Nieuws

Biopakketten: lokaal, vers en voldoende gevarieerd

31 mei 2013
Biopakketten: lokaal, vers en voldoende gevarieerd

Steeds meer mensen kiezen voor seizoensgebonden, lokaal geteelde biologische groenten en fruit om hun ecologische voetafdruk te verkleinen Een van de manieren om dat te doen is u te abonneren op een “biopakket”. Wij namen 15 organisaties onder de loep die zulke pakketten aanbieden.

Ons onderzoek

Pakketten met biologische groenten en fruit kunt u wekelijks afhalen op een vast punt. Maar is de samenstelling hiervan wel degelijk lokaal, voldoende vers en gevarieerd?

Geen tijd of zin om zelf uw groenten en fruit te selecteren? Dan kunt u zich abonneren op een “biopakket”, een door de bioboer geleverde selectie vruchten die u wekelijks moet afhalen op een vast punt. Kunt u erop vertrouwen dat zo’n pakket lokale, verse en voldoende gevarieerde ingrediënten bevat? Wij selecteerden vijftien organisaties om dit uit te testen. Een jaar lang werden ze door enkele gezinnen beoordeeld. Hieronder volgen enkele algemene bevindingen.

Van Belgische bodem?

In de zomer en de herfst bestaan de pakketten hoofdzakelijk uit lokaal geteelde producten. Groenten komen meestal het hele jaar door van Belgische bodem, terwijl dat voor fruit een pak moeilijker is, zeker ’s winters. Spijtig genoeg wordt het land van herkomst niet altijd vermeld. Als klant kunt u dus niet altijd verifiëren of het om een lokaal product gaat. Dringt u aan op louter lokale productie, dan kiest u beter enkel voor een groentenpakket, zonder fruit.

Een gevarieerd, vers aanbod?

In ieder seizoen slaagden de meeste organisaties erin om verse en voldoende gevarieerde pakketten aan te bieden. Dat is nochtans niet vanzelfsprekend, vooral niet in de koudere maanden. Het is dan ook begrijpelijk dat appelen in de herfst vaak elke week opduiken en u in de winter veel kool op uw bord krijgt.

Niet duurder dan in de supermarkt

Als we de prijzen van de pakketten vergelijken met wat we in de biosupermarkt zouden betalen voor eenzelfde selectie biogroenten en –fruit, dan blijken ze zeker niet duurder. De geschatte prijsverschillen zijn klein, met een enkele uitschieter tot 5,92 euro in het voordeel van de biopakketten.

Formule niet voor iedereen

De formule van biopakketten bleek toch niet voor iedereen te zijn. Maar liefst 19 van de 30 deelnemers kozen er voor om niet verder te gaan met het abonnement.

In de meeste gevallen was dat om praktische redenen:

  • het is een last om het pakket elke week opnieuw op hetzelfde moment af te halen (12/19);
  • we kiezen liever zelf wat we gaan eten (9/19); 
  • we vinden de pakketten toch niet gevarieerd genoeg (8/19); 
  • ik hang niet graag vast aan een abonnement (7/19);
  • de hoeveelheden zijn lastig (7/19);
  • het afhaalpunt is te ver weg (3/19);
  • ik heb genoeg groenten en fruit uit eigen tuin (2/19)

Slechts een minderheid stopte ermee omdat het abonnement te duur is (5/19) of omdat ze de kwaliteit en versheid van de producten ondermaats vonden (3/19).