Nieuws

Uw vlees, waar komt het vandaan?

02 september 2014
alimentation passeport

U hebt het recht te weten waar uw vlees - ook in verwerkte producten - vandaan komt. Daarom starten wij vandaag, samen met het BEUC, de Europese overkoepelende consumentenorganisatie, met de campagne “Waar komt uw vlees vandaan?” (Can You Trust Your Meat?).

Wanneer u vandaag een biefstuk koopt, kunt u makkelijk te weten komen van welk land het vlees afkomstig is. Koopt u daarentegen een gekruide hamburger, dan heeft u vaak het raden naar de herkomst van het rundvlees. Volgens de Europese wetgeving is de vermelding van de oorsprong immers enkel verplicht voor “vers” vlees. Een redelijk absurde situatie vinden wij.

Nochtans wil 90 % van de consumenten weten waar hun vlees vandaan komt. Zeker sinds de vele schandalen, die het vertrouwen van de consument hebben beschadigd. We geloven dat meer transparantie cruciaal is voor het herstel van dit vertrouwen. Daarom vragen we dat fabrikanten verplicht worden om de oorsprong van verwerkt vlees op de etiketten te vermelden.

Er resten ons nog iets meer dan drie weken voor het Europees Parlement de nieuwe commissaris over de kwestie zal horen. Laat dus uw mening horen en steun onze campagne! In 14 Europese landen zal deze animatie viraal verspreid worden. Hoe meer likes en shares, hoe meer kans op succes bij de Europese besluitvormers!

Steun onze campagne


De huidige Europese regelgeving

Op rund- en kalfsvlees (vers en ingevroren) is het wettelijk verplicht om de drie stadia van oorsprong te vermelden: land van geboorte, van kweek én van slacht - "met dank aan" de dollekoeienziekte. Ook voor niet-voorverpakt vers rund- en kalfsvlees moet deze informatie worden geafficheerd in het verkooppunt. Vanaf 1 april 2015 moet voor vlees van schaap, geit, varken en gevogelte eveneens informatie over de oorsprong worden vermeld. Spijtig genoeg betreft het hier enkel de vermelding van het land van kweken en slachten, en niet het land waar het dier geboren is.

Momenteel bestaat alleen voor vers vlees de wettelijke verplichting om de plaats waar het dier werd gekweekt en geslacht (en voor rundvlees ook geboren) te vermelden. Voor vlees in verwerkte producten, zoals charcuterie (salami, ham ...), ravioli, kipnuggets, lasagne, chili con carne ... is er niets voorzien. Iets wat wij in de toekomst graag zouden zien veranderen.