Antwoord van expert

Lactacyd: Zijn de claims van dit merk voor intieme hygiëne onderbouwd?

06 juni 2023
Lactacyd Classic

Lactacyd verkoopt verschillende producten om de vrouwelijke geslachtsdelen te wassen en verzorgen. Het merk kan zijn vele beloftes echter niet waarmaken. Er is immers geen enkel bewijs dat de Lactacyd-producten beter of gezonder zouden zijn voor je intieme zone dan water alleen.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Katleen Dillen
Gezondheidsexpert
Perrigo, de firma achter het Lactacyd-gamma, weigerde ons hun studies of onderzoeksresultaten te laten inkijken, omdat deze informatie te vertrouwelijk zou zijn. Tot nader order is er nog steeds geen bewijs dat intieme wasproducten beter of gezonder zouden zijn voor de vrouwelijke geslachtsdelen dan gewoon wassen met water. Claims dat zulke producten nuttig of nodig zouden zijn, zijn niet meer dan lege marketingpraatjes.

Onduidelijke beloftes en gebrek aan bewijs

Geen bewijs voor betere werking dan water alleen

Het merk Lactacyd heeft een breed gamma met allerlei verzorgingsproducten voor vrouwelijke intieme hygiëne, met tal van waslotions en verschillende types intieme doekjes.

De producten van Lactacyd beweren klinisch getest te zijn op doeltreffendheid en veiligheid ("klinisch bewezen") en speciale ingrediënten te bevatten die je intieme zone ondersteunen en beschermen.

Waarom je alleen water nodig hebt

Gebrek aan transparantie en vertrouwen

Daarnaast vroegen we de verdelers om extra informatie, zoals welke studies ze hebben uitgevoerd en wat de resultaten precies waren. We zochten ook naar relevante studies met deze producten op hun websites en in de wetenschappelijke literatuur. Uit ons onderzoek bleek dat het zogenaamde "bewijsmateriaal" voor deze beloftes flinterdun is.

Misleidende marketingpraatjes over "vrouwen in elke levensfase"

Op de website lezen we: "Je intieme gezondheid verdient speciale aandacht en de juiste verzorging. Lactacyd® is het vertrouwde merk van miljoenen vrouwen wereldwijd. Lactacyd® respecteert en ondersteunt je intieme zone tijdens elke fase van je leven. Als nr. 1 van de wereld op het vlak van intieme hygiëne, zijn we trots op onze 70 jaar ervaring."

Over hun intieme waslotions schrijven ze dat ze geschikt zijn "als dagelijkse verzorging voor je intieme zone" en dat hun assortiment een wasemulsie bevat "aangepast aan je huidtype of levensfase, op maat van je specifieke noden".

Analyse van Lactacyd-producten en onderzoeksresultaten

Onderzoek naar verpakkingen en informatie van Lactacyd

Om aan te tonen hoe weinig hun claims om het lijf hebben, hebben we de verpakkingen van acht intieme wasproducten geanalyseerd, waaronder drie waslotions uit het Lactacyd-gamma: Lactacyd Classic Reinigende intieme waslotion, Lactacyd Prebiotic+ Sensitive Intieme waslotion en Lactacyd Pharma Intieme wasemulsie met antibacteriële werking.

Flinterdun "bewijsmateriaal" voor claims

De producten uit het Lactacyd-gamma zijn bedoeld voor uitwendig gebruik, in bad of onder de douche, of - in het geval van de intieme doekjes - voor onderweg.

De fabrikant benadrukt de aanwezigheid van natuurlijk melkzuur ("ondersteunt de groei van goede bacteriën in je intieme zone en helpt de natuurlijke zuurtegraad van je vaginale flora te behouden") en natuurlijke actieve ingrediënten ("voor een dagelijks fris en comfortabel gevoel"). 

Wij namen drie varianten uit het Lactacyd-gamma onder de loep, en analyseerden hun beloofde werkzaamheid. Onze conclusie is eenduidig: er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de wasproducten van Lactacyd beter zouden zijn dan water alleen. Wij doorprikken de lege en misleidende claims.

Beoordeling van specifieke Lactacyd-producten

Kritische analyse van Lactacyd Classic Reinigende intieme waslotion

De verpakking van de klassieke Lactacyd-waslotion bevat allerhande claims, maar de firma weigerde ons te laten weten welke studies precies gedaan werden om deze beweringen te ondersteunen.

Dat de firma halstarrig weigert deze informatie te delen met de buitenwereld, schept weinig vertrouwen dat het om kwaliteitsvolle onderzoeken en betrouwbare resultaten zou gaan.

 • "Dermatologisch getest": Deze claim betekent enkel dat er een dermatoloog aanwezig was bij de test. Deze aanwezigheid zegt echter niets over de kwaliteit van de studie of over de resultaten ervan. Zo is het bijvoorbeeld geen garantie dat het product geen allergische reacties zou uitlokken.
 • "Respecteert het natuurlijke intieme evenwicht": De firma weigerde ons te laten weten welke studies er gedaan werden om deze claim te ondersteunen, en ook eventuele testresultaten worden niet gedeeld. Wat het effect is van Lactacyd Classic Reinigende intieme waslotion op de natuurlijke zuurtegraad (pH) van de intieme zone of op de natuurlijke intieme flora, is dus niet gekend.

 • "Geeft een fris, voedend gevoel": Ook hier weten we niet welke studies er gedaan werden om deze claim te ondersteunen.

 • "Helpt je vrij te blijven van ongemakken": Voor deze claims hebben we evenmin bewijs. 

Kritische analyse van Lactacyd Prebiotic+ Sensitive Intieme waslotion

 • "Herstelt en behoudt het intieme evenwicht": Ook voor dit product weigerde de firma ons te laten weten welke studies er gedaan werden om deze claim te ondersteunen, en ook eventuele testresultaten worden niet gedeeld. Wat het effect is van Lactacyd Prebiotic+ Intieme wasemulsie op de natuurlijke zuurtegraad (pH) van de intieme zone of op de natuurlijke intieme flora, is dus niet gekend.

 • "Helpt u vrij te blijven van ongemakken": Voor deze claim hebben we evenmin bewijs.

 • "Voor vrouwen die gevoelig zijn voor vaginale infecties": Aangezien de firma haar studies weigert te delen, hebben we opnieuw geen bewijs voor deze claim. Op basis van de onderzoeken met andere intieme wasproducten die andere firma’s met ons deelden, moeten we alvast concluderen dat er geen overtuigend bewijs bestaat dat zulke wasproducten vaginale infecties zouden helpen voorkomen of sneller doen genezen. Sterker nog, wij kregen geen enkele studie onder ogen waarin dit getest werd.

Kritische analyse van Lactacyd Pharma Intieme wasemulsie met antibacteriële werking?

 • "Gynaecologisch getest": Deze claim betekent enkel dat er een gynaecoloog aanwezig was bij de test. Deze aanwezigheid zegt echter niets over de kwaliteit van de studie of over de resultaten ervan. Zo is het bijvoorbeeld geen garantie dat het product geen irritaties zou uitlokken.

 • “Respecteert de ontwikkeling van de beschermende flora”: Ook voor dit product weigerde de firma ons te laten weten welke studies er gedaan werden om deze claim te ondersteunen, en ook eventuele testresultaten worden niet gedeeld. Wat het effect is van Lactacyd Pharma Intieme wasemulsie met antibacteriële werking op de natuurlijke zuurtegraad (pH) van de intieme zone of op de natuurlijke intieme flora, is dus niet gekend.

 • “Met antibacteriële werking"/"Verrijkt met antiseptisch tijmextract": Tijmextract bevat stoffen die bij laboproeven antibacteriële eigenschappen vertoonden. Daarom mag de firma claimen dat dit extract antiseptisch werkt en antibacteriële ingrediënten bevat. Maar dat betekent helemaal niet dat voor deze wasemulsie ook in klinische studies overtuigend is aangetoond dat ze bacteriële infecties van de vagina of vulva kan behandelen of voorkomen. We weten niet of dit getest is, aangezien de firma weigerde om ons te laten weten welke studies werden gedaan.

 • “Klinisch bewezen efficiëntie en mildheid zonder alcohol”: De firma wilde ons geen studies voorleggen die deze claim ondersteunen. Bijgevolg kunnen we niet beoordelen of de kwaliteit van de uitgevoerde studies voldoende was om te spreken van overtuigend bewijs qua doeltreffendheid. Het product bevat inderdaad geen alcohol.

 • "Met natuurlijke antibacteriële ingrediënten die het ontstaan van slechte geurtjes helpen te voorkomen": De firma wilde ons geen studies voorleggen die deze claim ondersteunen. Als je vaginale afscheiding afwijkt van wat voor jou persoonlijk gebruikelijk is, dus anders is qua geur, kleur of textuur, ga dan langs de dokter. Mogelijk heb je een vaginale infectie of soa, en daar helpen intieme wasproducten niet tegen.

 • "Zwangerschap"/"Zwemmen": De firma wilde ons geen studies voorleggen die deze claim ondersteunen. Zelfs als de firma getest zou hebben dat het product in deze situaties goed wordt verdragen, betekent dat nog niet dat het ook nodig of nuttig is voor deze vrouwen! Het advies blijft voor élke vrouw: één keer per dag de buitenste geslachtsdelen wassen met lauw water en zonder zeep.

Ingrediënten en twijfelachtige claims

Kritische beoordeling van ingrediënten in Lactacyd Classic Reinigende intieme waslotion

Naast de gebruikelijke bestanddelen van intieme wasproducten bevat dit product "natuurlijk melkzuur" en melkeiwitten, die helpen om de natuurlijke zuurtegraad in balans te houden.

Daarnaast bevat dit product parfum, wat bij sommige vrouwen irritatie of allergische reacties kan uitlokken. Laat je niet misleiden door de claim "dermatologisch getest", maar check altijd de ingrediëntenlijst van cosmetica als je gevoelig bent voor bepaalde stoffen.

Kritische beoordeling van ingrediënten in Lactacyd Prebiotic+ Sensitive Intieme waslotion

In tegenstelling tot heel wat andere intieme wasproducten is deze wasemulsie ongeparfumeerd. Naast de gebruikelijke bestanddelen van intieme wasproducten bevat dit product "natuurlijk melkzuur", dat helpt om de natuurlijke zuurtegraad in balans te houden, en inuline en en alfa-glucaan oligosaccharide, twee zogenaamde "prebiotica", stoffen die de groei en activiteit van gunstige bacteriën bevorderen.

Hoewel enkele studies suggereren dat een vaginale gel met bepaalde prebiotica een sneller herstel kan teweegbrengen bij bacteriële vaginose, vonden wij geen enkele studie naar soortgelijke effecten bij wasproducten met prebiotica, bedoeld voor uitwendig gebruik. Logisch dus dat de firma enkel de term "prebiotica" vermeldt, zonder een positief effect ervan te claimen. 

Dat hoeft ook niet, want de firma profiteert van de onwetendheid van de consument om haar te misleiden. De meeste vrouwen weten immers niet wat prebiotica zijn.

Het gebruik van de termen "prebiotica", "helpt je vrij te blijven van ongemakken", en "vaginale infecties" op de verpakking volstaat om vrouwen te laten denken dat dit product zou helpen tegen vaginale infecties. Terwijl dit helemaal niet getest, laat staan bewezen is! 

Kritische beoordeling ingrediënten in Lactacyd Pharma Intieme wasemulsie met antibacteriële werking

Naast de gebruikelijke bestanddelen van intieme wasproducten bevat dit product "natuurlijk melkzuur", dat helpt om de natuurlijke zuurtegraad in balans te houden, en extract van tijm, wat volgens de fabrikant anti-bacteriële, anti-schimmel, anti-oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen zou hebben maar in deze context niet overtuigend is aangetoond.

Daarnaast bevat dit product wel parfum, wat bij sommige vrouwen irritatie of allergische reacties kan uitlokken. Laat je niet misleiden door de claim "gynaecologisch getest", maar check altijd de ingrediëntenlijst van cosmetica als je gevoelig bent voor bepaalde stoffen.

Doelgroep van Lactacyd en conclusie

Promotie van Lactacyd aan alle vrouwen in elke levensfase

Op haar website promoot de firma haar Lactacyd-gamma aan alle vrouwen, in elke fase van het leven: "Vanaf de eerste menstruatie tot na de menopauze: Lactacyd® biedt een volledig assortiment van intieme wasemulsies voor een dagelijks fris en comfortabel gevoel."

De firma richt zich specifiek op toekomstige mama's, tieners en 50-plussers (vrouwen rond de menopauze). Wij herhalen: zelfs als de Lactacyd-producten door deze vrouwen goed verdragen worden, betekent dat nog niet dat ze nuttig of nodig zijn. Hun meerwaarde is immers niet bewezen. Lauw water volstaat.

Conclusie over de claims van Lactacyd en intieme hygiëne

Net als voor de andere intieme wasproducten die we onderzochten, is er geen wetenschappelijk bewijs dat de wasproducten van Lactacyd beter zouden zijn voor je intieme zone dan water. De firma weigerde studies of testresultaten te delen die hun claims ondersteunen.

Niet nodig voor dagelijkse verzorging

Dat zulke producten over het algemeen (bij uitwendig gebruik) goed verdragen worden, betekent nog niet dat ze nuttig of nodig zijn.

Vaginale afscheiding is perfect normaal en kan nu eenmaal een licht zurig geurtje hebben. In tegenstelling tot wat reclamemannen ons willen doen geloven, is dat niets wat verdoezeld moet worden of waar je je over hoeft te schamen.

Wil je toch zulke intieme wasproducten gebruiken om je frisser of zelfzekerder te voelen, gebruik ze dan met mate en enkel aan de buitenkant.

Nog meer claims doorprikt

Benieuwd welke andere producten hun claims niet kunnen staven? Check het in ons dossier over intieme hygiëne.

Ook Saforelle & co kunnen beloftes niet hardmaken