Is eten uit de microgolf gezond?
De microgolf is een onmisbare bondgenoot in onze moderne keukens, maar de effecten ervan op de gezondheid roepen vragen op. Aan de hand van onze tests en onderzoeken proberen we de volgende vraag te beantwoorden: is voedsel dat in de microgolf wordt bereid goed voor de gezondheid?

In dit artikel
Gaan voedingsstoffen verloren in de microgolf?
Diepgaande onderzoeken hebben aangetoond dat er geen grote verschillen zijn ten opzichte van conventioneel koken. De verteerbaarheid van voedsel is vergelijkbaar voor beide kookmethoden.
Is koken met de microgolf gezonder?
Twee aspecten kunnen koken met de microgolfoven gezonder maken:
- Er wordt weinig tot geen vet gebruikt: of je nu de microgolfoven gebruikt om voedsel te koken of op te warmen, het is niet nodig om veel vet toe te voegen;
- Er wordt minder zout toegevoegd: bij het koken van voedsel in water kunnen aroma's verdwijnen, waardoor we vaak meer zout aan onze gerechten toevoegen. Dit is niet het geval met de microgolfoven, die de smaken beter behoudt.
Wat zijn de nutritionele voordelen van koken met een microgolf?
Koken met de magnetron heeft verschillende nutritionele voordelen ten opzichte van conventioneel koken:
- Het behoudt vitamines in groenten beter: omdat het mogelijk maakt om ze te koken met minder water, te stomen of te pocheren;
- Het tast de stabiliteit van in water oplosbare vitamines (B en C) minder aan;
- Het produceert minder ongewenste stoffen, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en heterocyclische aromatische aminen (HAA's), typisch voor bijvoorbeeld grillen.
Is de straling van een microgolf schadelijk?
Geen lekkage van microgolven bij normaal gebruik van de oven
Dankzij de metalen behuizing en het fijne metalen gaas in de deur van de oven blijven de meeste radiogolven binnen het apparaat.
Onze tests tonen inderdaad aan dat er onder normale gebruiksomstandigheden geen lekkage is, noch aan de zijkanten, noch op korte afstand. Het actieve magnetische veld in het apparaat neemt ook snel af naarmate je jezelf ervan verwijdert.
Microgolfovens zijn onderworpen aan veiligheidsregels
Magnetronapparaten voldoen aan strenge veiligheidsregels en eventuele lekken kunnen bepaalde drempels niet overschrijden.
Alleen bij verkeerd gebruik of een duidelijke klap in de deur kan er tijdens het gebruik straling verloren gaan. Onze eigen tests tonen aan dat dergelijke lekken over het algemeen 10 tot 100 keer onder de norm liggen.
Terug naar bovenIs het eten bereid in de microgolfoven kankerverwekkend?
Sommige studies hebben gekeken naar het effect op het lichaam van elektrische golven met frequenties vergelijkbaar met die in microgolfovens. Ze tonen aan dat deze mogelijk kankerverwekkende effecten zouden kunnen hebben als we langdurige en/of zeer intense blootstelling zouden hebben, wat gelukkig niet het geval is bij het gebruik van dit type apparaat.
Inderdaad, wanneer we een microgolfoven gebruiken:
- doen we dit gedurende vrij korte perioden die geen gevaarlijke blootstelling veroorzaken die kankerverwekkende of mutagene effecten kan hebben;
- zijn stralingslekken zeer zeldzaam en als je eraan zou worden blootgesteld, zou deze straling lager zijn dan die geproduceerd door een mobiele telefoon.
Terug naar boven
Tips om veilig de microgolf te gebruiken
Plaatsing van microgolfoven
In het algemeen mag de directe ruimte rond de microgolfoven niet worden belemmerd, zodat het ventilatiesysteem normaal kan functioneren.
De ruimte rond de microgolf mag ook niet te vol staan, omdat dat het gemakkelijker maakt om hete gerechten eruit te halen. Het is daarnaast handig voor als je de gerechten tijdens het koken moet omdraaien, dit moet namelijk met een zekere soepelheid gebeuren om je niet te verbranden.
Voor inbouwmodellen geldt dat ze in een nis moeten worden geplaatst die groot genoeg is voor een goede luchtcirculatie rond het apparaat.
Geschikte containers en materialen
Denk er bij het opwarmen van gerechten aan dat wanneer je plastic containers gebruikt er stoom moet kunnen ontsnappen. Het is uiteraard ook van belang om te controleren of het materiaal van de container geschikt is voor gebruik in de microgolf. Servies met metalen versieringen, melamine en alles van metaal zijn niet geschikt.
Gebruik pannenlappen
Bij het uitnemen van de hete gerechten moet je deze behandelen alsof ze uit de traditionele oven komen, vooral als de grill in gebruik is geweest of na gebruik van de heteluchtstand. Gebruik daarom pannenlappen of ovenwanten om je maaltijd eruit te halen.
Wat wel en niet in de microgolf kan
Sommige voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor verhitting in de microgolfoven. Bekijk ons dossier welk eten wel en niet in de microgolf mag.
Terug naar bovenConclusie: eten bereiden in de microgolfoven is ongevaarlijk
Ondanks de aanhoudende mythen is koken in de magnetron over het algemeen veilig voor de gezondheid. Het veroorzaakt geen significante verlies van voedingsstoffen, behoudt vitamines beter en vermindert het risico op de vorming van potentieel schadelijke verbindingen.
Hoewel veel mensen ten onrechte bezorgd zijn over vermeende schadelijke effecten van golven op het lichaam, is het grootste gevaar bij het gebruik van een magnetron om brandwonden op te lopen.
Terug naar boven
Op zoek naar een nieuwe microgolfoven?
In onze tests sluiten we alle apparaten uit die een veiligheidsrisico vormen. Raadpleeg onze vergelijker van microgolfovens. Terug naar bovenDe beste microgolfovens
de test
koop

Diepgaande onderzoeken hebben aangetoond dat er geen grote verschillen zijn ten opzichte van conventioneel koken. De verteerbaarheid van voedsel is vergelijkbaar voor beide kookmethoden.
Is koken met de microgolf gezonder?
Twee aspecten kunnen koken met de microgolfoven gezonder maken:
- Er wordt weinig tot geen vet gebruikt: of je nu de microgolfoven gebruikt om voedsel te koken of op te warmen, het is niet nodig om veel vet toe te voegen;
- Er wordt minder zout toegevoegd: bij het koken van voedsel in water kunnen aroma's verdwijnen, waardoor we vaak meer zout aan onze gerechten toevoegen. Dit is niet het geval met de microgolfoven, die de smaken beter behoudt.
Wat zijn de nutritionele voordelen van koken met een microgolf?
Koken met de magnetron heeft verschillende nutritionele voordelen ten opzichte van conventioneel koken:
- Het behoudt vitamines in groenten beter: omdat het mogelijk maakt om ze te koken met minder water, te stomen of te pocheren;
- Het tast de stabiliteit van in water oplosbare vitamines (B en C) minder aan;
- Het produceert minder ongewenste stoffen, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en heterocyclische aromatische aminen (HAA's), typisch voor bijvoorbeeld grillen.
Geen lekkage van microgolven bij normaal gebruik van de oven
Dankzij de metalen behuizing en het fijne metalen gaas in de deur van de oven blijven de meeste radiogolven binnen het apparaat.
Onze tests tonen inderdaad aan dat er onder normale gebruiksomstandigheden geen lekkage is, noch aan de zijkanten, noch op korte afstand. Het actieve magnetische veld in het apparaat neemt ook snel af naarmate je jezelf ervan verwijdert.
Microgolfovens zijn onderworpen aan veiligheidsregels
Magnetronapparaten voldoen aan strenge veiligheidsregels en eventuele lekken kunnen bepaalde drempels niet overschrijden.
Alleen bij verkeerd gebruik of een duidelijke klap in de deur kan er tijdens het gebruik straling verloren gaan. Onze eigen tests tonen aan dat dergelijke lekken over het algemeen 10 tot 100 keer onder de norm liggen.
Sommige studies hebben gekeken naar het effect op het lichaam van elektrische golven met frequenties vergelijkbaar met die in microgolfovens. Ze tonen aan dat deze mogelijk kankerverwekkende effecten zouden kunnen hebben als we langdurige en/of zeer intense blootstelling zouden hebben, wat gelukkig niet het geval is bij het gebruik van dit type apparaat.
Inderdaad, wanneer we een microgolfoven gebruiken:
- doen we dit gedurende vrij korte perioden die geen gevaarlijke blootstelling veroorzaken die kankerverwekkende of mutagene effecten kan hebben;
- zijn stralingslekken zeer zeldzaam en als je eraan zou worden blootgesteld, zou deze straling lager zijn dan die geproduceerd door een mobiele telefoon.
Plaatsing van microgolfoven
In het algemeen mag de directe ruimte rond de microgolfoven niet worden belemmerd, zodat het ventilatiesysteem normaal kan functioneren.
De ruimte rond de microgolf mag ook niet te vol staan, omdat dat het gemakkelijker maakt om hete gerechten eruit te halen. Het is daarnaast handig voor als je de gerechten tijdens het koken moet omdraaien, dit moet namelijk met een zekere soepelheid gebeuren om je niet te verbranden.
Voor inbouwmodellen geldt dat ze in een nis moeten worden geplaatst die groot genoeg is voor een goede luchtcirculatie rond het apparaat.
Geschikte containers en materialen
Denk er bij het opwarmen van gerechten aan dat wanneer je plastic containers gebruikt er stoom moet kunnen ontsnappen. Het is uiteraard ook van belang om te controleren of het materiaal van de container geschikt is voor gebruik in de microgolf. Servies met metalen versieringen, melamine en alles van metaal zijn niet geschikt.
Gebruik pannenlappen
Bij het uitnemen van de hete gerechten moet je deze behandelen alsof ze uit de traditionele oven komen, vooral als de grill in gebruik is geweest of na gebruik van de heteluchtstand. Gebruik daarom pannenlappen of ovenwanten om je maaltijd eruit te halen.
Wat wel en niet in de microgolf kan
Sommige voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor verhitting in de microgolfoven. Bekijk ons dossier welk eten wel en niet in de microgolf mag.
Ondanks de aanhoudende mythen is koken in de magnetron over het algemeen veilig voor de gezondheid. Het veroorzaakt geen significante verlies van voedingsstoffen, behoudt vitamines beter en vermindert het risico op de vorming van potentieel schadelijke verbindingen.
Hoewel veel mensen ten onrechte bezorgd zijn over vermeende schadelijke effecten van golven op het lichaam, is het grootste gevaar bij het gebruik van een magnetron om brandwonden op te lopen.
In onze tests sluiten we alle apparaten uit die een veiligheidsrisico vormen. Raadpleeg onze vergelijker van microgolfovens.