Dossier

Psychotherapeut, psycholoog, coach ... Wat is het verschil?

11 april 2022
psycho

Stel: je voelt je psychisch niet goed en je zoekt hulp. Wie kan jou helpen? Sommige hulpverleners profileren zich als psychotherapeut of klinisch psycholoog. Anderen noemen zich psychiater of coach. Wat is het verschil tussen al die titels?

Psychologie is een brede wetenschap die het gedrag van mensen bestudeert. Klinisch psychologen, maar ook een aantal andere beroepsgroepen, passen de kennis die daaruit voortvloeit toe in de gezondheids- en welzijnssector. 

 

Wat is een klinisch psycholoog? 

Een psycholoog is niet automatisch een psychotherapeut. De opleiding tot klinisch psycholoog is een basisopleiding. Lees meer over wat een klinisch psycholoog precies doet en wie als klinisch psycholoog mag werken.

 

Wat is een psychiater? 

Psychiaters hebben een medische achtergrond. Het zijn artsen en daarom mogen ze medicatie voorschrijven. Lees meer over psychiaters en het verschil met psychologen.

 

Wat is een psychotherapeut?

Wie een psychotherapeut zoekt, moet goed opletten bij wie hij terecht komt. Enkele jaren geleden trof de overheid maatregelen om strenger te reguleren wie psychotherapie mag geven. Maar die gelden niet voor psychotherapeuten die vóór september 2016 aan de slag gingen. Lees meer over psychotherapie en hoe je een betrouwbare psychotherapeut vindt.

 

Wat is een coach?

Een goed opgeleide coach kan nuttig zijn voor geestelijk gezonde mensen die op zoek zijn naar methodieken om meer uit zichzelf te halen. Maar coaching is niet bedoeld om psychische klachten mee aan te pakken. Lees meer over coaching