Dossier

Vaginale infecties

12 augustus 2016
Vaginale infecties

Overmatig witverlies is meestal te wijten aan een ziekteverwekkende schimmel of bacterie, zoals bij candidiasis of bacteriële vaginose. Beide infecties zijn met medicatie makkelijk op te lossen, al blijft zelfdiagnose (en -behandeling) absoluut te vermijden.

Aandoening

Over de vagina bestaan heel wat misverstanden. Zelfs vrouwen weten niet altijd wat normaal of abnormaal is "daar beneden". Hoewel normale afscheiding, ook wel witverlies genoemd, soms als storend wordt ervaren, is het geen signaal van een probleem.

De vagina is een zure omgeving waar van nature allerhande micro-organismen aanwezig zijn, waaronder bacteriën en gisten. Zolang de zogenaamde vaginale flora in balans blijft, beschermt de vagina zichzelf tegen potentieel schadelijke invloeden van buitenaf. De natuurlijke zuurtegraad van de vagina ligt tussen 3,5 en 4,5, met dank aan lichaamseigen bacteriën die zuur produceren. Raakt dit gevoelige evenwicht verstoord, dan kunnen er potentieel schadelijke micro-organismen woekeren en problemen veroorzaken.

Wat is nu eigenlijk normaal?

Het is moeilijk een objectieve limiet te zetten op wat normale vaginale afscheiding precies is. Doorgaans spreekt men van gemiddeld zo'n 4 ml witverlies per dag, iets minder dan een koffielepel. Die hoeveelheid varieert echter van vrouw tot vrouw, en hangt ook af van de fase van haar cyclus. Tijdens hormonale uitschieters zoals de eisprong of een zwangerschap kan de vaginale afscheiding tijdelijk toenemen.

Doorgaans wordt witverlies omschreven als lichtjes kleverig en wit of helder, hoewel ook dit natuurlijk ietwat kan verschillen naargelang van de persoon. Hoewel deze afscheiding wel degelijk een (eventueel zurig) geurtje kan hebben, is deze geur in de regel niet "vies".

Infecties zijn niet ongewoon

Wat afwijkt van "de norm", is dus individueel bepaald en bijgevolg ook erg subjectief. Abnormale afscheiding is maar wat verschilt van wat voor ú gebruikelijk is. Problematisch wordt het eigenlijk pas wanneer overvloedig witverlies gepaard gaat met andere symptomen zoals jeuk, pijn, een vreemde kleur of een onwelriekende geur. 

In slechts een beperkt aantal gevallen ligt een parasiet of een soa aan de bron van de problemen, en soms kan er zelfs geen exacte ziekteverwekker worden aangeduid. In twee derde van de gevallen zouden zulke klachten te wijten zijn aan een ziekteverwekkende schimmel of bacterie, zoals bij candidiasis, veroorzaakt door de schimmel Candida albicans, of bij bacteriële vaginose. Beide zijn (veeleer onschuldige en) veelvoorkomende infecties.