Dossier

Welk effect heeft alcohol op onze gezondheid?

03 februari 2022
alcohol en gezondheid

Wat gebeurt er precies in ons lichaam wanneer we drinken? Hoeveel calorieën krijg je binnen per drankje? Wanneer wordt alcohol problematisch of zelfs een verslaving? Je vindt alle antwoorden in dit dossier. En wil je na al deze informatie minder drinken, dan vertellen wij je bovendien hoe.

De waarheid over alcoholgebruik

Je drinkt af en toe een glas, houdt het altijd binnen de perken en denkt dus dat het geen kwaad kan? Slecht nieuws: een “veilig” of “gezond” alcoholgebruik bestaat niet. Zelfs “een glaasje” brengt al een gezondheidsrisico met zich mee, wat je ook drinkt (wijn, bier, sterke drank, …). In 2018 heeft de Hoge Gezondheidsraad de aanbevelingen over alcohol dan ook naar beneden bijgesteld.

Hoeveel alcohol mag je drinken per week?

Waar de grens voor onveilig alcoholgebruik ligt en wanneer er korte of lange termijn gevolgen optreden, is echter voor iedereen anders. Specialisten zijn het dan ook eens dat een nulrisico niet bestaat: hoe minder, hoe beter. Zo stelt de HGR dat élk gebruik van alcohol hoe dan ook een impact heeft op de gezondheid. In grote hoeveelheden kan het coma of overlijden veroorzaken, maar ook (regel)matig alcoholgebruik kan tot allerlei andere gezondheidsproblemen leiden, zowel fysiek als mentaal.

De Hoge Gezondheidsraad raadt alcohol sowieso volledig af voor jongeren tot 18 jaar of voor vrouwen die zwanger zijn/willen worden en vrouwen die borstvoeding geven. Voor volwassenen geldt: drink niet meer dan tien standaardeenheden alcohol per week, gespreid over verschillende dagen, en plan verschillende alcoholvrije dagen per week in.

De grootte van een standaardglas is aangepast aan het alcoholgehalte bij elk soort alcoholische drank. Eén eenheid staat voor 10 gram pure alcohol. Dat vertaalt zich in andere hoeveelheden naargelang van het alcoholgehalte van je drankje. Voor bier (5 %) telt een glas van 25 cl, voor wijn (12 %) een glas van 10 cl, voor een aperitief zoals porto (25 %) een glas van 5 cl en voor sterke drank (35 %) een glas van 3,5 cl. Opgelet, een glas bier van 33 cl is zo al snel goed voor 1,3 tot wel 2,5 standaardeenheid, afhankelijk van hoe sterk het bier in kwestie is. Vergis je dus niet!

De waarheid over alcoholgebruik

Exclusief voor leden van Testaankoop gezond

Krijg exclusief toegang tot dit artikel

Uniek aanbod.
1 maand gratis toegang tot alle informatie.


Ik abonneer me en krijg 1 maand gratis toegang plus een weegschaal cadeau