Hoe wij testen

Yoghurt

25 mei 2022
in het labo wordt yoghurt getest op bacteriën en fermentatie

Bij de controle van het etiket van yoghurt, kijken we of de verplichte wettelijke informatie wordt vermeld. Vervolgens analyseren wij de samenstelling tot in detail, denk aan de aanwezigheid van melkfermenten, het vetgehalte, graad van verwerking... En tenslotte testen we natuurlijk het belangrijkste: de smaak van de yoghurt.

Etikettering, samenstelling en smaak

=> Verplichte info

We onderzochten eerst of het etiket wel degelijk alle verplichte gegevens vermeldde, zoals:

 • de vervaldatum;
 • het adres van de producent of distributeur;
 • de ingrediëntenlijst;
 • het nettogewicht;
 • de voedingswaarde.

Op dit vlak waren alle producten perfect in orde.

=> Facultatieve informatie

Daarnaast keken we ook naar facultatieve info die volgens ons helpt bij het kiezen van het juiste product in de winkel. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

 • De oorsprong van de hoofdbestanddelen (vooral van de melk).
 • Het land van productie: ook zonder expliciete vermelding is het mogelijk om dit na te gaan aan de hand van het Europese identificatienummer (EU-identificatienummer).
 • De Nutri-Score of gelijkwaardig, met vermelding aan de voorzijde van de verpakking.
 • Voedingswaardes: het zou handig zijn als de verpakking systematisch de volledige voedingswaarde van de yoghurt zou vermelden. Het gaat daarbij om de aanwezigheid en de precieze hoeveelheid van voedingsstoffen (met name van vezels, die slechts facultatief moeten worden vermeld). Deze aanduiding gebeurt bij voorkeur per portie en per 100 g en in een duidelijke tabelvorm.
 • Het aantal porties per verpakking en aanduiding van de grootte van de porties.
 • Contactgegevens van de producent (e-mail of telefoonnummer).
 • Productiedatum.
 • Bewaarinstructies na opening.
 • Het type vervaldatum naast de datum zelf.
 • Een aanduiding die je aanmoedigt te kijken, ruiken en proeven voordat je het weggooit.
 • Aanduiding van het type yoghurt (roer- of standyoghurt).

=> Compositie 

Melkzuurbacteriën

Om de benaming "yoghurt" te krijgen, moet deze uit gefermenteerde melk bereide bereiding twee zeer specifieke bacteriën bevatten (ook "melkzuurbacteriën" genoemd): Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Bovendien moeten van beide bacteriën minstens 10 miljoen stuks per gram levend aanwezig zijn op het moment van levering bij de consument.

We voeren verschillende tests uit in het labo.

Als deze bacteriën niet aanwezig zijn in het product of niet meer levend zijn na een thermische behandeling, wordt het product niet meer beschouwd als "yoghurt" maar wel als een melkspecialiteit. 

In onze test controleerden we dus in hoeverre deze bacteriën op de vervaldatum nog aanwezig waren. Als beide soorten bacteriën in grote hoeveelheden aanwezig zijn, krijgt het product een goede score voor dit criterium. Indien ook andere bacteriën op het etiket worden vermeld, kwantificeren en evalueren wij deze ook.  

Vetzurenprofiel

Bij de plantaardige alternatieven uit onze test werd het vetzuurprofiel beoordeeld. Hoe meer onverzadigde vetzuren, hoe hoger de score. 

Drogestofgehalte

We hebben ook het gehalte vetvrije melkdroge stof in onze stalen gemeten. De droge stof is belangrijk omdat deze onder andere proteïnes, suikers, vitamines enz. bevat.

We wilden er zeker van zijn dat onze onderzochte producten voldoende droge stof bevatten (dus het wettelijke minimum van 8,2 %). Hoe hoger de hoeveelheid droge stof, hoe beter de score voor deze parameter. Het verschil is te wijten aan het feit dat er vóór de fermentatie bij sommige yoghurts melkpoeder werd toegevoegd om ze steviger te maken.

Voor de plantaardige alternatieven is er geen wettelijk minimum, maar de droge stofgehalten zijn over het algemeen lager dan voor yoghurt, waardoor wij een minder uitgesproken beoordelingsschaal hanteren. 

Bewerkingsgraad

Wij hebben de mate van bewerking van plantaardige alternatieven voor yoghurt beoordeeld, aangezien deze producten kleurstoffen, zuurteregelaars, verdikkingsmiddelen, enz. kunnen bevatten. Wat is een ultraberwerkt product? Ons dossier legt je meer uit:

Bekijk ons dossier ultrabewerkte voeding

Lees meer over voedingsadditieven

Nettogewicht

Wij hebben het nettogewicht van de yoghurt in het laboratorium gecontroleerd, maar wij hebben geen tekorten van meer dan 1% gevonden (wat onder de wettelijke grens ligt).

=> Smaak

Een expertenpanel onderwierp de yoghurts aan een smaaktest en noteerde zijn bevindingen. Elke yoghurt kreeg een score van onze “proevers” op het vlak van smaak en geur. Daarbij werd ook rekening gehouden met andere aspecten, zoals de bitterheid, zoetheid en zuurtegraad.

Bekijk de testresultaten van yoghurt

Onze testers beoordelen verschillende parameters.