Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Yoghurt

14 oktober 2019
Hoe wij yoghurt testen

Natuuryoghurt is een basisitem in elke koelkast, ongeacht hoe je het eet of drinkt. Wij onderwierpen 36 producten aan een test. Weet jij aan welke voorwaarden echte yoghurt moet voldoen?

Etikettering

Verplichte info

We onderzochten eerst of het etiket wel degelijk alle verplichte gegevens vermeldde, zoals:

  • de vervaldatum;
  • het adres van de producent of distributeur;
  • de ingrediëntenlijst;
  • het nettogewicht;
  • de voedingswaarde.

Op dit vlak waren alle producten perfect in orde.

Facultatieve informatie

Daarnaast keken we ook naar facultatieve info die volgens ons helpt bij het kiezen van het juiste product in de winkel. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • De oorsprong van de hoofdbestanddelen (vooral van de melk).
  • Het land van productie: ook zonder expliciete vermelding is het mogelijk om dit na te gaan aan de hand van het Europese identificatienummer (EU-identificatienummer).
  • De Nutri-Score of gelijkwaardig, met vermelding aan de voorzijde van de verpakking.
  • Voedingswaardes: het zou handig zijn als de verpakking systematisch de volledige voedingswaarde van de yoghurt zou vermelden. Het gaat daarbij om de aanwezigheid en de precieze hoeveelheid van voedingsstoffen (met name van vezels, die slechts facultatief moeten worden vermeld). Deze aanduiding gebeurt bij voorkeur per portie en per 100 g en in een duidelijke tabelvorm.
  • Het aantal porties per verpakking en aanduiding van de grootte van de porties.
  • Contactgegevens van de producent (e-mail of telefoonnummer).
  • Productiedatum.
  • Bewaarinstructies na opening.
  • Aanduiding van het type yoghurt (roer- of standyoghurt).