Dossier

Mycotoxines

04 november 2019

Ook in jouw bord zitten ongetwijfeld mycotoxines, stoffen afkomstig van schimmels die schadelijk zijn voor de gezondheid. Deze stoffen moeten absoluut worden beperkt in de voedselketen, en dus moet de wet continu worden verbeterd.

Inleiding

Wat zijn mycotoxines?

Mycotoxines zijn stoffen die geproduceerd worden door bepaalde voedselschimmels. Ze zijn met het blote oog niet waarneembaar en zijn geur-, smaak- en kleurloos. Onmogelijk dus om ze te herkennen in je voeding. In grote hoeveelheden kunnen ze echter wel gevaarlijk zijn voor onze gezondheid.

Waar komen ze voor?

Je vindt ze terug in tal van veelgebruikte voedingsmiddelen. Zeker in graanproducten zoals tarwe, rijst of maïs loop je het risico om er aan te treffen, maar ook in kruiden, groenten (bijvoorbeeld tomaten), noten, droge vruchten (zoals vijgen), melk, koffiebonen en fruit (bijvoorbeeld druiven en appels). 

Aangezien deze gifstoffen resistent zijn voor industriële processen, vind je ze ook terug in bewerkte producten (brood, pasta, sap, wijn, tomatensaus, confituur enz.).
Ook als je vlees eet van een dier dat besmet voedsel kreeg toegediend of als je melk drinkt van besmette koeien, loop je het risico ze binnen te krijgen.

Hoe verspreiden ze zich?

Lange tijd werd aangenomen dat deze schadelijke stoffen ontstonden in het warme en vochtige klimaat van derdewereldlanden of van exotische landen. Maar in feite kunnen mycotoxines zich ook in onze voedselketens ontwikkelen. 

Mycotoxines ontstaan uit bepaalde schimmels. Ze ontwikkelen zich bijvoorbeeld door slechte oogst-, opslag- en/of bewaaromstandigheden: oogst na hevige regenval, opslag van voedsel in slecht geventileerde ruimtes, gebruik van materiaal dat het jaar voordien besmet was en onvoldoende werd gereinigd, ... Allerlei factoren die de ontwikkeling van deze stoffen ten goede komen.

Schimmels gedijen zeer goed in warme en vochtige omstandigheden. Door de klimaatopwarming dreigen mycotoxinen zich dus mogelijk gemakkelijker te ontwikkelen tijdens de oogst.