Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Menopauze

13 april 2021
menopauze

De overgang van de vruchtbare naar de onvruchtbare fase is iets waar maar weinig vrouwen naar uitkijken. Vaak gaat het dan ook gepaard met heel wat vervelende kwaaltjes. Maar welke klachten kunnen er zoal opduiken? Op welke manier kun je ze onder controle krijgen? En zijn daar dan risico’s aan verbonden? Wij zochten het uit.

Aandoening

De menopauze is geen ziekte: het is een natuurlijk proces waarbij een en ander verandert in de hormoonhuishouding van de vrouw. Vanaf een bepaalde leeftijd beginnen de eierstokken immers geleidelijk aan minder goed te werken: er zal steeds minder vaak een eisprong optreden en de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progestageen zal afnemen.Het gevolg is dat de maandelijkse bloedingen onregelmatig worden tot ze uiteindelijk volledig wegblijven.

Strikt genomen slaat de term "menopauze" op het moment wanneer je 12 maanden geen menstruatie hebt gehad zonder dat hiervoor een andere duidelijk aanwijsbare oorzaak is. De leeftijd waarop vrouwen de menopauze bereiken, is gemiddeld 51 jaar. Zo’n 95% van de vrouwen bereikt de menopauze tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar.

Maar vrouwen zeggen gewoonlijk dat ze "in hun menopauze zijn" zodra de bloedingen onregelmatig worden en ze klachten krijgen. In wetenschappelijke termen spreken we dan van de perimenopauze. De periode na het bereiken van de menopauze, dus meer dan 12 maanden na de laatste menstruatie, noemen we de postmenopauze.

In bepaalde gevallen kan de menopauze vroegtijdig optreden, bijvoorbeeld wanneer je eierstokken of baarmoeder zijn weggehaald of wanneer je rookt of gerookt hebt. Rokers zouden de menopauze gemiddeld zo’n twee jaar eerder bereiken dan niet-rokers.

Andersom kunnen factoren zoals orale contraceptie, het baren van kinderen of een late eerste menstruatie ook een latere menopauze in de hand werken.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren