Dossier

Voedselfraude, moeten we bang zijn?

09 december 2014
voedselfraude

Sinds het paardenvleesschandaal, waarbij paardenvlees werd aangetroffen in rundslasagnes, wordt er zowel op Europees niveau als in de verschillende lidstaten meer aandacht geschonken aan voedselfraude. 

Inleiding

Het paardenvleesschandaal van begin 2013, waarbij als rund verkocht paardenvlees werd aangetroffen in lasagne, deed stof opwaaien. In januari 2014 stemde het Europees parlement een rapport over voedselfraude goed.

Om zulke situaties in de toekomst te vermijden, zijn op Europees niveau verschillende maatregelen genomen: onaangekondigde controles, een betere communicatie tussen de lidstaten en strengere straffen voor fraudeurs. Dat is goed, want u heb het recht te weten wat er precies op uw bord belandt. Maar worden we niet een beetje te paranoïde? Is voedselfraude dan echt alomtegenwoordig?

Voedselfraude blijft uitzondering

Volgens het rapport van het Europees parlement zijn de tien meest fraudegevoelige categorieën

  • olijfolie
  • vis
  • bioproducten
  • melkgranen
  • honing en siroop
  • koffie en thee
  • kruiden
  • wijn 
  • vruchtensappen

In de meeste gevallen gaat het om producten die worden vervangen door goedkopere alternatieven.Op basis van onze onderzoeken doorheen de jaren kunnen we u echter geruststellen: voedselfraude blijft veeleer een uitzondering. Op de volgende pagina vindt u een samenvatting van de belangrijkste resultaten van onze tests.

Te rade bij de ingrediëntenlijst

Als consument is het moeilijk om voedselfraude te ontdekken, maar toch kunt u op uw hoede zijn. De ware aard van een voedingsmiddel is vaak te achterhalen aan de hand van het de ingrediëntenlijst op het etiket. Ziet u cashewnoten en zonnebloemolie op het etiket van uw dure pesto (i.p.v. pijnboompitten en olijfolie), of bevatten uw ambachtelijke wafeltjes tal van industriële ingrediënten, dan bent u dus om de tuin geleid. Van nobele producten, zoals truffels, wordt geregeld slechts een zeer kleine hoeveelheid in een product verwerkt in combinatie met aroma's.