijzen van de autoverzekeringen voor jouw profiel. 

In beide gevallen krijg je ook zicht op de kwaliteit van de autoverzekeringen.