Antwoord van expert

Zijn de producten van Saforelle voor vrouwelijke hygiëne echt nuttig?

14 juli 2023
Saforelle zachte wasoplossing

Het populaire merk Saforelle verkoopt verschillende producten om de vrouwelijke geslachtsdelen te wassen en verzorgen. Wij namen de beloftes van de Zachte Wasoplossing en florGYNelle Beschermende Crème onder de loep en wat blijkt? Er is geen bewijs dat deze producten nuttig of nodig zijn.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Katleen Dillen
Gezondheidsexpert
Net zoals voor de andere intieme wasproducten die wij onderzochten, is er geen overtuigend bewijs dat Saforelle Zachte Wasoplossing beter of gezonder zou zijn voor de vrouwelijke geslachtsdelen dan gewoon wassen met water. Claims dat zulke producten nuttig of nodig zouden zijn, zijn niet meer dan lege marketingpraatjes.

Het merk Saforelle verkoopt tal van producten voor het wassen en verzorgen van de vrouwelijke intieme zone. Maar heb je die als vrouw werkelijk nodig?

Producenten van intieme verzorgingsproducten en vage claims

Producenten van intieme verzorgingsproducten willen ons doen geloven dat ze de natuurlijke flora van je intieme zone versterken. 

Ze beweren dermatologisch, gynaecologisch of klinisch getest te zijn, en beloven om irritatie te verlichten of een kalmerend effect te hebben, het intiem evenwicht te respecteren en herstellen, de intieme zone te beschermen, en geschikt te zijn voor bepaalde doelgroepen zoals zwangere of menstruerende vrouwen.

Om aan te tonen hoe weinig zulke claims om het lijf hebben, hebben we de verpakkingen van acht intieme wasproducten, waaronder Saforelle Zachte Wasoplossing, en het intieme-verzorgingsproduct Saforelle florGYNelle Beschermende Crème geanalyseerd.

Daarnaast vroegen we de firma's om extra informatie, zoals welke studies ze hebben uitgevoerd en wat de resultaten precies waren. We zochten ook naar relevante studies met deze producten op hun websites en in de wetenschappelijke literatuur.

Daaruit bleek dat het zogenaamde "bewijsmateriaal" voor deze beloftes flinterdun is.

Onderzoek naar Saforelle producten

Het Franse merk Saforelle heeft verschillende verzorgingsproducten in zijn gamma, van wasproducten en natte reinigingsdoekjes tot beschermende crèmes en zelfs maandverband. Op de website noemt de firma deze producten "must-haves". 

We gingen na in hoeverre de florGYNelle Beschermende Crème en Zachte Wasoplossing van Saforelledie claims waarmaakt.

Welke beloftes doet Saforelle over florGYNelle Beschermende Crème?

"Beperkt het ontstaan van tekenen van intiem ongemak"

Deze claim is gestoeld op één onderzoek met weinig proefpersonen, waarbij niet werd vergeleken met vrouwen die geen crème of een placebocrème gebruikten. Bovendien gaat het om een gebruikerstest, niet om objectieve metingen.

Wat dit eigenlijk betekent, is dat aan enkele vrouwen werd gevraagd of ze na gebruik van de crème minder irritatie voelen. Een subjectieve mening dus. Zo'n test toont absoluut niet aan dat het product sneller verlichting biedt dan andere crèmes of zonder crème.

Respecteert en beschermt het intiem evenwicht

De firma claimt dat het product de intieme zone en het evenwicht van de natuurlijke flora langdurig beschermt, door de vorming van een beschermende film op het huidoppervlak. Deze claim is bewust vaag gehouden, het is niet duidelijk waartegen het product zou moeten beschermen. Alvast niet tegen vaginale infecties, want dat werd niet onderzocht.

De fabrikant kon evenmin studies voorleggen waarin het effect van dit product op de pH en/of natuurlijke flora objectief werd onderzocht. De claim verwijst enkel naar een gebruikerstest waarbij na gebruik van het product aan de deelneemsters gevraagd werd of ze het gevoel hadden dat de intieme zone beschermd was. 

De firma is op die manier ingedekt, maar veel kans dat de consument deze resultaten positiever interpreteert dan ze werkelijk zijn. 

"Verrijkt met probiotica"

Deze crème bevat drie verschillende stammen van melkzuurbacteriën. Zulke bacteriën zijn inderdaad probiotica, levende micro-organismen die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid.

Het is echter niet overtuigend aangetoond dat melkzuurbacteriën bij inwendig gebruik meer effect zouden hebben bij het behandelen of voorkomen van vaginale infecties dan een placebo of de standaardbehandeling, laat staan bij een product dat enkel bestemd is voor uitwendig gebruik...

De firma profiteert dus van de onwetendheid van de consument. Het is absoluut niet aangetoond dat deze crème vaginale infecties (zij het bacterieel of schimmel) kan voorkomen, dat is geeneens getest! Laat je dus niet verleiden door deze marketingtruc.

"Hydrateert de intieme zone"

Dit hydraterende effect is enkel getest bij eenmalig gebruik, door weinig proefpersonen met een droge huid. Bovendien werd de test uitgevoerd op gewone huid, niet op de huid van de vulva.

Of de vulvahuid beter gehydrateerd is met dit product dan met een andere crème of helemaal geen crème, is niet onderzocht.

Welke beloftes doet Saforelle over zijn Zachte Wasoplossing?

"Dermatologisch en gynaecologisch getest"

Deze claims betekenen enkel dat er een dermatoloog en gynaecoloog aanwezig waren bij de test. Deze aanwezigheid zegt echter niets over de kwaliteit van de studie of over de resultaten ervan. Zo is het bijvoorbeeld geen garantie dat het product geen allergische reacties zou uitlokken.

"Respecteert de intieme zone"

Alhoewel dit product een zuurtegraad (pH) van zo'n 8 heeft (veel hoger dan de natuurlijke pH van de intieme zone), zou het de pH en de natuurlijke flora van vulva en vagina niet verstoren. Jammer genoeg mochten wij de resultaten van deze studie niet inkijken en konden we dus niet verifiëren of dit ook werkelijk zo is. 

Wat we wel weten, is dat het gaat over één enkele studie met weinig proefpersonen over het effect op de pH en op de natuurlijke flora van vulva en vagina. Voor geen van beide parameters was er een controlegroep: gebruik van het product werd niet vergeleken met het effect van het wassen met alleen lauw water.

Bovendien gaat het om een product dat enkel bestemd is voor uitwendig gebruik, en zal het de pH of de flora van de vagina dus niet beïnvloeden.

"Kalmeert irritaties"

Ook deze claim is gestoeld op één onderzoek met weinig proefpersonen, waarbij niet werd vergeleken met het effect van wassen met water. Bovendien gaat het om een gebruikerstest, niet om objectieve metingen. Zo'n test toont absoluut niet aan dat het product meer of sneller verlichting biedt bij irritatie dan water alleen.

"(100%) Beschermt de intieme zone"

Opnieuw gaat het om een claim op basis van resultaten van een gebruikerstest met weinig proefpersonen. Ditmaal werd de betrokken vrouwen gevraagd of ze zich meer beschermd voelden na het gebruik van Saforelle Zachte Wasoplossing.

Zulke claims worden bewust vaag gehouden, om te verdoezelen dat ze slecht onderbouwd zijn. Waartegen het wasproduct dan bescherming zou moeten bieden, wordt niet vermeld. Alvast niet tegen vaginale infecties, want dat is nooit onderzocht.

Ingrediënten in Saforelle Zachte Wasoplossing

Naast de gebruikelijke bestanddelen van intieme wasproducten bevat deze Zachte Wasoplossing extract van natuurlijk kliskruid, waarvan de firma beweert dat het verzachtende en kalmerende eigenschappen zou hebben.

Let op, deze kwaliteiten zijn enkel aangetoond in het labo en in hoge concentraties. Of die eigenschappen ook gelden bij gebruik in kleinere hoeveelheden als ingrediënt van een intiem wasproduct, is - voor zover wij konden nagaan - niet onderzocht.

Dit product bevat daarentegen wél parfum en de geurstoffen linalool, citronellol, coumarin, geraniol en limonene. Van deze ingrediënten is geweten dat ze irritatie of allergische reacties kunnen uitlokken. 

Zijn de producten van Saforelle nodig voor jouw gezondheid en comfort?

Net als voor de andere intieme wasproducten die we onderzochten, is er geen wetenschappelijk bewijs dat de Zachte Wasoplossing van Saforelle beter zou zijn voor je intieme zone dan water.

Sterker zelfs, het is simpelweg niet getest. De beloftes dat Saforelle Zachte Wasoplossing irritatie verlicht, en de intieme zone respecteert en beschermt, is niet onderbouwd door degelijke studies.

Voor florGYNelle Beschermende Crème is er evenmin overtuigend aangetoond dat het enige meerwaarde biedt.

Niet nodig voor dagelijkse verzorging

Dat zulke producten over het algemeen (bij uitwendig gebruik) goed verdragen worden, betekent nog niet dat ze nuttig of nodig zijn.

Vaginale afscheiding is perfect normaal en kan nu eenmaal een licht zurig geurtje hebben. In tegenstelling tot wat reclamemannen ons willen doen geloven, is dat niets wat verdoezeld moet worden of waar je je over hoeft te schamen.

Water is genoeg. Ontdek waarom

Wil je toch wasproducten zoals de Zachte Wasoplossing van Saforelle gebruiken om je frisser of zelfzekerder te voelen, gebruik ze dan met mate en enkel aan de buitenkant

Andere producten met ongefundeerde claims

Naast Saforelle florGYNelle Beschermende Crème en Zachte Wasoplossing onderzochten we nog een heel aantal andere wasproducten voor intieme hygiëne van vrouwen en kleine meisjes. Ook bij die producten stuitten we op ongegronde claims.

Benieuwd welke andere producten hun claims niet kunnen staven?

Ook de producten van Lactacyd en co. kunnen hun beloftes niet waarmaken. Lees er alles over in ons dossier over intieme hygiëne.

LEES ONS DOSSIER OVER INTIEME HYGIENE