Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Alcohol en gezondheid

03 februari 2020
alcohol en gezondheid

De kwalijke gevolgen van alcohol zijn bekend: verslaving, problemen aan de lever, de pancreas en het verteringsstelsel ... Maar sinds enkele jaren beweren diverse studies dat alcohol ook een heilzame werking op de gezondheid heeft. 

Heilzaam voor uw gezondheid?

U drinkt graag af en toe een beetje, en u houdt het altijd redelijk? Slecht nieuws voor u: een “veilig” of “gezond” verbruik bestaat niet. Zelfs “een glaasje” brengt altijd een gezondheidsrisico met zich mee, wat u ook aan alcohol drinkt (wijn, bier, sterke drank …). Al jaren leeft inderdaad het idee dat regelmatig een glas rode wijn drinken goed zou zijn voor de gezondheid. In werkelijkheid zijn de gunstige effecten van de consumptie van wijn of bier op de gezondheid erg complex. Laten we even waarheid en fictie van elkaar onderscheiden bij enkele goed ingeburgerde mythes ...

  • Bier beschermt tegen alzheimer en parkinson. Volgens bepaalde studies, die nog in een beginstadium zijn, zit er in hop een stof die de ontwikkeling van die ziektes zou kunnen vertragen. Maar de rechtstreekse link tussen bier en de typische kenmerken van die ziektes (de “neurodegeneratie”) werd niet onderzocht. Voor deze hypothese is dus méér onderzoek nodig.
  • Wijn is een antioxidant. Rode wijn beschermt inderdaad tegen oxidatie door vrije radicalen, die de veroudering in de hand werken, uit te schakelen. Dat heilzame effect zou te danken zijn aan de gezamenlijke werking van de polyfenolen en de alcohol in de wijn. Wanneer gezonde personen geregeld met mate wijn drinken, vooral wijn met veel polyfenolen, kunnen ze het lichaam daardoor beschermen tegen bepaalde chronische gezondheidsproblemen. Maar het is niet zeker hoe belangrijk de rol van alcohol daarin is. En die positieve effecten verdwijnen wanneer iemand permanent veel wijn drinkt.
  • Rode wijn is goed voor het hart. Uit bepaalde studies blijkt dat wie met mate rode wijn drinkt (1 tot 2 glazen per dag), minder kans maakt op overlijden ten gevolge van hart- en vaatziekten. Daar moet echter deze nuance bij worden gemaakt: dat gaat meer op voor oudere personen, minder voor jongeren. Dat is logisch aangezien men per definitie meer risico loopt op hartproblemen naarmate men ouder wordt. Veel wijn drinken wordt trouwens ook geassocieerd met een hoger risico op hartproblemen.
  • Rode wijn helpt om obesitas te bestrijden. Volgens sommige studies zou alcoholgebruik bij vrouwen invloed hebben op het hormoon dat de appetijt regelt. En druivenpitten zouden de energieopname van het lichaam verminderen. Maar wie dat beweert, houdt geen rekening met de “lege” calorieën in de alcohol, die dus geen enkele voedingswaarde hebben.
  • Alcohol vermindert het risico op diabetes type 2. Epidemiologische studies hebben aangetoond dat een regelmatige en gematigde consumptie van alcohol verband zou houden met ongeveer 30 % minder risico op diabetes type 2. Anderzijds blijft het wel opletten geblazen voor mensen met diabetes, alcohol verhoogt immers de bloedsuikerspiegel en levert ook extra calorieën.

Andere studies hebben dan weer gefocust op de potentieel gunstige effecten van alcohol op problemen zoals depressie, osteoporose, maagzweren. De resultaten waren in
de meeste gevallen erg controversieel bij gebrek aan voldoende gegevens, concrete bewijzen of een duidelijk te onderscheiden verband tussen oorzaak en gevolg.