Wat kun je doen bij een vaginale infectie?

Overmatig witverlies is meestal te wijten aan een ziekteverwekkende schimmel of bacterie, zoals bij candidiasis of bacteriële vaginose. Beide types genezen vaak vanzelf. Behandeling met medicatie is enkel aangewezen als de klachten erg vervelend of pijnlijk zijn.
Wat zijn vaginale infecties?
Over de vagina bestaan heel wat misverstanden. Zelfs vrouwen weten niet altijd wat normaal of abnormaal is "daar beneden". Hoewel normale afscheiding of witverlies soms als storend wordt ervaren, is het geen signaal van een probleem. Meer zelfs, deze afscheiding houdt je vagina gezond, vochtig en proper.
Moet je je intieme zone wassen met speciale producten?
Problematisch wordt het eigenlijk pas wanneer overvloedig witverlies gepaard gaat met andere symptomen zoals jeuk, pijn, een vreemde kleur, bloed (niet tijdens de menstruatie), een onwelriekende geur of koorts. Meestal zijn de klachten te wijten aan een ziekteverwekkende schimmel of bacterie.
Let echter op met zelfdiagnoses. Enkel een dokter kan bepalen of je last hebt van een bacteriële of van een schimmelinfectie, of dat er een andere aandoening aan de bron ligt van de symptomen.
Meestal geneest een vaginale infectie spontaan. Behandeling met geneesmiddelen is doorgaans enkel nodig als je heel veel last hebt van de klachten.
Het gebruik van intieme wasemulsies, zepen of vaginale douches is geen garantie tegen vaginale infecties, integendeel. Overmatig gebruik kan juist de natuurlijke balans verstoren.
Wat is (ab)normale vaginale afscheiding?
Het is moeilijk een objectieve limiet te zetten op wat normale vaginale afscheiding precies is. Doorgaans spreekt men van gemiddeld zo'n 4 ml witverlies per dag, iets minder dan een koffielepel.
Die hoeveelheid varieert echter van vrouw tot vrouw, en hangt ook af van de fase van haar cyclus. Rond je eisprong heb je bijvoorbeeld meer en helderdere afscheiding dan de rest van de maand. Ook als je opgewonden bent, zwanger bent of de pil neemt, neemt de afscheiding toe.
"Normaal" verschilt van vrouw tot vrouw
Doorgaans worden de kleur en de textuur van witverlies omschreven als lichtjes kleverig en wit of helder. Hoewel deze afscheiding wel degelijk een (ietwat zurig) geurtje kan hebben, is deze geur in de regel niet "vies".
Wat afwijkt van "de norm", is individueel bepaald en bijgevolg ook erg subjectief. Abnormale afscheiding is maar wat verschilt van wat voor jou gebruikelijk is.
Kun je met intieme producten je vaginale afscheiding doen verminderen?
Aangezien witverlies uit de vagina komt, beïnvloeden intieme wasproducten - bedoeld voor uitwendig en niet voor intern gebruik - de hoeveelheid, geur of kleur van de vaginale afscheiding niet.
Op (het verloop van) een vaginale infectie maken intieme wasproducten evenmin verschil.
Oorzaken van vaginale infecties
De vagina is een zure omgeving waar van nature allerhande micro-organismen aanwezig zijn, waaronder bacteriën en gisten. Zolang de zogenaamde vaginale flora in balans blijft, beschermt de vagina zichzelf tegen potentieel schadelijke invloeden van buitenaf.
De natuurlijke zuurtegraad van de vagina ligt tussen 3,5 en 4,5, met dank aan lichaamseigen bacteriën die zuur en waterstofperoxide produceren. Raakt dit gevoelige evenwicht verstoord, dan kunnen er potentieel schadelijke micro-organismen woekeren en problemen veroorzaken.
Schimmels en bacteriën veroorzaken klachten
Zo'n derde van de gevallen wordt veroorzaakt door een schimmel (bv. Candida albicans, candidiasis), en eenzelfde aandeel door een bacterie (bacteriële vaginose). Beide zijn (veeleer onschuldige en) veelvoorkomende infecties.
In slechts een beperkt aantal gevallen ligt een parasiet of een soa aan de bron van de problemen.
Bij ongeveer drie op de tien vrouwen kan er geen exacte ziekteverwekker worden aangeduid. Symptomen zoals jeuk of een branderig gevoel worden dan niet veroorzaakt door een schimmel, bacterie of andere vreemde indringer. Het gaat dan eerder om irritaties, uitgelokt door externe factoren zoals geparfumeerde inlegkruisjes, zaaddodende middelen, zepen en parfums, bepaalde geneesmiddelen, latex of sperma.