Nieuws

Hoe was jij je intieme zone? Zeven op de tien vrouwen doen het verkeerd

31 maart 2023
vrouw intieme hygiene vulva

Bijna de helft van de dames wast haar intieme zone met douchegel of zeep, nog eens een kwart gebruikt speciale wasproducten. Slechts drie op de tien vrouwen wassen zich "daar beneden" zoals het hoort: alleen met lauw water, de beste manier om droge huid en irritaties te vermijden.

Te weinig vrouwen weten hoe ze hun intieme zone het best proper én gezond houden, zo blijkt uit onze representatieve bevraging van zo'n 600 Belgische vrouwen tussen 25 en 79 jaar. Amper drie op de tien vrouwen wassen zich down under op de correcte manier: met lauw water, zonder extraatjes. 

Helft vrouwen gebruikt douchegel of zeep

Bijna de helft van de bevraagde vrouwen wast zich down under met dezelfde douchegel of zeep die ze voor de rest van het lichaam gebruiken. Nochtans overdrijf je er liever niet mee en laat je ze beter volledig achterwege bij het wassen van je geslachtsdelen.

Zo verzorg je je intieme zone

Eén op de acht vrouwen reinigt ook de binnenkant; de meeste van hen doen dat zelfs met een douchegel, zeep of intiem wasproduct. Dat is niet alleen onnodig, aangezien de vagina zichzelf reinigt, maar je riskeert er ook je interne flora mee te verstoren.

 

vrouwelijke hygiëne

Ongeveer een kwart van onze respondentes gebruikt een intiem wasproduct, bij laag opgeleide vrouwen gaat het om bijna de helft. De overgrote meerderheid gebruikt zulke producten (vrijwel) dagelijks. Ook dat is overbodig.

Dat intieme wasproducten beter zouden zijn dan water alleen, en nodig zouden zijn om de intieme zone te reinigen, irritatie of jeuk te verlichten of vaginale infecties te voorkomen, daar is totaal geen bewijs voor.

Witverlies en geurtjes zijn normaal

Hoewel de meerwaarde van zulke wasproducten allesbehalve bewezen is, blijven ze dus wel vlotjes over de toonbank gaan. En dat allemaal dankzij gladde marketingpraatjes.

Ongeveer een derde van de gebruiksters geeft immers aan zich door zulke producten properder te voelen, en meent dat zulke producten helpen tegen onfrisse geurtjes.

Meer dan één op de vijf gebruiksters gelooft zelfs (verkeerdelijk) dat zulke producten hen beschermen tegen vaginale infecties. Nochtans is dat voor geen enkel van de intieme wasproducten die wij onderzochten getest, laat staan bewezen!

En waarom zou onze intieme zone überhaupt naar bloemetjes moeten ruiken? Vaginale afscheiding is perfect normaal en kan nu eenmaal een licht zurig geurtje hebben. In tegenstelling tot wat reclamemannen ons willen doen geloven, is dat niets wat verdoezeld moet worden of waar je je over hoeft te schamen.

Toch een raar geurtje? Zo herken je vaginale infecties

Gebruik intieme wasproducten met mate

Gelukkig zijn er ook heel wat vrouwen die deze praatjes doorprikken. Zo zegt meer dan de helft van de vrouwen die geen speciale producten gebruiken om hun intieme zone te wassen, dat ze deze niet nodig hebben om zich proper, aantrekkelijk of zelfzeker te voelen.

Een op de zes niet-gebruiksters geeft bovendien aan dat haar arts of gynaecoloog hen afraadt om zulke producten te gebruiken. Hoewel wij ze niet expliciet afraden, vinden wij ze onnodig en dus hun geld niet waard. Wil je toch zulke producten gebruiken om je frisser of zelfzekerder te voelen, gebruik ze dan met mate en enkel aan de buitenkant.