Antwoord van expert

Alles wat je moet weten over Canestene Gyn

05 mei 2023
Canestene Gyn

Canestene Gyn is een veelgebruikt geneesmiddel bij vaginale schimmelinfecties. Het bestaat in verschillende vormen: crème, tabletten of capsules, allemaal vaginaal in te brengen. Maar is zo'n behandeling met clotrimazol wel nodig, en wat zijn de mogelijke bijwerkingen? Onze experte legt het uit.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Katleen Dillen
Gezondheidsexpert
Hoewel Canestene Gyn vrij verkrijgbaar is in de apotheek en wel degelijk nuttig is bij de behandeling van vaginale schimmelinfecties, moet niet elke infectie behandeld worden met medicatie. De meeste gaan immers vanzelf over, en elk geneesmiddel kan bijwerkingen veroorzaken. Gebruik Canestene Gyn dan ook enkel als het écht nodig is, bij ernstige klachten.

Gezien de mogelijke bijwerkingen van geneesmiddelen moet echter niet elke vaginale infectie behandeld worden. De meeste schimmelinfecties genezen vanzelf, in tegenstelling tot wat de website van het geneesmiddel Canestene Gyn beweert. Enkel bij erg hinderlijke klachten is medicatie nodig.

Typische klachten van een vaginale schimmelinfectie of candidiasis zijn jeuk en brokkelige (witte) afscheiding. Een uitgesproken geur is er doorgaans niet, maar je kunt wel last hebben van irritatie, een branderig gevoel en pijn bij het vrijen of het plassen.

Zelfdiagnose is onbetrouwbaar

Soms worden deze symptomen echter door een andere aandoening veroorzaakt dan een vaginale infectie, en soms zijn er helemaal geen symptomen. Daarom is het belangrijk dat je voor een diagnose op je dokter vertrouwt, en niet op eigen houtje een behandeling opstart.

Hoe herken je een vaginale infectie?

Bij ernstige klachten kan de dokter zogenaamde azoolderivaten (bv. clotrimazol) zoals Canestene Gyn voorschrijven tegen candidiasis. Canestene Gyn werkt ook tegen bepaalde bacteriën die gevoelig zijn voor clotrimazol.

Wat is Canestene Gyn?

Waarvoor wordt Canestene Gyn gebruikt?

Canestene Gyn is het geneesmiddel van eerste keuze voor de lokale behandeling van acute vaginale schimmelinfecties (meestal door Candida albicans) of om herhaaldelijk terugkerende infecties te voorkomen.

Bekijk dit geneesmiddel in onze databank

Het bevat clotrimazol, een azoolderivaat, en wordt via de vagina ingenomen. Wij evalueerden het middel als nuttig in onze databank, net als andere lokale behandelingen met azoolderivaten zoals Gyno-Daktarin (miconazol) en Gynoxin (fenticonazol).

Hoe werkt Canestene Gyn?

Er zijn drie varianten van dit middel op de markt, allemaal voor vaginaal gebruik: Canestene Gyn 500 mg tablet voor vaginaal gebruik, Canestene Gyn 500 mg zachte capsule voor vaginaal gebruik en Canestene Gyn crème voor vaginaal gebruik 2 %.

Azoolderivaten zijn organische verbindingen, die worden gebruikt als antischimmelmiddel. Ze remmen de synthese van ergosterol af, een belangrijke component voor de opbouw van de celmembraan bij schimmels en gisten. Kortom, ze beschadigen de celwand of het celmembraan van schimmels of gisten, zodat deze afsterven en zich niet kunnen uitbreiden.

Kies je beter voor een orale of voor een vaginale behandeling?

Canestene Gyn bestaat niet in orale vorm. Waarschijnlijk geeft het lokaal aanbrengen van azoolderivaten binnenin de vagina iets sneller verlichting van de klachten dan inname langs de mond. Ook de kans op bijwerkingen is kleiner.

Patiënten met een tamelijk droge vagina gebruiken beter de crème dan de vaginale tabletten of capsules. De crème is ook geschikt voor de behandeling van ontstekingen van de uitwendige geslachtsorganen.

Wie de voorkeur geeft aan orale tabletten, kan dat aangeven aan de dokter. Die kan dan een ander geneesmiddel met azoolderivaten zoals fluconazol of itraconazol voorschrijven.

Hoe gebruik je Canestene Gyn?

Dosering van Canestene Gyn

Voor de behandeling van een acute infectie gebruik je dit middel één keer per dag gedurende 1 tot 7 dagen, afhankelijk van de toedieningsvorm:

  • Canestene Gyn 500 mg zachte capsule voor vaginaal gebruik is een ééndagsbehandeling: de capsule dient 's avonds, voor het slapengaan, ingebracht te worden.
  • Canestene Gyn 500 mg tablet voor vaginaal gebruik is eveneens een eenmalige behandeling: de tablet dient 's avonds, voor het slapengaan, ingebracht te worden.
  • Canestene Gyn 2 % crème voor vaginaal gebruik moet één keer per dag aangebracht worden, drie dagen lang.

Bij terugkerende infecties wordt het middel preventief één keer per maand gebruikt (vijf dagen na de menstruatie), en dat zes maanden lang. Indien nodig, kan de dokter aanraden om het middel zes maanden lang wekelijks te gebruiken.

Als ook de buitenste geslachtsdelen geïnfecteerd zijn, kan de crème ook uitwendig worden aangebracht. De crème wordt dan twee à drie keer per dag ingewreven, en dat één à twee weken lang.

Overdosering na lokale toediening is praktisch niet mogelijk.

Hoe breng je Canestene Gyn aan?

Canestene Gyn 500 mg zachte capsule voor vaginaal gebruik wordt verkocht in een blister van één zachte capsule. Deze wordt in de vagina aangebracht, al dan niet met de bijgeleverde applicator. Dat is het makkelijkst in rugligging, de benen lichtjes opgetrokken en gespreid. De bijsluiter bevat een gebruiksaanwijzing.

Canestene Gyn 500 mg tablet voor vaginaal gebruik heeft vaginaal vocht nodig om volledig op te lossen. Om te vermijden dat onopgeloste stukjes bij een gebrek aan vocht uit de vagina komen, is het belangrijk om de medicatie, voor het slapengaan, zo diep mogelijk in de vagina in te brengen, al dan niet met de bijgeleverde applicator. Dat is het makkelijkst in rugligging, de benen lichtjes opgetrokken en gespreid. De bijsluiter bevat een gebruiksaanwijzing.

Canestene Gyn crème voor vaginaal gebruik moet in de vagina worden aangebracht met de bijgeleverde applicator(s). Dat is het makkelijkst in rugligging, de benen lichtjes opgetrokken en gespreid. De bijsluiter bevat een gebruiksaanwijzing. Gebruik voor elke toepassing een nieuwe applicator.

Bijwerkingen van Canestene Gyn

Bij lokaal gebruik blijven de bijwerkingen doorgaans beperkt tot plaatselijke reacties zoals zwelling, branderig gevoel of verergering van de jeuk.

Ernstige bijwerkingen 

Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van Canestene Gyn op de menselijke vruchtbaarheid.

Canestene Gyn heeft geen of een verwaarloosbare invloed op de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen.

Voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen

Canestene Gyn tablet is volgens de bijsluiter geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Als je klachten na zeven dagen niet verbeteren of zelfs verergeren, ga je beter terug langs je arts.

Wanneer moet je Canestene Gyn niet gebruiken?

Als je allergisch bent voor één van de ingrediënten in Canestene Gyn, gebruik je het geneesmiddel beter niet. Ben je op de hoogte van een medische allergie, check dan de ingrediëntenlijst in de bijsluiter.

Ook als je andere medicatie neemt, en dan specifiek orale vormen van tacrolimus of sirolimus (die het immuunsysteem onderdrukken), controleer je beter eerst met je arts of apotheker of je Canestene Gyn mag gebruiken.

Pas op met latex en tampons

Let op, bepaalde ingrediënten in Canestene Gyn kunnen het latex van condooms of pessaria aantasten, waardoor deze minder bescherming bieden gedurende de behandeling en tot drie dagen erna. Hou hier rekening mee.

De bijsluiter raadt behandeling gedurende de menstruatieperiode af: "Gebruik geen tampons, intravaginale douches, spermicide (zaaddodende) middelen of andere vaginale producten tijdens het gebruik van dit product".

Veelgestelde vragen over Canestene Gyn

Hoe snel werkt Canestene Gyn?

De symptomen zouden binnen de zeven dagen moeten verbeteren. Is dat niet het geval, ga dan opnieuw langs je arts.

Kan Canestene Gyn gebruikt worden tijdens de zwangerschap?

Ben je zwanger, denk je zwanger te zijn, wil je zwanger worden of geef je borstvoeding? Vraag dan raad aan je arts of apotheker voordat je dit geneesmiddel gebruikt.

Gebruik geen Canestene Gyn tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Tijdens de verdere zwangerschap blijft gebruik van de crème afgeraden, omdat je die met een applicator moet inbrengen. Tabletten en capsules krijgen de voorkeur, omdat die ook zonder applicator kunnen worden ingebracht.

Kan Canestene Gyn gebruikt worden tijdens het geven van borstvoeding?

De fabrikant raadt af om borstvoeding te geven tijdens een behandeling met Canestene Gyn.

Mag je seks hebben als je Canestene Gyn gebruikt?

Op zich mag je seks hebben tijdens zo'n behandeling, maar de kans bestaat dat je de schimmelinfectie overdraagt aan je partner en zelf opnieuw besmet raakt. Dit geldt overigens zowel voor vaginale als voor orale seks.

Is Canestene Gyn zonder voorschrift verkrijgbaar?

Ja, Canestene Gyn is vrij verkrijgbaar in de apotheek. Hou echter in gedachten dat het erg moeilijk is om zelf te bepalen of je een vaginale schimmelinfectie hebt, en dat niet elke infectie behandeld moet worden met medicatie. De meeste gaan immers vanzelf over.

Bespreek liever met je arts of apotheker of je Canestene Gyn écht nodig hebt.

Kun je vaginale infecties voorkomen?