Dossier

Fibromyalgie

12 juni 2014
Fibromyalgie

Pijn in spieren en gewrichten over het hele lichaam en een niet-aflatende vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, met uiteenlopende andere symptomen: bij iedereen is het ziektebeeld van fibromyalgie anders. Op een diagnose is het vaak lang wachten.

Aandoening

Van ziektes zoals fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) werd lange tijd gedacht dat ze louter tussen de oren zaten. Hoewel men inmiddels is afgestapt van dat louter psychosomatische idee (waarbij men gelooft dat het ziektebeeld enkel en alleen wordt veroorzaakt door onderliggende psychologische redenen), heeft men nog steeds geen verklaring voor deze aandoeningen. Het helpt ook niet dat het ziektebeeld verschilt van persoon tot persoon, waardoor een term als fibromyalgie vooral een verzamelnaam is.

Hoewel ongeveer twee op de honderd Belgen - vooral vrouwen - aan fibromyalgie zouden lijden, werd de ziekte pas in 2002 erkend door het Riziv. Daarvoor werden de erg algemene klachten afgedaan als puur psychologisch, maar inmiddels denkt men dat ontregelde pijn- en stressmechanismen een belangrijke rol spelen in het ontstaan en voortbestaan van de symptomen. Vandaar de recentere term "stressgebonden pijn- en uitputtingssyndroom".