Dossier

Keukenrobots en mixers: uitstekende keukenhulpjes

04 oktober 2012
keukenrobot

Wat u zelf doet, doet u meestal beter. Denk aan zelfgebakken brood en cake, zelfbereide babyvoeding of zelfgemaakte soep. Stuk voor stuk eenvoudige bereidingen die nog gemakkelijker worden met een keukenrobot of mixer. Welke soort toestel koopt u het best? En welke accessoires kunnen van pas komen?

Het heeft geen zin om alle soorten keukenrobots in huis te halen. Het loont veel meer om de sterke en zwakke punten van elk type te kennen, zodat u uw keuze op uw behoeften kunt afstemmen.

Handmixer

Ideaal om kleine hoeveelheden op te kloppen en te mengen. Gecombineerd met een hakmolentje kunt u hiermee kleine hoeveelheden noten, look, peterselie, ui enz. fijn hakken. Het toestel neemt weinig plaats in en is snel te reinigen.
Nadeel: met een handmixer een vezelige groente of soep fijn mixen, gaat soms moeizamer.

Blender

Een blender is ideaal om te mixen, milkshakes te maken, mayonaise te maken, (gedroogd) fruit fijn te hakken, ijs te vermalen…
Nadelen: het kan geen eiwit tot schuim kloppen, noch deeg kneden, noch room opkloppen. De mengkom is te groot voor kleine hoeveelheden en het toestel neemt veel plaats in. U moet het toestel bovendien demonteren om het te kunnen reinigen na elk gebruik.

Compacte keukenrobot

Erg veelzijdig toestel, dat zowat alle taken aankan, tot soms zelfs fruit persen of fruit en groenten centrifugeren. De mengkom heeft een gelijkaardige capaciteit als die van een blender, maar een compacte keukenrobot kan ook fijne plakjes snijden en raspen. Iets wat een blender niet kan. Het toestel kan bovendien brooddeeg in beperkte hoeveelheden kneden.
Nadelen: een keukenrobot is moeilijker te reinigen.

Kneedmachine

Sterker dan andere toestellen, en vooral bedoeld voor intensief gebruik. Dus als u een toestel zoekt om vooral brooddeeg te kneden, koopt u beter een kneedmachine omdat die daar speciaal voor bedoeld is. Met name de motor is krachtiger en langer te gebruiken. Dankzij de grote mengkom is het mogelijk om grote hoeveelheden in één keer te mengen of kloppen.
Nadeel: veel duurder dan de andere keukenrobots, en ook zwaarder en moeilijker weg te zetten in de keukenkast. Meestal is het onmogelijk om een kneedmachine op te bergen in een kast, en blijft hij dus staan op het keukenaanrecht.