Dossier

Menstrueel ondergoed

10 maart 2022

Menstruele slips duiken alsmaar vaker op in de winkelrekken. Wij zochten uit hoe je ze eigenlijk moet gebruiken en vooral of ze echt een volwaardig alternatief kunnen zijn voor maandverbanden, tampons en een menstruatiecup. 

Inleiding

Menstruele slips duiken de laatste jaren alsmaar vaker op in de winkelrekken en online. In theorie zouden ze dan ook beter moeten zijn op het vlak van gebruiksgemak, veiligheid en milieuvriendelijkheid dan de klassieke tampons en maandverbanden.

Geen chemische substanties

In het verleden verschenen er wel eens alarmerende artikelen over de mogelijke aanwezigheid van giftige stoffen in de klassieke hygiënische beschermingsproducten. Wij namen enkele jaren geleden al eens de proef op de som. Bij sommige tampons en maandverbanden vonden we inderdaad zeer geringe sporen van chemische substanties (pesticiden, glyfosaat, chloorderivaten). Maar de hoeveelheden van deze ongewenste stoffen waren zo miniem dat ze geen gevaar inhielden voor de gebruikers. 

Geen risico op toxische shock syndroom

Zowel bij tampons als bij de menstruatiecup bestaat er een klein risico op het toxische shock syndroom. Dit is echter een erg zeldzaam fenomeen, maar wel ernstig. Bepaalde gifstoffen komen op dat moment in je bloedbaan terecht. Je herkent het aan de plotse koorts (38,9°C of hoger), overgeven, je onwel voelen met hoofdpijn, diarree en een huidirritatie die aan zonnebrand doet denken. Deze aandoening wordt doorgaans veroorzaakt door een foutief gebruik van je cup of tampon, zoals ze te lang dragen. Ververs deze daarom best om de 2-4 uur. En laat ze nooit meer dan 8 uur zitten. Was ook altijd je handen voor en na zo’n verversing.

Minder afval

De klassieke beschermingsproducten brengen een heleboel afval met zich mee. De menstruatiecup of menstruatieslip kunnen ook op dat vlak allebei een prima alternatief bieden.

Maar povere resultaten ... 

In de praktijk blijken de meeste menstruatieslips echter onvoldoende te kunnen opvangen om echt een volwaardig alternatief te vormen. Wij namen 7 menstruatieslips grondig onder de loep. In dit dossier vertellen we je