Tips

Wat mag niet in de microgolfoven?

12 september 2022
Voeding en materialen die niet in de microgolf mogen

Met een microgolfoven kun je veel, maar niet alles. Een aantal voedingswaren en materialen mogen niet in de microgolfoven, omdat ze gevaarlijk zijn of schade toebrengen aan je toestel.

Een microgolfoven is een ware duizendpoot in de keuken. Handig om snel maaltijden op te warmen en ingrediënten te ontdooien. In de meer compleet uitgeruste modellen kun je ook grillen, bakken en braden zoals in een traditionele oven.

Maar je mag niet zomaar eender wat in je microgolfoven plaatsen. Door de manier waarop de microgolven vloeistoffen en voedsel opwarmen, kunnen er met sommige etenswaren of materialen ongelukken gebeuren of kan je microgolfoven schade oplopen.

Dit mag niet in de microgolfoven

Groene bladgroenten

Groene bladgroenten in microgolfoven 

Als je groene bladgroenten als kool, spinazie, sla enz. droog in de microgolfoven legt, kunnen ze vonken afgeven.

TIP: Je kunt groenten wel in de magnetron bereiden in een speciaal stoombakje met onderin een beetje water. Door te stomen blijven de vitaminen perfect bewaard, beter dan wanneer je ze kookt in water.

Dikke sauzen

Tomatensaus in microgolfoven 

Bij dikke sauzen zoals tomatensaus kunnen de stoom en de hitte niet ontsnappen, waardoor er kleine ontploffingen kunnen ontstaan en je microgolf onder de spatten kan komen te zitten. De saus kan ook nog spatten als je ze uit de microgolfoven haalt en je kleren besmeuren of je huid verbranden.

TIP: Plaats een stolp voor gebruik in de microgolf over de kom met saus om eventuele spatten op te vangen. Wees extra voorzichtig voor naspatten wanneer je de kom uit de oven haalt.

Eieren in de schaal

eieren in de schaal

De microgolven brengen de vochtdeeltjes in het ei in beweging. Door de wrijving warmt het ei binnenin op en komt er stoom vrij, die door de schaal niet kan ontsnappen. Het ei kan ontploffen in de microgolfoven of op het moment dat je het eruit haalt.
Je zou eieren in een kom water in de microgolfoven op lage stand kunnen koken, met een stolp erover voor in geval ze toch zouden ontploffen. Dat is wel heel veel gedoe voor een beetje tijdwinst.

TIP: Eieren kook je beter in een pannetje op het vuur. Je kunt de kooktijd verkorten door water te koken met de waterkoker en dat in de pan te gieten. 

Kunststof schaaltjes

schaaltjes in geëxpandeerd polystyreen 

Schaaltjes in geëxpandeerd polystyreen, zoals die onder vlees en vis in de supermarkt, zijn niet bestand tegen verhitting en mogen niet in de magnetron.

Gebruik enkel speciale plastic bakjes en schalen die geschikt zijn voor in de microgolfoven en voorzien zijn van een klepje om stoom te laten ontsnappen. Je herkent ze aan de vermelding ‘microwave-safe’ of aan een van de volgende symbolen:

Symbolen microgolfovenbestendig materiaal  

Papieren zakken

Papieren zak in microgolfoven 

Papieren zakken kunnen gevaarlijke dampen afgeven of vuur vatten. Speciaal papier voor papillotten mag je wel gebruiken om papillotten kort op te warmen in de microgolfoven.

Plastic zakken

Plastic zakken die niet geschikt zijn voor de microgolfoven, kunnen smelten en giftige chemische stoffen in je eten verspreiden. Enkel specifiek voor microgolfoven bestemde verpakkingen mogen in de magnetron.

Houten prikkers

Saltimbocca met houten prikkers 

Leg geen satés of vleesrolletjes met prikkers in de microgolfoven. Het hout van de prikkers kan vuur vatten wanneer het verhit raakt.

 

Dit mag je ook niet doen

Laten draaien zonder inhoud

Als je de magnetron zonder inhoud aanzet, komen de microgolven massaal op de binnenwanden terecht en richten ze daar schade aan. Het is de snelste manier om je microgolfoven kapot te laten gaan.

 

Hier moet je extra mee oppassen

Water

Als je water opwarmt in de microgolfoven en vervolgens een theezakje of suiker toevoegt of een koude metalen lepel in het water steekt, kunnen luchtbelletjes opborrelen en het kokend hete water doen opspatten.

Kersenpitkussen

Respecteer nauwgezet de instrukties voor het opwarmen van een kersenpitkussen. Laat het niet langer dan voorgeschreven in de microgolfoven liggen, want dan kan het oververhit raken of in brand vliegen.Wil je weten welke microgolfoven je het best koopt? Maak de juiste keuze aan de hand van de scores in onze tests.

51 Redelijke
kwaliteit
vanaf  399,00
70 Topkwaliteit
Beste
Koop
vanaf  119,00
74 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  159,95