Nieuws

Wat zijn de beste Nespresso-capsules?

Onze Beste koop bewijst wederom dat je voor een lekker kopje koffie niet veel hoeft te betalen. Wij hebben 16 capsules van het type "lungo" getest voor koffiemachines van Nespresso. Ontdek snel welke drie koffiecapsules het meest in de smaak vielen.

28 maart 2025
de beste lungo capsules voor nespresso

Waarom is het belangrijk om goede koffiecapsules te kopen voor je Nespresso?

Goede koffie is lekker, zonder schadelijke stoffen, en liefst nog zo goedkoop mogelijk. Helaas is koffie één van de producten die het meest te lijden heeft onder inflatie en prijsstijgingen: de prijs van koffie is in ons land de laatste drie jaar gemiddeld 29 % gestegen.

Om de effecten van inflatie tegen te gaan, kun je opteren voor koffiecapsules van een huismerk, om zo de kosten van je boodschappen onder controle te houden. Maar dan moet je dus wel weten welk huismerk de lekkerste koffie heeft.

Wij hebben daarom 16 koffiecapsules type "lungo" voor Nespresso-machines getest, zowel van (inter)nationale merken als van huismerken, discounters en eersteprijsmerken.

Terug naar boven

De beste koffiecapsules lungo voor Nespresso

56 Redelijke
kwaliteit
Getest in labo
Nespresso-capsules lungo
Referentieprijs  1,27 per verpakking
73 Topkwaliteit
Beste
koop
Getest in labo
Nespresso-capsules lungo
Referentieprijs  2,97 per verpakking
67 Goede
kwaliteit
Getest in labo
Nespresso-capsules lungo
Referentieprijs  3,49 per verpakking

Welke Nespresso-capsules hebben we getest?

De geteste koffiecapsules zijn allemaal van het type "lungo", wat betekent dat ze juist goed zijn voor een kopje koffie van 110 ml. Lungo is minder geconcentreerd dan espresso en wij kozen voor onze selectie voor "medium" intensiteit.  

De 16 geteste capsules zijn compatibel met koffiemachines van het type Nespresso:

  • 7 (inter)nationale merken: Nespresso, Illy, Lavazza, Douwe Egberts, L'Or, Café Royal, Starbucks 
  • 9 huis-, discount- en eersteprijsmerken: Barissimo (Aldi), Bellarom (Lidl), Delhaize, Graind'or (Colruyt), Kruidvat, Palazzo (Action), Planteur des Tropiques (Intermarché), Simpl (Carrefour)
Terug naar boven

Op welke criteria hebben we getest?

Etikettering

Alle etiketten bleken compleet: ze bevatten dus alle verplichte informatie. Hoewel het niet verplicht is, is er nog veel meer informatie die wij graag op het etiket aantreffen, zoals:

  • Herkomst van de koffie en land van roosteren
  • Intensiteit van de koffie (niet enkel een cijfer, maar ook de plaats op de gebruikte schaal)
  • Informatie over de aroma's en smaak van de koffie bv. mild, fruitig, ...
  • Compatibiliteit van het systeem 
  • Soort koffiebonen (arabica, robusta of blend) 
  • Aantal koffies die je kunt maken met de capsules in de verpakking
  • Gebruiksaanwijzing 
  • Instructies voor correcte bewaring
  • Instructies voor afvalverwerking of recyclage van capsule én verpakking
  • Contactgegevens van de producent/fabrikant (e-mail, telefoonnummer). 

Bovendien kijken wij er ook op toe of de geanalyseerde etiketten helder en goed leesbaar zijn.

Helaas misten we op veel verpakkingen informatie over hoe je het verpakkingsmateriaal en de gebruikte capsules correct moet sorteren, specifiek voor België. Advies bedoeld voor andere landen kan de verkeerde indruk wekken dat de lege capsules bij het restafval horen, wat niet het geval is

Samenstelling van de koffie

De kwaliteit van koffie is voor verschillende parameters wettelijk vastgelegd.

  • Een lage vochtigheidsgraad is belangrijk voor de goede bewaring van koffie, omdat de koffie na het branden en malen de neiging heeft om vocht te absorberen. Een teveel aan vocht maakt de koffie minder lang houdbaar. In tegenstelling tot onze Portugese collega's vonden we geen noemenswaardige problemen: de scores variëren van redelijk goed tot zeer goed.
  • Een te hoog asgehalte in koffie kan wijzen op stoffen van minerale oorsprong (zoals zand of aarde) en dus onzuiverheden in de koffie. Ook hier zagen we geen problemen.
  • Het in water oplosbaar extract wijst op de hoeveelheid bestanddelen dat in kokend water oplost. Dit aspect geeft de koffie zijn body. Koffies die zeer sterk oplossen in water, noemen we over het algemeen full-bodied. Alle geteste koffiestalen behaalden het wettelijke minimum en kregen de maximumscore. 

Contaminanten 

Acrylamide

Acrylamide ontstaat wanneer voedsel met veel asparagine (een aminozuur) en suikers aan hoge temperaturen wordt verhit, zoals bij frituren, roosteren en bakken. De stof wordt door EFSA beschouwd als kankerverwekkend en raadt daarom aan om je blootstelling eraan te beperken.

De Europese wetgeving stelt een referentieniveau van 400 µg/kg voor voor gebrande koffie. 

Uit onze test blijkt dat de geteste koffies 35 tot 300 µg/kg acrylamide bevatten en dus onder het Europese referentieniveau blijven. De scores voor dit aspect variëren van redelijk tot redelijk goed. 

Lees meer over acrylamide

Ochratoxine A

Vocht kan de houdbaarheid van koffie aantasten. In vochtige omstandigheden kunnen bepaalde schimmels immers toxines produceren, de zogenaamde mycotoxines. Mycotoxines kunnen worden aangetroffen in heel wat voedingsmiddelen zoals granen, noten, cacao en koffiebonen.

Om de ontwikkeling van mycotoxines te vermijden, is het belangrijk dat de vochtigheidsgraad en de temperatuur van koffie goed worden gecontroleerd.

Wij analyseerden alle koffiecapsules in het labo op de aanwezigheid van ochratoxine A, maar die bleef in alle koffies onder de detectielimiet. Daarom behaalden alle koffiemerken een zeer goed resultaat.

Lees meer over mycotoxines

Smaak

De koffiecapsules werden onderworpen aan een grondige smaakproef in het labo. Een panel van 60 consumenten beoordeelde het uitzicht, de geur, de smaak, de aroma's en de intensiteit van de koffie. Ze werden ook gevraagd of ze bereid waren om de koffie in kwestie opnieuw te drinken.

Duurzaamheid van koffie

Tot slot keken we ook naar de milieu-impact van de verpakking (buitenkant en binnenkant), de capsule, de hoeveelheid koffie in elke capsule en de hoeveelheid geproduceerd (recycleerbaar) afval. 

Let op, dat een product op dit aspect een goede score krijgt, betekent niet automatisch dat het milieuvriendelijk is, enkel dat het in vergelijking met de andere geteste producten duurzamer is.

Terug naar boven

De beste capsules voor Nespresso

Benieuwd welke koffiecapsules uit onze test de beste zijn? In onze top 3 zitten maar liefst twee huismerken met erg interessante prijzen voor topkwaliteit, waaronder onze Beste koop. 

De 3 beste koffiecapsules uit onze test

Terug naar boven

Zijn jouw koffiecapsules slecht voor het milieu?

Afval

Koffiecapsules zijn wegwerpproducten: je gebruikt ze dus maar één keer. Terwijl de meeste capsules nog steeds zijn gemaakt van synthetische, niet-composteerbare kunststoffen, werken bedrijven aan composteerbare, biologisch afgeleide kunststoffen. 

Het type materiaal waarvan de capsule is gemaakt, hangt echter ook af van het koffiemachinesysteem. Koffiecapsules voor Nespresso-machines zijn meestal gemaakt van aluminium, terwijl capsules voor Dolce Gusto groter en van plastic zijn.

Sowieso genereren zulke individuele koffiesystemen veel meer afval en zorgen ze voor een grotere milieu-impact. 

Recyclage

Door een samenwerking tussen verschillende koffiemerken en Fostplus kunnen koffiecapsules in ons land sinds 2023 gerecycleerd worden via de blauwe PMD-zak, een uitzonderlijk initiatief binnen Europa. Dat kost je als consument geen extra moeite.

Maar zelfs dan leveren koffiecapsules een grote hoeveelheid afval op per gedronken kopje. Doordat koffiegruis in de plastic of aluminium koffiecapsules blijft zitten, zijn de capsules ook lastiger om te recycleren. Ze moeten immers eerst geleegd worden in de recyclage-instelling om de afvalstromen te kunnen splitsen (je hoeft dit dus niet zelf te doen).  

Drink je veel koffie en wil je minder afval produceren, kun je investeren in een (half)automatische espressomachine. Het effect zal echter beperkt blijven, omdat de grootste milieu-impact schuilt in de koffie zelf, en minder in de verpakking ervan. 

Er bestaan ook herbruikbare capsules die je zelf kunt vullen met gemalen koffie. Uit onze test van 2019 bleken ze echter niet zo makkelijk in gebruik en minder goede espresso op te leveren.

Terug naar boven

Conclusie: Goede kwaliteit koffie, maar veel afval en relatief duur

We vonden in onze test veel (zeer) goede koffies. Slechts één product eindigt met een minder goede score, maar is nog steeds van redelijke kwaliteit.

Ook in jouw supermarkt vind je dus ongetwijfeld een huismerk van goede kwaliteit. Twee huismerken belandden zelfs in onze top 3, vooral door hun erg mooie score voor smaak.

Hoewel koffiecapsules een erg handige oplossing zijn om koffie te zetten, generen ze wel veel afval én zijn ze relatief duur per kopje. Doordat ze individueel verpakt zijn, zijn ze wel lang houdbaar. Als je niet zoveel koffie drinkt, of de enige koffiedrinker bent in huis, is een koffiemachine met capsules dus een goede oplossing.

Wordt er bij jou thuis wél veel koffie gedronken, dan ben je goedkoper af met gemalen koffie of koffiebonen die je zelf maalt. Bovendien produceer je zo minder afval.

Terug naar boven

Hoeveel cafeïne krijg jij dagelijks binnen?

Ieder lichaam reageert anders op cafeïne. Sommige mensen kunnen zonder problemen grote hoeveelheden cafeïne aan, terwijl anderen al negatieve effecten ondervinden na één kopje.

Weet echter wel dat te veel cafeïne ongezond kan zijn. De Hoge Gezondheidsraad raadt daarom aan om dagelijks niet meer dan 5,7 mg/kg lichaamsgewicht te consumeren. Voor een persoon van 60 kg komt dat overeen met ongeveer 4 kopjes koffie. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, houden het best bij twee kopjes koffie per dag.

Weet echter wel dat cafeïne niet enkel in koffie zit, en dat je ook op andere manieren heel wat cafeïne binnenkrijgt, bv. via thee, frisdrank, energiedrank en chocolade. Bereken hier hoeveel cafeïne jij per dag consumeert.

Consumeer jij te veel cafeïne?

Terug naar boven

Aanbevolen voor jou