Dossier

Alles over fibromyalgie

17 mei 2014
Fibromyalgie

Pijn in spieren en gewrichten over het hele lichaam en een niet-aflatende vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, met uiteenlopende en wisselende symptomen: bij iedereen is het ziektebeeld van fibromyalgie anders. Daardoor is het vaak lang wachten op een diagnose.

Wat is fibromyalgie?

Van ziektes zoals fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) werd lange tijd gedacht dat ze louter tussen de oren zaten.

Hoewel men inmiddels is afgestapt van dat louter psychosomatische idee (waarbij men gelooft dat het ziektebeeld enkel en alleen wordt veroorzaakt door onderliggende psychologische redenen), heeft men nog steeds geen verklaring voor deze aandoeningen.

Fibromyalgie is bij iedereen anders

Het helpt ook niet dat het ziektebeeld verschilt van persoon tot persoon, waardoor een term als fibromyalgie vooral een verzamelnaam is.

Pijn en vermoeidheid

Fibromyalgie is een chronische aandoening met twee karakteristieke symptomen: vermoeidheid en pijn aan de spieren en gewrichten. De klachten zijn bij iedereen anders, en kunnen zelfs bij één persoon wisselen naargelang van het moment van de dag, het activiteitsniveau of het stressgehalte.

Fibromyalgie genezen is onmogelijk

De symptomen houden jaren, soms zelfs levenslang, aan. Patiënten met fibromyalgie kunnen periodes ervaren met meer of minder pijn en vermoeidheid, maar echt weggaan, doen de klachten nooit.

Oorzaak van fibromyalgie is onbekend

Over de precieze oorzaken van fibromyalgie heerst nog veel onduidelijkheid. Hoewel ongeveer twee op de honderd Belgen - vooral vrouwen - aan fibromyalgie zouden lijden, werd de ziekte pas in 2002 erkend door het Riziv.

Daarvoor werden de erg algemene klachten afgedaan als puur psychologisch, maar inmiddels denkt men dat ontregelde pijn- en stressmechanismen een belangrijke rol spelen in het ontstaan en voortbestaan van de symptomen. Vandaar de recentere term "stressgebonden pijn- en uitputtingssyndroom".

Bepaalde triggers zouden de klachten wel kunnen uitlokken en in stand houden, zoals virale infecties, slaapproblemen, zwangerschap, depressie of overactiviteit en stress.

Elke behandeling is individueel afgestemd

Omdat er geen duidelijke oorzaken zijn, kan fibromyalgie niet worden genezen. Je dokter kan je enkel helpen de symptomen te verlichten zodat je je dagelijkse activiteiten kunt blijven uitoefenen. De behandeling is doorgaans gericht op beweging, medicatie en eventueel psychologische begeleiding.