Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA

dossier


Aandoening

De menopauze is geen ziekte: het is een natuurlijk proces waarbij een en ander verandert in de hormoonhuishouding van de vrouw. Vanaf een bepaalde leeftijd beginnen de eierstokken immers beetje bij beetje minder frequent eicellen te produceren. Daardoor zal ook de aanmaak van het hormoon oestrogeen geleidelijk aan stoppen en die van het hormoon progestageen fel afnemen.

Het eerste gevolg is dat de maandelijkse bloedingen verminderen tot ze uiteindelijk volledig wegblijven en u niet meer vruchtbaar bent. De leeftijd waarop vrouwen de menopauze bereiken, draait gemiddeld rond 51 jaar.

Strikt genomen duidt de term "menopauze" op de allerlaatste menstruatie (pas te bepalen nadat u ten minste een vol jaar niet meer ongesteld bent geweest). Maar vrouwen zeggen gewoonlijk dat ze "in hun menopauze zijn" zodra de bloedingen ongeregeld worden en de ongemakken aanhouden.

In bepaalde gevallen kan de menopauze vroegtijdig en abrupt optreden, bijvoorbeeld als uw eierstokken of baarmoeder zijn weggehaald of u bestraling of chemotherapie hebt ondergaan.

Een tweede gevolg is dat er doorgaans milde tot vrij zware ongemakken optreden tijdens de menopauze, zoals opvliegers. Tenzij u erg veel last hebt van deze symptomen, is een behandeling niet nodig. Toch wordt er nog te vaak onnodig een hormoonbehandeling voorgeschreven.